Ενιαίο Ταμείο στα ΜΜΕ

blog εκπρόσωπου της ΕΣΠΗΤ στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

Σχέδιο απόφασης για το 10% του αγγελιόσημου


[του Γιώργου Γάτου, από την Ημερησία] Την απόφαση για την «αρπαγή» του 10% των κοινωνικών πόρων συνολικά 24 κλάδων και ταμείων ασφάλισης ενεργοποιεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση. Σε εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου -που προβλέπει τη δημιουργία «κουμπαρά» ο οποίος θα «σπάσει» την 1η/1/2019 για να στηρίξει οικονομικά τα ελλειμματικά ταμεία που θα αδυνατούν να καταβάλλουν συντάξεις και άλλες παροχές- οι υπουργοί Οικονομίας Ι. Παπαθανασίου και Απασχόλησης Φ. Πάλλη Πετραλιά άρχισαν να συζητούν για τη συγκρότηση της ειδικής Επιτροπής η οποία θα αναλάβει να λειτουργήσει το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ).

Αποκλειστικές πληροφορίες της «Η» αναφέρουν ότι η υπουργός Απασχόλησης έχει, ήδη, προωθήσει στο συναρμόδιο υπουργείο το σχετικό σχέδιο της απόφασης που ετοίμασε η Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Και από κοινού με τον Ι. Παπαθανασίου επεξεργάζεται την τελική απόφαση, η οποία:

• Θα ορίζει την ειδική πενταμελή Επιτροπή του ΑΚΑΓΕ.

• Θα προβλέπει τον τρόπο λειτουργίας του Κεφαλαίου, τον τρόπο απόδοσης των πόρων του, τη διαδικασία χρηματοδότησης των κλάδων σύνταξης και των άλλων φορέων ασφάλισης, την οικονομική οργάνωση, την επένδυση των κεφαλαίων που θα συγκεντρώνονται κ.α. Η Επιτροπή θα έχει γραμματειακή υποστήριξη και θα «καλύπτει» τα λειτουργικά της έξοδα από τον προϋπολογισμό του Λογαριασμού Βελτίωσης της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο νόμος
Σύμφωνα με το νόμο Πετραλιά, «σκοπός του ΑΚΑΓΕ είναι η δημιουργία αποθεματικών για τη χρηματοδότηση, από την 1η/1/2019 και μετά, των ελλειμματικών κλάδων σύνταξης των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και η διασφάλιση των συντάξεων των νέων γενεών».

Και οι ποινές
Δεν θα εγκρίνεται ο προϋπολογισμός των φορέων αν δεν έχουν αποδοθεί τα οφειλόμενα του προηγούμενου οικονομικού έτους και σε περίπτωση μη απόδοσής τους θα επιβάλλονται ακόμη και πρόστιμα με απόφαση του υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας…

Τα ταμεία
Πρόκειται για τα πρώην ταμεία των Νομικών, Συντάξεων και Ασφάλισης των Υγειονομικών, τον κλάδο σύνταξης του Ταμείου Σύνταξης Μηχανικών, Εργοληπτών Δημοσίων Εργων, ΤΣΠΕΑΘ, ΤΑΙΣΥΤ (Ιδιοκτητών Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου), ΤΣΕΥΠ-Α (Σύνταξης εφημεριδοπωλών και υπαλλήλων πρακτορείων Αθηνών), ΤΣΕΥΠ-Θ (εφημεριδοπωλών και υπαλλήλων πρακτορείων της Θεσσαλονίκης), ΤΑΤΤΑ (των Τεχνικών Τύπου Αθηνών), ΕΔΟΕΑΠ, ΤΕΑΠΠΕΡΤΤ (επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας του προσωπικού της ΕΡΤ και Τουρισμού), πρόνοιας και επικουρικής ασφάλισης Ιπποδρομιών, του προσωπικού εταιρειών πετρελαιοειδών, επικουρικής ασφάλισης της ΕΥΔΑΠ, επικουρικής ασφάλισης χημικών, δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων, του ΤΕΑΔΥ, Αρωγής υπαλλήλων Αστυνομίας Πόλεων, επικουρικής ασφάλισης Χωροφυλακής, Υγείας Δικηγόρων Επαρχιών, Αλληλοβοηθείας προσωπικού του Εθνικού Τυπογραφείου, των τριών ταμείων Πρόνοιας των δικηγόρων Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης και, τέλος, του Επικουρικού των υπαλλήλων Αστυνομίας Πόλεων. 

Οι πόροι που θα εισπράττει το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών:

• Ποσοστό 10% επί των ετήσιων συνολικών εσόδων από αποκρατικοποιήσεις Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (έχουν προβλεφθεί έσοδα 1 δισ. ευρώ)

• Ποσοστό 4% επί των ετήσιων συνολικών εσόδων από το ΦΠΑ (ο στόχος είναι για έσοδα 19,47 δισ. ευρώ φέτος)

• Ποσοστό 10% επί του συνόλου των ετησίως εισπραττομένων ποσών από κοινωνικούς πόρους συγκεκριμένων φορέων, κλάδων ή λογαριασμών κοινωνικής ασφάλισης (δεν περιλαμβάνονται όλα τα Ταμεία που εισπράττουν κοινωνικούς πόρους).

Συνολικά τα σχετικά έσοδα εκτιμάται ότι θα «κινηθούν» μεταξύ 400 εκατ. – 500 εκατ. ευρώ, καθώς η οικονομική κρίση τα επηρεάζει αρνητικά.

Advertisements

Written by gr.mme.observer

24 Αυγούστου 2009 στις 11:20 πμ

Αρέσει σε %d bloggers: