Ενιαίο Ταμείο στα ΜΜΕ

blog εκπρόσωπου της ΕΣΠΗΤ στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

Νέα διαμαρτυρία στη Βουλή


ΘΕΜΑ: Προβλήματα ασφάλισης εργαζομένων και συνταξιούχων Περιοδικού Τύπου
ΕΡΩΤΗΣΗ: Προς την κ. Υπουργό Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας
Η εφαρμογή του Ν. 3655/2008, περί ενοποίησης των ταμείων, έχει πλήξει πολλούς ασφαλισμένους Συντάκτες, Υπαλλήλους, Τεχνικούς και Ιδιοκτήτες που εργάζονται στον περιοδικό Τύπο (πρώην ΤΑΙΣΥΤ και πρώην ΤΑΤΤΑ). Ανάμεσα σε αυτούς, τα μέλη της ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, που απαρτίζεται από εργαζόμενους στον περιοδικό και ηλεκτρονικό τύπο, και τα μέλη της ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ που απαρτίζεται από δημοσιογράφους, ιδιοκτήτες εφημερίδων, εντύπων περιοδικώς εκδιδομένων και συνταξιούχους.

Σύμφωνα με την προαναφερθείσα ενοποίηση οι διατάξεις του Κανονισμού Ασφάλισης του Ειδικού Λογ/σμού Υγιεινής και Περίθαλψης (πρώην Τ.Σ.Ε.Υ.Π.) θα διέπουν τον Ενιαίο Κλάδο Υγείας του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στον οποίο θα υπάγονται πλέον όλα τα ασφαλιστικά ταμεία (ΤΑΙΣΥΤ-ΤΣΕΥΠ-ΤΑΤΤΑ), με αποτέλεσμα οι παροχές των ασφαλισμένων και συνταξιούχων του κλάδου να εξισώνονται επί το δυσμενέστερο.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι:
Α) Απαιτείται η προσφυγή σε γιατρούς συμβεβλημένους με το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, δηλαδή καταργείται η δυνατότητα επιλογής γιατρού, εκτός από επείγουσες περιπτώσεις.
Β) Μειώνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεως του ασφαλισμένου για απόδοση δαπανών.
Γ) Υποβαθμίζεται η νοσοκομειακή περίθαλψη Καταργείται η δυνατότητα νοσοκομειακής περίθαλψης σε μη συμβεβλημένο νοσοκομείο και κάλυψη της δαπάνης βάσει κρατικού τιμολογίου, και είναι επιτρεπτή πλέον μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν σχετικής γνωμοδοτήσεως. Παράλληλα, θεσμοθετείται η συμμετοχή των ασφαλισμένων κατά 20% στη δαπάνη ιατρικών πράξεων και παρακλινικών εξετάσεων.
Δ) Δεν προβλέπεται η κατ’ εξαίρεση και με απόφαση του Δ.Σ. δυνατότητα ανάληψης εκ μέρους του της αμοιβής ειδικού χειρουργού, σε περίπτωση σοβαρής ασθένειας, όπου απαιτείται.
Ε) Η απόδοση στους ασφαλισμένους για αγορά σκελετού και κρυστάλλων οράσεως, με το νέο σύστημα μειώνεται στο μισό κι ακόμη περισσότερο.
Η συγχώνευση οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, είναι επιτρεπτή συνταγματικώς μόνο στην περίπτωση που δε θίγονται οι προς τους συνταξιούχους και ασφαλισμένους παροχές.
Οι ρυθμίσεις που οδηγούν σε απώλεια κεκτημένων δικαιωμάτων κοινωνικής ασφάλισης και η διακινδύνευση παροχών μέσω των συγχωνεύσεων, κρίνεται ως αυθαίρετη, παράνομη και αντισυνταγματική, και προσβάλλει αρχές της κοινωνικής ασφάλισης που προβλέπονται από το άρθρο 22 παρ. 4 του Συντάγματος.
Ερωτάται η κ. Υπουργός
1. Προτίθεστε να προβείτε αμέσως στις απαραίτητες ενέργειες και τροποποιήσεις για την αποκατάσταση της νομιμότητας και την άρση της προφανούς κοινωνικής αδικίας, ώστε να μη πληγούν ασφαλιστικά δικαιώματα που αποκτήθηκαν με κόπο και ισχύουν εδώ και πολλά χρόνια;
2. Δεδομένου ότι έχουν αναφερθεί στον Τύπο οφειλές πολλών εκατομμυρίων προς το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, έχει κάνει το νέο Ταμείο αποτίμηση των χρεών που έχουν προς όλους τους κλάδους του οι εκδοτικές επιχειρήσεις, και εάν ναι, τι προτίθεστε να κάνετε για τη διασφάλιση και την άμεση είσπραξη αυτών των οφειλών;

Αθήνα 15-1-2009

• Η σχετική αναφορά στην ιστοσελίδα του Περικλή Κοροβέση.

Written by gr.mme.observer

20 Ιανουαρίου 2009 στις 10:07 μμ

Αρέσει σε %d bloggers: