Ενιαίο Ταμείο στα ΜΜΕ

blog εκπρόσωπου της ΕΣΠΗΤ στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

Διάλογος για νέο ασφαλιστικό μέχρι το Φεβρουάριο


Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος συναντήθηκε με τον Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου στο Υπουργείο Οικονομικών, όπου και συζήτησαν για θέματα συναρμοδιότητας των δύο Υπουργείων. Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου και ο κ. Λοβέρδος δήλωσαν ότι ξεκινά άμεσα νέος διάλογος για το ασφαλιστικό, με την αποστολή προσκλήσεων στους κοινωνικούς εταίρους.

Το επιτελείο του υπουργείο Εργασίας καλείται εντός των επόμενων ημερών να διαμορφώσει και να καταθέσει ένα σχέδιο επί του οποίου θα διεξαχθεί ο διάλογος. Προϋπόθεση που έθεσε η ΓΣΕΕ, προκειμένου να ανταποκριθεί, και αποδέχθηκε ο κ. Λοβέρδος.

Ο κ. Λοβέρδος έκλεισε- τηλεφωνικά- τις πρώτες συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους. Την ερχόμενη Τρίτη συναντάται με τη ΓΣΕΕ και την Πέμπτη με τον ΣΕΒ και άμεσα αναμένεται να αποστείλει στους κοινωνικούς εταίρους και επιστολή με την οποία θα τους καλεί να προσέλθουν στον διάλογο, καθορίζοντας, όπως είπε, «τα επόμενα κυβερνητικά βήματα». Μετά τις συναντήσεις και εντός περιορισμένου χρονικού διαστήματος, θα ανακοινωθούν τα κυβερνητικά μέτρα. 

Στόχος, το σχετικό νομοσχέδιο για το σύνολο του ασφαλιστικού συστήματος να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο μέχρι τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι του διαλόγου για το Ασφαλιστικό η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει συγκεκριμμένες προτάσεις:

1. Εξίσωση ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο. Πρόκειται για επιταγή της Κομισιόν, μετά την καταδίκη της χώρας από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και αυτό συνεπάγεται αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης των μητέρων από 5 έως 17 χρόνια.
2. Ελεγχος εισφοροδιαφυγής και μικτά συνεργεία ΙΚΑ, ΤΕΒΕ και Επιθεωρήσεων Εργασίας.
3. Ενσημα για κάθε απασχόληση, κατάργηση της εισφοροαποφυγής (εργολαβίες κ.ά.), αντικειμενικό σύστημα σε περισσότερες εργασίες (πέραν της οικοδομής που ισχύει).
4. Καθιέρωση νέας Λίστας Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ), η οποία θα ισχύσει από 1/1/2010 για τους νεοεισερχομένους στην αγορά εργασίας.
5. Σύμπραξη των 4 μεγαλύτερων Ταμείων για οικονομίες κλίμακας στην υγειονομική δαπάνη (νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα κ.ά.).
6. Ενοποιήσεις ταμείων με στόχο τη συγκρότηση 3 ομάδων ταμείων (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες).
7. Επαναφορά της λίστας συνταγογραφούμενων σκευασμάτων και καθιέρωση νέου τρόπου υπολογισμού της τιμής τους.
8. Κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με τη μορφή της εθελουσίας εξόδου.
9. Κίνητρα παραμονής στην εργασία και αύξηση του πέναλτι πρόωρης εξόδου στο Δημόσιο και
10. Κατάργηση της υποχρεωτικής συνταξιοδότησης στο 58ο έτος (με 35ετία) σε ΔΕΚΟ-τράπεζες και στο 60ό στο Δημόσιο.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται και τα παρακάτω ζητήματα:

Διαδοχική ασφάλιση: Σε τρεις αλλαγές προσανατολίζεται το υπουργείο Εργασίας για να αρθούν οι αδικίες για όσους συνταξιοδοτούνται με τον θεσμό της διαδοχικής ασφάλισης (σύνταξη από περισσότερα από δύο ασφαλιστικά ταμεία). Η σχετική ρύθμιση θα προωθηθεί με νομοσχέδιο στη Βουλή στις αρχές του 2010 και θα προβλέπει τα εξής:
●Οι συντάξεις (συμπεριλαμβανομένων και αυτών της διαδοχικής) μέχρι το τέλος του 2010 να εκδίδονται το αργότερο σε 3 μήνες.
●Θα υπάρξει μεσοσταθμική αύξηση των μελλοντικών συντάξεων των διαδοχικά ασφαλισμένων γύρω στο 6%- 7%.
●Ο απονέμων τη σύνταξη για την περίπτωση γήρατος ασφαλιστικός φορέας θα είναι αυτός στην ασφάλιση του οποίου πραγματοποιήθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός ημερών εργασίας.

Σύσταση Εθνικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης, και από κοινωνικούς πόρους, που θα στηρίξει οικονομικά το σύστημα και θα διασφαλίσει τις επόμενες γενιές.

Παροχή κινήτρου ασφάλισης (θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας για όλες τις συντάξεις που θα οδηγεί σε καλύτερο επίπεδο συντάξεων, ώστε καμία ημέρα ασφάλισης να μη χάνεται).

Επανεξέταση των ρυθμίσεων Πετραλιά για τις ενοποιήσεις Ταμείων, για την αύξηση των ορίων ηλικίας, αλλά και για τη μείωση των συντάξεων.

Σε αναζήτηση νέου τρόπου χρηματοδότησης

Νέο τρόπο χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος με στόχο την ελάφρυνση του προϋπολογισμού από τη μαύρη τρύπα του ασφαλιστικού συστήματος, η οποία φέτος αναμένεται να φτάσεις τα 2,5 δισ. ευρώ, θα αναζητήσουν τις επόμενες μέρες τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας με τη συναίνεση των κοινωνικών εταίρων.

Τη δημιουργία ενός «κεφαλαίου άμεσης δράσης» για την κάλυψη των άμεσων αναγκών χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων πέραν των αντοχών των κρατικών προϋπολογισμών σχεδιάζουν μεταξύ άλλων σύμφωνα με πληροφορίες τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.

Το ταμείο αυτό θα χρηματοδοτείται με δανεισμό και τα κεφάλαια που θα δεσμεύσει δεν θα εγγράφονται στον προϋπολογισμό. Στόχος της δημιουργίας ενός τέτοιου ταμείου είναι να συμπληρώνονται οι τρύπες των ασφαλιστικών συστημάτων χωρίς τα επιπλέον χρήματα να εγγράφονται στο έλλειμμα των κρατών μελών.

Οι δαπάνες θα επιβαρύνουν μόνο το χρέος και φυσικά για την Ελλάδα η επιβάρυνση αυτή θα είναι περιορισμένη με δεδομένο το ούτως ή άλλως υψηλό δημόσιο χρέος.

Η δημιουργία τέτοιων ταμείων θα επιτραπεί σε όλα τα κράτη μέλη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (η Γερμανία ετοιμάζεται να δεσμεύσει σε ένα τέτοιο ταμείο 20 δισ. ευρώ) και θα έχει ως στόχο μεταξύ άλλων την ταχύτερη έξοδο των ευρωπαϊκών οικονομιών -έστω και με τον πλάγιο τρόπο – από τα πακέτα στήριξης και παράλληλα τη σταδιακή βελτίωση της δημοσιονομικής τους εικόνας.

Advertisements

Written by gr.mme.observer

12 Νοεμβρίου 2009 στις 11:01 μμ

Αρέσει σε %d bloggers: