Ενιαίο Ταμείο στα ΜΜΕ

blog εκπρόσωπου της ΕΣΠΗΤ στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

Οικονομική μελέτη για τη διαδοχική ασφάλιση


Οικονομική μελέτη για τη διαδοχική ασφάλισηΤο υπουργείο Απασχόλησης ανακοίνωσε ότι η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κα Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, απέστειλε  στα ασφαλιστικά Ταμεία την επίσημη οικονομική μελέτη για την εφαρμογή της διαδοχικής ασφάλισης.

Η κ. Πετραλιά ζητά από τους προέδρους των Ταμείων να εξετάσουν τους τρόπους εφαρμογής, τον χρόνο και το κόστος που απαιτείται για την προσαρμογή των μηχανογραφικών συστημάτων τους ώστε ο πολίτης να εξυπηρετείται το πολύ σε διάστημα ενός μηνός από την υποβολή της αίτησης για την χορήγηση της διαδοχικής σύνταξης.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη (βλ. αρχείο .doc ή .pdf), η διευθέτηση αυτή αφορά περίπου 16-17.000 υποψήφιους συνταξιούχους για κάθε χρόνο (6.500 του ΙΚΑ, 7.000 του ΟΑΕ, 3.000 του Δημοσίου κ.λπ.).

Η οικονομική επιβάρυνση του όλου Συστήματος Ασφάλισης από το μέτρο αυτό αναμένεται να είναι 14 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και θα αυξάνεται κάθε χρόνο σταδιακά έως ότου φθάσει το 15ο έτος τα 252 εκατ. ευρώ, οπότε θα ισορροπήσει, και από τον 18ο χρόνο το κόστος θα αρχίσει να μειώνεται.

«Με τη θέσπιση ενιαίων κριτηρίων και διαδικασιών για όλους τους ασφαλισμένους για όλα τα Ταμεία που θα ακολουθήσει», τόνισε η υπουργός, «το σύστημα της Διαδοχικής Ασφάλισης εξορθολογίζεται, απλουστεύονται οι διαδικασίες, αίρονται αδικίες και –στις περισσότερες περιπτώσεις- επωφελούνται και οικονομικά οι συνταξιούχοι, αφού θα υπάρξει μια αύξηση σε πολλές “διαδοχικές” συντάξεις, σε ποσοστό γύρω στο 6%».

090909diadoxiki

από την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (9.9.2009)

ΓΣΕΕ: «Προεκλογικά τεχνάσματα»

Για επικοινωνιακά προεκλογικά τεχνάσματα εις βάρος της διαδοχικής ασφάλισης κάνει λόγο η ΓΣΕΕ με αφορμή τη μελέτη που απέστειλε η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη-Πετραλιά στα ασφαλιστικά Ταμεία.

«Είναι γνωστό πως το μέγα θέμα της διαδοχικής ασφάλισης είχε αγνοηθεί παντελώς μέχρι σήμερα από την Κυβέρνηση για τον απλό λόγο ότι επέφερε ένα επιπλέον κόστος 200 εκατ. ευρώ στο ήδη ελλειμματικό ΙΚΑ», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.

Σημειώνει δε πως «εν μέσω της προεκλογικής περιόδου έρχεται στην επικαιρότητα για δημιουργία μόνο εντυπώσεων χωρίς αποτέλεσμα και ουσία, όταν είναι γνωστό ότι για την εφαρμογή της διαδοχική ασφάλιση απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, δυνατότητα την οποία δεν έχει σήμερα η Κυβέρνηση».

Κατηγορεί δε την κυβέρνηση επέλεξε την τακτική «μια στο καρφί και μια στο πέταλο» για να μετριάσει την αγανάκτηση των εργαζομένων, καθώς «μόλις προχτές εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ δραματικές περικοπές και ανατροπές στα ασφαλιστικά, οικονομικά και εργασιακά μας δικαιώματα».

«Για το λόγο αυτό η σημερινή ανακοίνωση του πορίσματος της διαδοχικής ασφάλισης δεν έχει καμία χρησιμότητα, ωφελιμότητα και αντίκρισμα απεναντίας υποτιμά τη νοημοσύνη των ασφαλισμένων, οι οποίοι επί 5 ½ χρόνια εισέπρατταν τις πλέον αντιασφαλιστικές και αντεργατικές ρυθμίσεις και μάλιστα με συνοπτικές και ταχύτατες διαδικασίες», προσθέτει.

Καταλήγοντας υπογραμμίζει πως «για τη ΓΣΕΕ τόσο ο αντιασφαλιστικός νόμος Ν 3655/08 όσο και η πραγματική και χωρίς όρους και προϋποθέσεις αναγνώριση της διαδοχικής ασφάλισης παραμένει ο υπαριθμόν ένα διεκδικητικός στόχος, αίτημα που θα υποβληθεί στη νέα Κυβέρνηση με την απαίτηση για άμεση ικανοποίηση».

Written by gr.mme.observer

9 Σεπτεμβρίου 2009 στις 7:53 μμ

Αρέσει σε %d bloggers: