για Ενιαίο Ταμείο στα ΜΜΕ (…job done)

blog εκπρόσωπου της ΕΣΠΗΤ στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

Νέα ατζέντα για την υγεία και το ασφαλιστικό σύστημα


Η κατατεθειμένη πολιτική ατζέντα της νέας κυβέρνησης για την υγεία και το ασφαλιστικό σύστημα, περιλαμβάνει μια μεγάλη σειρά από ζητήματα, για τα οποία υπάρχει δέσμευση να υλοποιηθούν «μετά από ένα ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους».

Τα ζητήματα που καταγράφονται (και θα τεθούν σύντομα για συζήτηση), είναι σοβαρά, ενώ για μερικά από αυτά αναμένεται να κατατεθούν και αντίθετες απόψεις. Η κατανόηση των προτάσεων και η έγκαιρη μελέτη και επεξεργασία θέσεων από τους φορείς είναι πλέον μέγιστη προτεραιότητα.

Βασικές προτεραιότητες:

• Οικονομική ενίσχυση του συστήματος και η διασφάλιση της οικονομικής του ισορροπίας.

• Ενιαίοι κανόνες για τις υποχρεώσεις του κράτους, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Κοινοπραξία και σύμπραξη των τεσσάρων μεγάλων φορέων (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ) με στόχο τον από κοινού έλεγχο των δαπανών υγείας, την συνδιαπραγμάτευση για την αγορά υπηρεσιών υγείας, την συνείσπραξη των εισφορών, χωρίς να καταργείται η αυτονομία τους.

• Εγγύηση για επαρκή χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού Συστήματος. Αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της καθημερινότητας που ταλαιπωρούν τους πολίτες στις συναλλαγές τους με τα Ταμεία.

• Επίσπευση διαδικασιών για την πληρωμή των συντάξεων και των άλλων παροχών (π.χ. συντάξεις το πολύ σε 3 μήνες σε όλα τα Ταμεία μέχρι το τέλος του 2010).

Ενίσχυση και διεύρυνση των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για να διασφαλιστεί η άμεση πρόσβαση των πολιτών.

Αντιμετώπιση των στρεβλώσεων και η θεραπεία αδικιών που έχουν διευρυνθεί τα τελευταία 5 χρόνια.

Κατάργηση των διατάξεων που ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ και προβλέπουν την αύξηση των ορίων ηλικίας και την μείωση των συντάξεων.

Πραγματοποίηση αναγκαίων αλλαγών στον ασφαλιστικό νόμο για τις ενοποιήσεις των Ταμείων, με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των νέων αδικιών που έχουν δημιουργηθεί.

• Προώθηση, μετά από μελέτες, της πραγματικής ενοποίησης με ασφαλιστική λογική που οδηγεί σε Ταμεία λειτουργικά σύγχρονα και οικονομικά βιώσιμα.

Βελτίωση στο καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης με αλλαγή των διαδικασιών απονομής των συντάξεων και του τρόπου υπολογισμού τους.

Δεσμεύσεις

• Διαμόρφωση προϋποθέσεων για ένα δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα οικονομικά βιώσιμο που καλύπτει με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης τις ανάγκες των πολιτών.

Θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης ως κοινή αφετηρία για όλες τις συντάξεις, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ενίσχυση της συμμετοχής του κράτους στην τριμερή χρηματοδότηση, ενίσχυση του κινήτρου ασφάλισης.

• Αύξηση της βασικής σύνταξης για τους αγρότες και τους ανασφάλιστους έτσι ώστε να διαμορφωθεί σταδιακά στα 950 ευρώ για το ζευγάρι και στα 550 ευρώ για το μεμονωμένο συνταξιούχο.

• Σταδιακή εξομοίωση προϋποθέσεων συνταξιοδότησης των αγροτών με εκείνες των άλλων Ταμείων που ισχύουν για τους νέους ασφαλισμένους.

Διαχωρισμός των ασφαλιστικών παροχών που καταβάλουν τα Ταμεία, από τις προνοιακές που θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, για την παραπέρα ενίσχυση των Ταμείων με πρώτη εφαρμογή στον ΟΑΕΕ.

• Αναμόρφωση του ΕΚΑΣ με στόχο να διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων, σταδιακά κατά 300.000 συνταξιούχους.

• Επικαιροποίηση και βελτίωση στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων με ίδιους όρους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μετά από διάλογο με τους φορείς και επιστημονική τεκμηρίωση.

Δημιουργία υπηρεσίας Ασφαλιστικού Συμβούλου στα Ταμεία, με στόχο την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους.

• Σύσταση στην πράξη του Εθνικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης με στόχο την οικονομική ενίσχυση του συστήματος για τις αυριανές ανάγκες των νέων ανθρώπων.

Νέα Εθνική Πολιτική για την Υγεία

Το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί για αναγέννηση και ολοκλήρωση του ΕΣΥ. Για ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας με δημόσιο χαρακτήρα, ενιαία δομή, δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, προσβασιμότητα σε όλους, ισχυρή Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αναβαθμισμένη Πρόληψη, Προστασία και Προαγωγή της Υγείας, διαφάνεια και λογοδοσία παντού, και μείωση των ανισοτήτων στην υγεία.

Στο προεκλογικό πρόγραμμα έχει καταγραφεί η στρατηγική για την πρόληψη, την προαγωγή την προστασία της Υγείας και την Δημόσια Υγεία:

• Απόλυτη προτεραιότητα στην πρόληψη και την προαγωγή της Υγείας.

• Εθνική πολιτική για την Δημόσια Υγεία.

• Ειδικό δίκτυο παρακολούθησης χρόνιων νοσημάτων (καρκίνος, διαβήτης, καρδιαγγειακά, αναπνευστικά)

Ολοκληρωμένο Σύστημα Ενιαίας Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ)

Διαμόρφωση συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε κάθε Δήμο, με τη σύσταση μονάδων Οικογενειακής Ιατρικής σε κάθε Δήμο, με 24ωρη λειτουργία.

• Περιλαμβάνονται και αξιοποιούνται όλες οι υπάρχουσες υπηρεσίες παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Οικογενειακός γιατρός και παιδίατρος σε κάθε γειτονιά, σε κάθε Δήμο, που επιλέγεται ελεύθερα από τις οικογένειες.

• Το Υπουργείο Υγείας εποπτεύει, συντονίζει και παρακολουθεί το σύστημα.

Ηλεκτρονική Κάρτα Υγείας – Εξασφαλίζει την άμεση πρόσβαση στον οικογενειακό γιατρό, με την Μονάδα Οικογενειακής Ιατρικής, στο φαρμακείο και διασυνδέεται σε ενιαίο μηχανογραφικό σύστημα.

Συνεργασία των γιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με όλες τις Κοινωνικές Υπηρεσίες σε επίπεδο δήμου.

Εξασφάλιση βασικού πακέτου παροχών Υγείας, με χρηματοδότηση από το Δημόσιο και κάλυψη όλου του πληθυσμού, όπως:

Προληπτικές και διαγνωστικές εξετάσεις, επίσκεψη στο ιατρείο και στο σπίτι, κατ’οίκον παρακολούθηση, εξασφάλιση άμεσης πρόσβασης στα νοσοκομεία και υπηρεσίες αποκατάστασης.

Παροχή οδοντιατρικής πρόληψης και διατήρηση της στοματικής υγείας του πληθυσμού.

Written by gr.mme.observer

5 Οκτωβρίου 2009 στις 6:26 μμ

Αρέσει σε %d bloggers: