Ενιαίο Ταμείο στα ΜΜΕ

blog εκπρόσωπου της ΕΣΠΗΤ στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

Η Ενωτική Κίνηση για το νέο κανονισμό υγείας


ανακοίνωση Ενωτικής Κίνησης Δημοσιογράφων της ΕΣΠΗΤΣε ανακοίνωσή της η Ενωτική Κίνηση Δημοσιογράφων της ΕΣΠΗΤ, με ημερομηνία 11.2.2009, σημειώνει ότι «οι πολύμηνες προσπάθειες για την επαναφορά των όρων περίθαλψης του ΤΑΙΣΥΤ και του ΤΑΤΤΑ, τουλάχιστον στα παλιά επίπεδα, επισφραγίζονται σήμερα με ένα νέο Κανονισμό Ασθενείας σημαντικά βελτιωμένο, με αναβαθμισμένες παροχές και απλοποιημένες διαδικασίες, ενιαίες για όλους τους ασφαλισμένους στους τομείς ΤΑΙΣΥΤ, ΤΑΤΤΑ και ΤΣΕΥΠ του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

Προηγήθηκαν, συνεχώς από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα, δεκάδες παραστάσεις διαμαρτυρίας, σειρά δημοσιευμάτων, καταγγελίες, ανακοινώσεις σε συνέδρια, μελέτες των σωματείων, απεργίες, προσφυγές σε συνεργασία με την ΠΟΕΣΥ στη δικαιοσύνη, με αποκορύφωμα τις πρόσφατες στο τρίμηνο Νοεμβρίου 2008-Ιανουαρίου 2009 σχετικές ερωτήσεις και διαμαρτυρίες στη Βουλή για το θέμα μας από 18 βουλευτές, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και την ουσιαστική εντολή από το γραφείο του πρωθυπουργού (για την οποία ενημερώθηκε με επιστολή η ΠΟΕΣΥ) προς την αρμόδια υπουργό Φάνη Πετραλιά να επιλύσει τις παράπλευρες απώλειες που δημιούργησε ο νέος νόμος για το ασφαλιστικό.

Η Ενωτική Κίνηση Δημοσιογράφων οφείλει να ευχαριστήσει δημόσια την ΠΟΕΣΥ, τις διοικήσεις των Συνδικαλιστικών Ενώσεων, τις υπηρεσίες του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ που άκουσαν και συνεργάστηκαν με τις Ενώσεις, τα πολιτικά στελέχη όλων των κομμάτων, όλους τους πολιτικούς αρχηγούς που μας συμπαραστάθηκαν και όσα μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ στήριξαν τη δράση της διοίκησης προτάσσοντας το συμφέρον του Περιοδικού Τύπου.

Ουσιαστικά σήμερα επιβεβαιώνονται για μιαν ακόμα φορά τα αποτελέσματα που έχει η συντονισμένη δράση του κλάδου, ο ρόλος ενός συνδικαλιστικού κινήματος απαλλαγμένου από παραγοντισμούς και η αναγκαιότητα του Συνδικάτου Τύπου.

Ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Ασθενείας, μαζί με άλλα παλαιότερα επιτεύγματα, δείχνει στην πράξη το δρόμο της ενότητας που οφείλουμε να ακολουθήσουμε για τα αιτήματα του κλάδου: Ουσιαστικά, μιλάμε για ένα ορθολογικό σύστημα ασφάλισης όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, την ασφάλιση των συναδέλφων μας στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ (ενημερωτικές ιστοσελίδες κ.λπ.), τη διασφάλιση των εσόδων από αγγελιόσημο, την ανατροπή του 10% του πόρου που αφαιρείται, την κατάργηση της διαδοχικής ασφάλισης εντός των κλάδων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, τη διαφάνεια λειτουργίας του Ταμείου, την υπογραφή συμβάσεων για περίθαλψη των ασφαλισμένων μας που μένουν στην περιφέρεια και την αντικατάσταση της διοίκησης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ με συμβούλιο που αντιπροσωπεύει τους εργαζόμενους.»


Η πρόταση που ενέκρινε το Δ.Σ. του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ για το νέο κανονισμό Ασθενείας:

• Καταργείται η συμμετοχή όλων των ασφαλισμένων στις παρακλινικές εξετάσεις.

• Καταργείται ο περιορισμός του επείγοντος, για προσφυγή σε μη συμβεβλημένους γιατρούς.

• Οι καλυπτόμενες δαπάνες συνδέονται με το Η.Α.Ε. (Ημερομίσθιο Ανειδίκευτου Εργάτη, περίπου 31,5 ευρώ σήμερα/33,03 ευρώ από 1.5.2009, ώστε να αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο, χωρίς άλλες διαδικασίες).

• Καλύπτεται μέρος της δαπάνης επίσκεψης σε απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων κ.λπ.

• Για τα γυαλιά καταργείται η συμμετοχή των άμεσων μελών, ενώ χορηγούνται έως δύο ζεύγη εφόσον υπάρχει ανάγκη και για κοντινή απόσταση, με αποζημίωση ως 10 Η.Α.Ε. (315 ευρώ) για κάθε ένα, ενώ αυξάνεται το ποσό για φακούς επαφής και μειώνονται οι χρονικοί περιορισμοί.

• Καλύπτεται κόστος νοσηλείας χωρίς συμμετοχή για όλους τους ασφαλισμένους σε Α’ θέση και απελευθερώνονται οι διαδικασίες για νοσηλεία και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια (με κάλυψη του κρατικού τιμολογίου για Α΄ θέση).

• Καθιερώνεται επίσης η δυνατότητα υπογραφής συμβάσεων με ιατρικές εταιρίες και με ασφαλιστικούς οργανισμούς που παρέχουν νοσοκομειακή περίθαλψη. Το Δ.Σ. έχει τη δυνατότητα να καθορίσει τις αμοιβές των γιατρών.

Καταργείται η συμμετοχή όλων των ασφαλισμένων για θεραπευτικές οδοντιατρικές εργασίες.

• Το ταμείο αποδίδει στον ασφαλισμένο το 75% της πραγματικής δαπάνης προσθετικών εργασιών, (αφαιρούμενης της αξίας πολύτιμων μετάλλων) και ορίζεται σημαντικά μεγαλύτερη αποζημίωση για ορθοδοντικές εργασίες. Ακόμη, καλύπτονται πλήρως οι δαπάνες αποκατάστασης οδοντοστοιχίας αν συνδυάζεται με θεραπεία σοβαρής νόσου, μετά από απόφαση του Δ.Σ.

• Ορίζεται δυνατότητα σε οδοντιάτρους να συμβληθούν με το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

• Διευκολύνονται οι διαδικασίες προμήθειας προθέσεων ή θεραπευτικών μέσων και η συμμετοχή άμεσων – έμμεσων ασφαλισμένων ρυθμίζεται στο 20%.

• Το εφάπαξ βοήθημα για έξοδα τοκετού ορίζεται στα 75 Η.Α.Ε. για κάθε παιδί και αυξάνεται 50% σε περίπτωση καισαρικής.

• Αναπροσαρμόζεται η αμοιβή για χρήση αποκλειστικής νοσοκόμας, συνδέεται με το Η.Α.Ε. και καλύπτεται μέχρι 45 ημέρες (με προσαύξηση 75% στις αργίες).

• Απλοποιούνται οι διαδικασίες εξόφλησης ειδικών υλικών που χρησιμοποιούνται σε χειρουργικές επεμβάσεις.

Καθιερώνεται η χρήση του βιβλιαρίου αντί για εισιτήριο, για νοσηλεία στην επαρχία.

• Ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν το επίδομα ασθενείας και αίρεται ο περιορισμός για την καταβολή του σε όσους νοσηλεύονται.

• Καλύπτονται αυξημένες δαπάνες για ψυχοθεραπεία, εργοθεραπεία και λογοθεραπεία.

• Αυξάνεται το όριο για φυσιοθεραπείες (ως 3 φορές ετησίως για 10 συνεδρίες από 5 πράξεις).

• Η απόδοση των δαπανών μπορεί να γίνει το αργότερο 6 μήνες από τη λήξη της θεραπείας.

• Καθιερώνονται σημαντικά υψηλότερες παροχές για λουτροθεραπείες, αεροθεραπείες και ρυθμίζονται όροι και προϋποθέσεις για κάλυψη κατασκήνωσης παιδιών.

Η ισχύς του νέου κανονισμού αναμένεται να ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα, με την έγκρισή του από τις υπηρεσίες του υπουργείου Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας και τη δημοσίευση σε ΦΕΚ.

Καλούμε την Ένωσή μας σε συνεργασία με τις άλλες Ενώσεις, να παρακολουθήσουν στενά τη διαδικασία έγκρισης. Μόλις διαμορφωθεί το τελικό κείμενο θα σας στείλουμε όλες τις διατάξεις του Ενιαίου Κανονισμού Ασθενείας για να έχετε ολοκληρωμένη εικόνα των παροχών.

Σε κάθε περίπτωση η δικαίωση αυτού του αγώνα δείχνει το δρόμο και το βαθμό της ανάγκης για να λάβει το Ενιαίο Ταμείο Τύπου τη μορφή για την οποία παλεύουν οι προοδευτικές συνδικαλιστικές δυνάμεις που εκπροσωπούν όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ της ΕΣΠΗΤ

Written by gr.mme.observer

11 Φεβρουαρίου 2009 στις 11:12 μμ

Αρέσει σε %d bloggers: