Ενιαίο Ταμείο στα ΜΜΕ

blog εκπρόσωπου της ΕΣΠΗΤ στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

Ασφαλιστικό κεφάλαιο αλληλεγγύης γενεών


Η ιδέα ενός κουμπαρά για τη χρηματοδότηση των Ταμείων είχε ενσωματωθεί και στον νόμο Πετραλιά, ωστόσο, η σχετική διάταξη παραμένει μέχρι τώρα κενό γράμμα. Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να ενεργοποιήσει το «ασφαλιστικό κεφάλαιο αλληλεγγύης γενεών», όπως λέγεται. Μάλιστα, για τη χρηματοδότηση του κεφαλαίου, έχει εγγραφεί κονδύλι 630 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2010 και 580 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2009, σημειώνει η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία  (άρθρο των Θ. ΤΣΙΡΟΥ, Δ. ΚΑΔΔΑ).

Στη λειτουργία ενός «Ταμείου των Ταμείων» προσανατολίζεται η κυβέρνηση για να χρηματοδοτήσει τα ασφαλιστικά ταμεία στα «πέτρινα» χρόνια που έρχονται.

Πρόκειται για μια πανευρωπαϊκή πρόταση, η οποία ενδεχομένως θα συζητηθεί την Τρίτη στο πλαίσιο του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών.

Η Ελλάδα και σε αυτό το πεδίο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή επικινδυνότητας. Μικρότερα, αλλά σημαντικά προβλήματα όμως αντιμετωπίζουν όλα σχεδόν τα κράτη.

Η δημιουργία ταμείου που θα καλύπτει μέρος του συνταξιοδοτικού κόστους όταν το πρόβλημα αρχίζει να οξύνεται είναι κατά πολλούς μια κοινωνικά συμφέρουσα λύση. Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη προτείνουν ανάλογο Ταμείο να ιδρυθεί και για τη χρηματοδότηση της «πράσινης» ανάπτυξης.

Η ιδέα είναι να γίνει μία εταιρεία ειδικού σκοπού που θα «προικοδοτηθεί» εξ αρχής με ένα κεφάλαιο και στην συνέχεια θα αποκτήσει μόνιμες πηγές χρηματοδότησης από φόρους και εισφορές που θα θεσμοθετηθούν.

Το πρόβλημα είναι πως η παραπάνω χρηματοδότηση δεν θα εγγραφεί στο έλλειμμα, αλλά μόνο στο χρέος. Γι’ αυτό και αναζητείται πανευρωπαϊκή λύση, ώστε το αρχικό κεφάλαιο (που στην περίπτωση της Ελλάδας το πιθανότερο είναι ότι θα προέλθει κυρίως από δανεισμό) να μην αυξάνει το έλλειμμα. Πιθανότατα θα αναζητηθούν λύσεις αντίστοιχες με αυτές που ακολουθεί η Eurostat για τα εξοπλιστικά προγράμματα (οι δαπάνες εγγράφονται κατά την παραλαβή και όχι τη σύμβαση).

Advertisements

Written by gr.mme.observer

8 Νοεμβρίου 2009 στις 8:08 μμ

Αναρτήθηκε στις ασφάλιση γενικά

Tagged with

Αρέσει σε %d bloggers: