Ενιαίο Ταμείο στα ΜΜΕ

blog εκπρόσωπου της ΕΣΠΗΤ στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

Το πόρισμα για τη διαδοχική ασφάλιση


πόρισμα επιτροπής σε μορφή pdfΤην απόδοση της σύνταξης από τον τελευταίο ασφαλιστικό φορέα στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης προκρίνει το πόρισμα της επιτροπής που μελέτησε το θέμα.
Σύμφωνα με το πόρισμα το ίδιο θα ισχύει και για τις συντάξεις γήρατος και αναπηρίας και θανάτου όμως γίνεται πιο εύκολη η πρόσβαση στον τελευταίο φορέα, καθώς χαμηλώνουν οι προϋποθέσεις αρμοδιότητος, από 1.500 ημέρες στις 1.000 και από 500 την τελευταία 5ετια στις 300.
Στο θέμα του υπολογισμού της σύνταξης προτείνεται η λύση ο αρμόδιος φορέας να υπολογίζει το ποσό σύμφωνα με τις καταστατικές του διατάξεις, σαν ο ασφαλισμένος να είχε διανύσει όλο το χρόνο ασφάλισης σε αυτόν.

Στην περίπτωση που υιοθετηθεί από την κυβέρνηση το πόρισμα, οι αποδοχές των νέων συνταξιούχων θα βελτιωθούν. Στο πόρισμα προκρίνεται και η χορήγηση προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης προκειμένου να περιοριστεί ο χρόνος αναμονής για τη λήψη της σύνταξης.
Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ επισημαίνει πως ενώ το πόρισμα της επιτροπής για τη διαδοχική ασφάλιση ρυθμίζει κάποια ζητήματα, δε λύνει τα σοβαρά προβλήματα της διαδοχικής ασφάλισης και δημιουργεί ένα τεράστιο και σοβαρό ερώτημα κατά πόσο είναι ειλικρινής και αξιόπιστη η πρόθεση της Κυβέρνησης, για την αντιμετώπιση και λύση αυτού του τεράστιου προβλήματος που ταλαιπωρεί και ζημιώνει πάνω από 1.000.000 ασφαλισμένους και συνταξιούχους.
Τα επόμενα βήματα είναι να γίνει η αναλογιστική μελέτη από τη Διεύθυνση των αναλογιστικών μελετών του Υπουργείου και την Εθνική Αναλογιστική Αρχή. Μετά θα ακολουθήσει η νομοπαρασκευαστική επιτροπή και θα προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία.

• Το πόρισμα της Επιτροπής Διαδοχικής Ασφάλισης, σε αρχείο doc ή pdf

Written by gr.mme.observer

26 Μαΐου 2009 στις 9:11 μμ

Αρέσει σε %d bloggers: