Ενιαίο Ταμείο στα ΜΜΕ

blog εκπρόσωπου της ΕΣΠΗΤ στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

Σχέδιο ενοποίησης των κλάδων περίθαλψης σε μια 5ετία


Στα πρότυπα του ΙΚΑ φαίνεται ότι θα είναι στο μέλλον οι ιατροφαρμακευτικές δαπάνες όλων των Ταμείων με κοινές παροχές προς όλους, με στόχο τον έλεγχο και τη μείωση των δαπανών. Οι αλλαγές αυτές δρομολογούνται με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στο θερινό τμήμα της βουλής εντός του Καλοκαιριού (όπως αποκάλυψε σήμερα ο πρωθυπουργός) και αφορούν στον διαχωρισμό των κλάδων υγείας από τα ταμεία και στην έκδοση ενιαίου κανονισμού παροχών μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα – ο αρχικός σχεδιασμός είναι σε μια 5ετία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δημιουργηθούν οκτώ κλάδοι υγείας: IKA, OΓA, OΠAΔ, OAEE, ETAA (ταμείο αυτοαπασχολουμένων), ETAΠ-MME, TAYTEKΩ (ΔEKO και τράπεζες) και TEAΠAΣA (σώματα ασφαλείας). Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση εκτιμάται πως θα είναι απλά το πρώτο βήμα για την εφαρμογή σε δεύτερο χρόνο του ενιαίου κανονισμού παροχών για το σύνολο των ασφαλισμένων.

Σε περίπτωση δε που χρειαστεί μεγαλύτερος έλεγχος του συστήματος, έχει ήδη προβλεφθεί (βλ. νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια περίθαλψη) ο διαχωρισμός των κλάδων υγείας από τα ταμεία κύριας ασφάλισης και δημιουργία ενιαίου φορέα υγείας με κοινό κανονισμό παροχών. Στην περίπτωση αυτή αναμένεται να υπάρξουν περιορισμός των εξετάσεων που θα καλύπτουν στα Ταμεία, πλαφόν στον αριθμό των εξετάσεων του κάθε ασφαλισμένου αλλά και εφαρμογή συστήματος πρωτοκόλλων στις διαγνωστικές εξετάσεις και τις θεραπείες.
Ήδη έχει αρχίσει η «προετοιμασία» της κοινής γνώμης με ριπές από «non paper» που επισημαίνουν αλόγιστη αύξηση δαπανών περίθαλψης, με τυπικά κείμενα:

«αυτή τη στιγμή το ένα τρίτο των δαπανών των κλάδων υγείας -δηλαδή τρία δισεκατομμύρια ευρώ- είναι αποτέλεσμα τεχνητής ζήτησης και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασφαλισμένων. H κατάργηση της λίστας φαρμάκων, η ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών, η στενή «συνεργασία» εταιρειών, γιατρών και φαρμακοποιών, η κατάργηση του ελέγχου των συνταγών, καθώς και η απουσία μηχανοργάνωσης σε πολλά Ταμεία αποτελούν μερικές μόνο από τις αιτίες για το σημερινό αδιέξοδο. Στους ασφαλιστικούς φορείς καταγράφονται ιστορίες καθημερινής τρέλας με χορήγηση φαρμάκων και ιατρικού υλικού σε… νεκρούς, δανεισμό βιβλιαρίων σε φίλους και γνωστούς, ακόμη και εμφάνιση εξετάσεων που δεν έγιναν ποτέ

«ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως το έλλειμμα στον κλάδο υγείας του IKA είναι 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ, στον OΓA 900 εκατομμύρια, στον OΠAΔ 400 εκατομμύρια και στον OAEE περίπου 100 εκατομμύρια. Την ίδια στιγμή τα έξοδα τραβάνε την ανηφόρα και είναι χαρακτηριστικό πως από το 2005 έως και το 2008 η φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 65%, ενώ από το 2007 στο 2009, οι οι δαπάνες υγείας αυξάνονται σε ποσοστό 100%

Από τις βασικές αιτίες για τις μεγάλες αυξήσεις στις φαρμακευτικές δαπάνες, είναι η ανυπαρξία ολοκληρωμένης μηχανοργάνωσης για τον έλεγχο και παρακολούθηση των δαπανών, η κατάργηση της λίστας φαρμάκων και η κατάργηση του μέτρου θεώρησης των συνταγών.

Τα πρώτα σχέδια είχαν αποκαλυφθεί πέρυσι και πριν από 4 μήνες ο διοικητής του ΙΚΑ, Γ. Μέργος, σε ημερίδα που πραγματοποιεί το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με θέμα την «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», είχε μιλήσει για την αυτοτέλεια του κλάδου υγείας του ΙΚΑ, ο οποίος βέβαια θα παραμείνει εντός του θεσμικού πλαισίου του Ιδρύματος.

Μάλιστα, ο κ. Μέργος αποκάλυψε από τότε ένα ακόμη μέρος του κυβερνητικού σχεδιασμού, αφού σημείωσε ότι ο αυτοτελής κλάδος υγείας του ΙΚΑ θα μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες και σε ασφαλισμένους άλλων ταμείων, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα είναι ανταγωνιστικός. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί σύμφωνα με το διοικητή του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας, μέσα από «διαφοροποίηση των πακέτων κάλυψης και συμμετοχής στο κόστος, ώστε να επιτευχθεί ο έλεγχος των δαπανών». Πράγμα που σημαίνει ότι το ΙΚΑ θα προσφέρει διαφορετικά «πακέτα» παροχών ανάλογα με το ταμείο από το οποίο προέρχονται οι ασφαλισμένοι.

Advertisements

Written by gr.mme.observer

2 Ιουλίου 2009 στις 9:01 μμ

Αρέσει σε %d bloggers: