Ενιαίο Ταμείο στα ΜΜΕ

blog εκπρόσωπου της ΕΣΠΗΤ στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

Κόψιμο επιδομάτων-δώρων συνταξιούχων προτείνει το ΔΝΤ


«Πάγωμα» μισθών και συντάξεων, «μαχαίρι» στις φοροαπαλλαγές και κατάργηση επιδόματος άδειας, δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα για τους συνταξιούχους, προτείνει, μεταξύ άλλων, το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία. Το ΔΝΤ προβλέπει διετή ύφεση για Ελλάδα, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να μειωθεί κατά 1,7% και το 2010 κατά 0,4%, λόγω της μειωμένης ζήτησης, αλλά και της υποχώρησης επενδύσεων και εξαγωγών.

Η ύφεση θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί περαιτέρω η ανεργία, στα επίπεδα του 9,5% φέτος και 10,5% (πάνω από 500.000 άτομα) το 2010. Το κρατικό χρέος θα σκαρφαλώσει στο 109% του ΑΕΠ το 2009 και το 116% το 2010. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα εκτιναχθεί στο 6,2% του ΑΕΠ το 2009 και το 7,5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος.

Προκειμένου να συγκρατηθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι απαιτούνται μέτρα, σε ετήσια βάση, ύψους 3,5 δισ. ευρώ (1,5% του ΑΕΠ) για την επόμενη τετραετία.

Για το Ασφαλιστικό, ο διεθνής οργανισμός προτείνει μέτρα-σοκ, όπως η κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας στους συνταξιούχους.

Επίσης, υποστηρίζει πως οι συντάξιμες αποδοχές θα πρέπει να υπολογίζονται όχι με βάση την τελευταία πενταετία, όπως ισχύει σήμερα, αλλά με βάση τους μισθούς όλου του εργασιακού βίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διεθνούς οργανισμού, οι δαπάνες σχετικά με τη γήρανση του πληθυσμού μπορεί να φθάσουν έως το 15,9% του ΑΕΠ το 2060!

Για τους μισθούς και τις συντάξεις, συνιστά να συνεχισθεί το «πάγωμα» και το 2010, να καταργηθούν οι επικουρικές συντάξεις, ενώ προτείνει περιορισμό των προσλήψεων στο Δημόσιο. Για την αύξηση των εσόδων, εκτιμά ότι χρειάζεται η μείωση ή κατάργηση πολλών φοροαπαλλαγών, η αύξηση των κατώτερων συντελεστών ΦΠΑ και η μείωση των προϊόντων που υπάγονται σε αυτούς, ο τεκμαρτός φόρος στους αυτοαπασχολούμενους και η κατάργηση της αντικειμενικής αξίας (στα ακίνητα). Επίσης, ζητεί την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και την αναβολή της σχεδιαζόμενης μείωσης των φορολογικών συντελεστών.

(από «Το Βήμα της Κυριακής»)

Written by gr.mme.observer

26 Ιουλίου 2009 στις 10:18 πμ

Αναρτήθηκε στις ασφάλιση γενικά

Tagged with

Αρέσει σε %d bloggers: