Ενιαίο Ταμείο στα ΜΜΕ

blog εκπρόσωπου της ΕΣΠΗΤ στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

Συγκλονιστική καταγγελία για τα μπλοκάκια


[από τις σημερινές εφημερίδες] Εισφοροδιαφυγή ύψους άνω των 1,1 δις. ευρώ ετησίως προέρχεται από τα «μπλοκάκια», με τα οποία εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι υποχρεώνονται να δουλέψουν, ακόμη και στο… Δημόσιο. Η καταγγελία του προέδρου της ΠΟΠΟΚΠ Γιώργου Κουτρουμάνη είναι συγκλονιστική: Η εισφοροδιαφυγή επιβραβεύεται ακόμη και από το Δημόσιο με προσλήψεις συμβασιούχων που αμείβονται «με μπλοκάκι», ενώ παρέχουν 100% εξαρτημένη εργασία – χιλιάδες προγράμματα stage λειτουργούν με ανασφάλιστους νέους. Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και στα Μέσα Ενημέρωσης. Οι μόνοι που δεν φταίνε είναι όσοι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται να πληρώνονται με Δ.Π.Υ.

Εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ) παρουσίασαν χθες (16.7.2009) στοιχεία για τη ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών των ταμείων. Εκτιμάται ότι η απώλεια πόρων αγγίζει το ποσό των 19 δισ. ευρώ. Το χρέος του κράτους προς τα ταμεία έχει εκτιναχθεί στα 12,6 δισ. ευρώ από 2,7, που ήταν πριν από έξι χρόνια. Η εισφοροδιαφυγή για το τρέχον έτος θα αγγίξει τα 8,5 δισ. ευρώ ενώ οι δαπάνες για φάρμακα, έχουν αυξηθεί κατά 85% από το 2005 έως σήμερα.

Επιδείνωση
Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ Γ. Κουτρουμάνης, οι εξελίξεις είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής και απλά η επιδείνωση της κατάστασης είναι ακόμα μεγαλύτερη σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Συγκεκριμένα:
1. Η ασυνέπεια του κράτους στη χρηματοδότηση του συστήματος έχει οδηγήσει στην εκτόξευση του χρέους του Δημοσίου προς τα Ταμεία στα 12,6 δισ. ευρώ (από 2,7 δισ. ευρώ που ήταν πριν από 6 χρόνια).
2. Το χρέος του Δημοσίου προς τα Ταμεία αυξάνεται κατά 1.6 δισ. περίπου τον χρόνο.
3. Η εισφοροδιαφυγή για το σύνολο των Ταμείων αυξάνεται κατά 1,2 δισ. ευρώ τον χρόνο και το 2009 αναμένεται να διαμορφωθεί στα 8,5 δισ. ευρώ.
4. Οι δαπάνες των Ταμείων για υγειονομική περίθαλψη αυξάνονται κατά 15% – 20% κάθε χρόνο, ενώ η φαρμακευτική δαπάνη αυξάνεται τα 3 τελευταία χρόνια από 20% έως 30 % ετησίως (υπάρχουν διαφορές από Ταμείο σε Ταμείο). Αποτέλεσμα της μεγάλης ανεξέλεγκτης αύξησης των δαπανών αυτών είναι να μετατραπούν σε ελλειμματικούς όλοι οι Κλάδοι Υγείας των μεγάλων Ταμείων.
5. Αξίζει να αναφερθεί ότι η φαρμακευτική δαπάνη στο ΙΚΑ το 2005 ήταν 1,38 δισ. ευρώ και το 2009 θα φτάσει τα 2,5 δισ. ευρώ (αύξηση 81,2 % την τετραετία). Αντίστοιχα η φαρμακευτική δαπάνη στον ΟΓΑ τα 2005 ήταν 690 εκατ. ευρώ και το 2009 θα φτάσει τα 1,3 δισ. ευρώ (αύξηση 88,4 % την τετραετία).

Οι απώλειες σε πόρους για τα Ταμεία από τη σπατάλη των Κλάδων Υγείας ανέρχονται σε 3 περίπου δισ. ευρώ τον χρόνο. Από τους λιγοστούς ελέγχους που πραγματοποιούν τα Ταμεία διαπιστώνεται ότι το 1/3 περίπου των δαπανών θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν υπήρχε σωστή οργάνωση των Ταμείων και συστηματικός έλεγχος (οι συνολικές δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη φθάνουν τα 9 δισ. ευρώ τον χρόνο).

090717tameia

Τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου που έχουν μέχρι σήμερα εφαρμοστεί εκτιμάται ότι επιβαρύνουν πλέον σε ετήσια βάση το σύστημα και ιδιαίτερα το ΙΚΑ με ένα ποσό 900 περίπου εκατ. ευρώ.
Η λογιστική και η πραγματική σε μεγάλο βαθμό μείωση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων μέσα στα δύο τελευταία χρόνια είναι της τάξης του 25% (από 31,5 σε 23,5 δισ. ευρώ). Αυτό σημαίνει ότι η περιουσία αντιστοιχεί πλέον στις δαπάνες ενός μόλις εξαμήνου για το σύνολο των Ταμείων.
Τα στοιχεία του πρώτου 5μήνου στα δύο μεγαλύτερα Ταμεία, ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, δείχνουν ότι η πορεία των εσόδων κινείται με ρυθμούς 8% – 12 % κάτω από τα προϋπολογισθέντα έσοδα.
Τα Ταμεία είχαν πρόβλημα εισπραξιμότητας (υπήρχαν και τα προηγούμενα χρόνια προβλήματα που τα έσοδα ήταν μειωμένα, πριν χτυπήσει την πόρτα μας η κρίση). Τώρα αυτό το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο και εκτιμάται ότι για το 2009 θα οδηγήσει σε νέες απώλειες πόρων ύψους 2,2 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για αύξηση της ανεργίας κατά 120.000 θέσεις και μείωσης του χρόνου εργασίας για 100.000 εργαζόμενους, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν επιπλέον απώλειες πόρων για τα Ταμεία ύψους 750 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση (600 και 150 εκατ. αντίστοιχα). Έτσι, λοιπόν, για το 2009 είναι πολύ πιθανόν οι απώλειες πόρων για το ασφαλιστικό σύστημα να αγγίζουν συνολικά τα 19 δισ. ευρώ.

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν επίσης ότι από ανεπαρκή θωράκιση του συστήματος, από σπατάλες (ιδιαίτερα στα φάρμακα) και από την εισφοροδιαφυγή (περίπου 8 δισ. το χρόνο) χάνονται ετησίως πόροι 19 δισ. ευρώ. Αν υπήρχαν, τότε οι συντάξεις 2,3 εκατ. ασφαλισμένων θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 520 ευρώ.
Κατά την Ομοσπονδία, οι ενοποιήσεις των Ταμείων από 91 σε 13 δεν έφεραν κανένα οικονομικό όφελος. Δημιούργησαν, αντίθετα, γραφειοκρατία, χειροτέρευση της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι διοικητικές δαπάνες αυξήθηκαν μέχρι και 30%.
Τέλος, εκτιμάται ότι η νέα συζητούμενη λίστα των ΒΑΕ θα παρουσιάσει οικονομικό όφελος μετά από 20 χρόνια.

Τα πέντε Ταμεία που βρίσκονται στο «κόκκινο»
Τα 5 μεγαλύτερα Ταμεία που καλύπτουν για σύνταξη και υγειονομική περίθαλψη το 93% των ασφαλισμένων θα χρειαστούν μέχρι τέλος του 2009 επιπλέον 4,7 δισ. ευρώ επιπλέον εκείνων που προβλέπονται στον κρατικό Προϋπολογισμό.
Πρόκειται για το ΙΚΑ, τον ΟΓΑ, τον ΟΑΕΕ, τον ΟΠΑΔ και το ΝΑΤ, ενώ παραμένει το πρόβλημα του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων που χρειάζεται 670 περίπου εκατ. ευρώ για να δώσει το εφάπαξ βοήθημα σε 15600 εργαζόμενους του Δημοσίου που έχουν παραιτηθεί μέχρι και 20 μήνες πριν.
Το ΙΚΑ μέχρι το τέλος Ιουλίου θα έχει εισπράξει όλη την επιχορήγηση που αντιστοιχεί στη χρηματοδότησή του από τον Κρατικό Προϋπολογισμό (2,6 δισ. ευρώ). Μέχρι το τέλος του 2009 θα χρειαστεί 2 τουλάχιστον δισ. ευρώ επιπλέον για να πληρώσει τις συντάξεις, χωρίς να υπολογίζονται άλλες υποχρεώσεις που έχει ήδη σε ΟΑΕΔ, ΟΕΚ, Νοσοκομεία.
Ο ΟΑΕΕ έχει εισπράξει από το δημόσιο όσα αντιστοιχούν στη χρηματοδότησή του από τον Μάιο (805 εκατ. ευρώ) και αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να χρειαστεί επιπλέον 800 περίπου εκατ. ευρώ.
Ο ΟΓΑ θα χρειαστεί επιπλέον00 εκατ. ευρώ προκειμένου να πληρώσει τις οφειλές του στα νοσοκομεία που έχουν δημιουργηθεί από το 2008 και μέχρι σήμερα και όχι για το σύνολο και του 2009.
Ο ΟΠΑΔ θα χρειαστεί επιπλέον 800 εκατ. ευρώ προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του μέχρι το τέλος του χρόνου. Οφείλει μέχρι σήμερα:
• 200 εκατ. ευρώ σε φαρμακεία
• 300 εκατ. ευρώ σε γιατρούς
• 100 εκατ. ευρώ σε κλινικές
• 450 εκατ. ευρώ σε κρατικά νοσοκομεία.
Ο ΟΠΑΔ θα μείνει με χρέος 370 εκατ. ευρώ συν τις δαπάνες του 2ου εξαμήνου του 2009 που αναμένεται να διαμορφωθούν στα 800 εκ. ευρώ.
Το ΝΑΤ θα χρειαστεί επιπλέον τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ προκειμένου να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα με την καταβολή των συντάξεων.
Αυτά σημαίνουν ότι μέχρι 31/12/2009 αυτά τα Ταμεία θα χρειαστούν περίπου 4,7 δισ. ευρώ από τον Κρατικό προϋπολογισμό που φτάνουν τα 5,37 δισ. ευρώ μαζί με το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Written by gr.mme.observer

17 Ιουλίου 2009 στις 10:29 μμ

Αναρτήθηκε στις ασφάλιση γενικά

Tagged with ,

Αρέσει σε %d bloggers: