Ενιαίο Ταμείο στα ΜΜΕ

blog εκπρόσωπου της ΕΣΠΗΤ στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

Τροπολογία-ρουσφέτι για την ασφαλιστική ενημερότητα


Σε άρθρο της στην Ελευθεροτυπία (11.2.2009) η Ντόρα Νταϊλιάνα καταγγέλει την τροπολογία-ρουσφέτι που εισάγει, δια της πλαγίας οδού, μπλοκάκια στον επαρχιακό τύπο και αφήνει χωρίς επιπτώσεις τους εργοδότες που δεν αποδίδουν τις παρακρατούμενες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία:

«Άλλη μία ένδειξη για τον προεκλογικό χαρακτήρα των ρυθμίσεων, που ψηφίζει τον τελευταίο καιρό, δίνει η κυβέρνηση με την τροπολογία-ρουσφέτι στους εκδότες εφημερίδων της περιφέρειας, που ενσωματώνει στο συζητούμενο επενδυτικό νομοσχέδιο.
Η ιστορία είναι επαναλαμβανόμενη καθώς ήταν κάτι μήνες πριν από τις εκλογές του 2007 όταν, με τον νόμο 3548/2007, η κυβέρνηση πρόσφερε το πρώτο πακέτο στους εκδότες της περιφέρειας.
Το επιχείρημα ήταν η ενίσχυση του περιφερειακού Τύπου μέσω της κρατικής διαφήμισης, αλλά ο στόχος ήταν προφανέστερος. Η προετοιμασία φίλα προσκείμενου σ’ αυτήν περιβάλλοντος, εν όψει των πρόωρων τότε εκλογών.
Τώρα, με το δεύτερο πακέτο, η κυβέρνηση αποφάσισε να τους ξαναενισχύσει εις βάρος των δημοσιογράφων. Πώς; Καταργώντας συλλογικές συμβάσεις, υπονομεύοντας τα ασφαλιστικά ταμεία και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για αδιαφανείς συναλλαγές.
Στον προηγούμενο νόμο, ο τότε υπουργός Θ. Ρουσόπουλος είχε δεχθεί κάποια -αν και στοιχειώδη- από τα αιτήματα των δημοσιογράφων. Τώρα, τα απαλείφει και αυτά.

Παράδειγμα: Εισάγει διά της πλαγίας το δελτίο παροχής υπηρεσιών, καταργώντας το κριτήριο της πλήρους απασχόλησης των δημοσιογράφων. Τούτο σημαίνει ότι αφ’ ενός οδηγεί στην πλήρη παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων, τους οποίους στερεί και από αντίστοιχα συνταξιοδοτικά, αφ’ ετέρου αποδυναμώνει τον ασφαλιστικό τους φορέα, αφού οι κρατήσεις θα γίνονται για το ΤΕΒΕ.
Επίσης, απαλλάσσει τους εκδότες από την προσκόμιση ασφαλιστικής ενημερότητας, με συνέπεια τη διευκόλυνση στην παρακράτηση ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.
Υπάρχει όμως και… κερασάκι, καθώς, επί της ουσίας, αφήνει ελεύθερες τις εν λόγω εφημερίδες να εξαπατούν τους αναγνώστες τους με ελάχιστη τοπική ύλη, πολλές σελίδες διαφημίσεων και… αντιγραφές.
Με άλλα λόγια, ο κ. Παυλόπουλος τους προσφέρει τα… ρέστα του. Μένει στους βουλευτές να σεβαστούν τον εαυτό τους και να μην ψηφίσουν τη σκανδαλώδη τροπολογία.»

Written by gr.mme.observer

12 Φεβρουαρίου 2009 στις 5:59 μμ

Αναρτήθηκε στις ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

Tagged with

Αρέσει σε %d bloggers: