Ενιαίο Ταμείο στα ΜΜΕ

blog εκπρόσωπου της ΕΣΠΗΤ στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

Από τη Βουλή οι ασφαλιστικές εισφορές βουλευτών


[UPDATE 17.7.2009: Η τροπολογία αποσύρθηκε] Η Βουλή θα καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές προς τα επαγγελματικά ταμεία των βουλευτών (περιλαμβάνεται και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), οι οποίοι θα επιλέξουν, παρά την κατάργηση του επαγγελματικού ασυμβιβάστου, να μην εξασκούν το επάγγελμά τους, σύμφωνα με διάταξη που περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα (16.7.2009) στη Βουλή.

Η ρύθμιση αυτή επαναφέρει, με πρωτοβουλία του προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, το καθεστώς που ίσχυσε επί μια πενταετία (2003-2008), όταν ήταν σε ισχύ η συνταγματική διάταξη για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών.

Ο κ. Σιούφας δήλωσε ότι η πρωτοβουλία του αυτή έρχεται ύστερα από την πάροδο ενός έτους από την κατάργηση του επαγγελματικού ασυμβίβαστου, όπου διαπιστώθηκε ότι αριθμός βουλευτών – ο οποίος δεν μπορεί να προσδιοριστεί- έχει επιλέξει να μην ασκήσει την επαγγελματική του δραστηριότητα και να ασχολείται μόνο με τα βουλευτικά του καθήκοντα.

«Έπρεπε να υπάρξει ρύθμιση των ασφαλιστικών τους εισφορών. Πρότεινα και έρχεται αυτή η διάταξη, κατά τρόπο ευθύ, να συζητηθεί στην Εθνική Αντιπροσωπεία. Πιστεύω ότι είναι σωστή διάταξη και δίκαια ρύθμιση ώστε να μην βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, βουλευτές, έναντι συναδέλφων τους που επέλεξαν να ασκήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, μετά την κατάργηση του επαγγελματικού ασυμβίβαστου», αναφέρει ο κ. Σιούφας.

Η ρύθμιση θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2008.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

[UPDATE 17.7.2009] Σε νεότερη δήλωσή του, ο πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας, τόνισε: «Ύστερα από εισηγήσεις βουλευτών, από πολλές πτέρυγες του Κοινοβουλίου, ζήτησα από την κυβέρνηση να φέρει διάταξη με την οποία θα επαναφερόταν η καταργηθείσα ρύθμιση για τις ασφαλιστικές εισφορές, μόνο των βουλευτών που επέλεξαν ή δεν μπορούν να ασκήσουν επαγγελματική δραστηριότητα. Στόχος της ρύθμισης, ήταν να μη βρίσκονται οι βουλευτές αυτοί σε μειονεκτική σχέση έναντι των συναδέλφων τους που επέλεξαν να ασκήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, μετά την κατάργηση του επαγγελματικού ασυμβιβάστου.Μετά τις σημερινές τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων, και σεβόμενος το θεσμικό μου ρόλο, να ακούω κάθε φορά και να συνθέτω τις υπάρχουσες απόψεις, ζήτησα από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών να αποσυρθεί η διάταξη αυτή από το νομοσχέδιο που εισάγεται προς συζήτηση την Τρίτη στην αρμόδια επιτροπή».

Advertisements

Written by gr.mme.observer

16 Ιουλίου 2009 στις 11:32 μμ

Αναρτήθηκε στις ασφάλιση γενικά

Tagged with

Ένα Σχόλιο

Subscribe to comments with RSS.

 1. Από την εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» (17.7.2009):

  Βουλευτές χρεώνουν τα ένσημα στη Βουλή
  Χαριστική ρύθμιση σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας επαναφέρει το προ ασυμβιβάστου καθεστώς

  ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΡ. ΤΖΙΟΒΑΡΑΣ
  Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

  Αναδρομικό «ρουσφέτι», προκειμένου να εξασφαλίσουν διπλή σύνταξη για τους εαυτούς τους, ετοιμάζουν οι βουλευτές οι οποίοι, εφόσον επιλέξουν να μην ασκούν κανένα επάγγελμα, θα «χρεώνουν» τις εισφορές τους στη Βουλή.

  Με ειδική διάταξη που περιελήφθη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας επανέρχεται σε ισχύ παλαιότερη ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι ασφαλιστικές εισφορές τις οποίες υποχρεούνται να καταβάλουν οι βουλευτές για τις επαγγελματικές δραστηριότητες που είχαν προτού εκλεγούν θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της Βουλής.

  Πρόκειται για ρύθμιση η οποία εφαρμόστηκε κατά την πενταετία 2003-2008 οπότε ίσχυσε το επαγγελματικό ασυμβίβαστο που καθιερώθηκε με τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001. Το ασυμβίβαστο όμως ήρθη με τη νέα αναθεώρηση του Συντάγματος που ολοκληρώθηκε πριν από έναν χρόνο, οπότε με επιμονή του Προέδρου της Βουλής κ. Δ. Σιούφα αποφασίστηκε, παρά τις διαμαρτυρίες ορισμένων συναδέλφων του, η Βουλή να πάψει από την 1η Αυγούστου 2008 να επιβαρύνεται με τις εισφορές των βουλευτών, οι οποίοι μπορούσαν πλέον ελευθέρως να ασκούν το επάγγελμά τους. Το Κοινοβούλιο όμως διευκολύνοντας τα μέλη του εξακολούθησε να καταβάλλει τις αναλογούσες εισφορές, παρακρατώντας τα σχετικά ποσά από τη μηνιαία αποζημίωσή τους.

  Ο κ. Σιούφας ωστόσο φαίνεται να άλλαξε άποψη αφού, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου (επειδή προφανώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας δεν ήθελε να αναλάβει την ευθύνη μιας τέτοιας απόφασης), υπέβαλε «έγγραφη πρόταση» προς το υπουργείο για να προωθηθεί η χαριστική ρύθμιση, την οποία με χθεσινή του ανακοίνωση χαρακτηρίζει «σωστή και δίκαια». Επικαλείται την «άρση της ανισότητας» μεταξύ εκείνων που επέλεξαν να ασκήσουν το επάγγελμά τους και εκείνων που δεν σκοπεύουν να «επιστρέψουν» στην προηγούμενη εργασία τους. Στους τελευταίους, δε, θα επιστραφούν τα ποσά που τους παρακρατήθηκαν κατά τον τελευταίο χρόνο και στο εξής το σύνολο των εισφορών τους θα καταβάλλεται από την ίδια τη Βουλή, εις τρόπον ώστε όσοι συμπληρώνουν τετραετή κοινοβουλευτική θητεία που είναι ο ελάχιστος χρόνος για να θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης, λόγω της βουλευτικής ιδιότητας, να μπορεί να λαμβάνουν απρόσκοπτα- και με έξοδα του Κοινοβουλίου- τη δεύτερη σύνταξη.

  Η επίμαχη ρύθμιση προβλέπει ότι αναδρομικά από τότε που καταργήθηκε η προηγούμενη υποχρέωση της Βουλής, δηλαδή από την 1.8.2008, «θα καταβάλλονται από τον προϋπολογισμό του Κοινοβουλίου οι ασφαλιστικές εισφορές στους αναγνωρισμένους, δημόσιους ή ιδιωτικούς, φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας, για όσους από τους βουλευτές επιλέγουν μετά την κατάργηση του επαγγελματικού ασυμβιβάστου τη μη χρήση του δικαιώματος άσκησης του επαγγέλματός τους».

  Στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου αποφεύγεται να γίνει ρητή αναφορά στην οικονομική επιβάρυνση που θα επιφέρει στον προϋπολογισμό η εν λόγω ρύθμιση, με τον ισχυρισμό ότι «η δαπάνη αυτή εξαρτάται από πραγματικά γεγονότα», όπως ο «αριθμός των βουλευτών» και «οι φορείς ασφάλισης». Ωστόσο στην εισηγητική έκθεση αναφέρεται ότι «πολλοί βουλευτές» επέλεξαν να μην ασκήσουν το επάγγελμά τους, «τελούντες σε κατ΄ ουσίαν αναστολή άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας».

  Εκτιμήσεις κοινοβουλευτικών κύκλων αναφέρουν ότι με εξαίρεση έναν μικρό αριθμό ιατρών και δικηγόρων ελάχιστοι ήταν οι υπόλοιποι βουλευτές που «επέστρεψαν» στις εργασίες τους. Σε ό,τι αφορά την επιβάρυνση που θα έχει ο προϋπολογισμός της Βουλής κατά τις ίδιες εκτιμήσεις υπολογίζεται ότι θα προσεγγίζει τις 500.000 ευρώ ετησίως, με βάση όσα ίσχυαν κατά την περίοδο που εφαρμόστηκε το ασυμβίβαστο.

  Μου αρέσει!

  etapmme

  17 Ιουλίου 2009 at 9:00 μμ


Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: