Ενιαίο Ταμείο στα ΜΜΕ

blog εκπρόσωπου της ΕΣΠΗΤ στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

Ιδιωτική ασφάλιση: τα «ψιλά γράμματα» και η πανδημία


Ένα ενδιαφέρον σημείωμα στη Ναυτεμπορική (από τον Πλάτωνα Τσούλο) μας θυμίζει τη διαφορά της ιδιωτικής ασφάλισης από τη δημόσια, με αφορμή τη νέα γρίπη και τον κίνδυνο να μείνουν ακάλυπτοι χιλιάδες ασφαλισμένοι, λόγω εξαίρεσης της «πανδημίας». Το θέμα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς η Αμερική ξεχνά την εξάρτηση από τα ιδιωτικά προγράμματα, αναδεικνύοντας τον κοινωνικό ρόλο ενός δημόσιου καθολικού συστήματος περίθαλψης. Αναλυτικά το δημοσίευμα:

«Χωρίς ασφαλιστική κάλυψη κινδυνεύουν να βρεθούν χιλιάδες ασφαλισμένοι σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, εφόσον κριθεί αναγκαία η εισαγωγή τους σε κλινικές με συμπτώματα της γρίπης H1N1.

Σύμφωνα με στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, ένας σημαντικός αριθμός ασφαλιστηρίων συμβολαίων του κλάδου Υγείας περιλαμβάνει, στα παραρτήματα με τις εξαιρέσεις, μεταξύ άλλων, και τον κίνδυνο της πανδημίας.

Πρόκειται κυρίως για παλαιά ασφαλιστήρια συμβόλαια, τα οποία δεν προβλέπουν την καταβολή αποζημιώσεων για περιπτώσεις ασθενειών που συνδέονται με πανδημίες, όπως και για παθήσεις ή και θανάτους που προκαλούνται συνεπεία πανδημιών. Σημειώνεται, επίσης, ότι ανάλογες εξαιρέσεις εντοπίζονται και σε νεότερα ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Το κρίσιμο ζήτημα για τις ανωτέρω περιπτώσεις είναι το πώς θα αντιδράσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες. Αν δηλαδή θα επικαλεστούν τις εξαιρέσεις των συμβάσεών τους, προκειμένου να μην καταβάλουν αποζημιώσεις για εισαγωγές ασθενών σε ιδιωτικά νοσοκομεία με συμπτώματα της γρίπης H1N1, ή αν θα επιδείξουν κοινωνική ευαισθησία, «παραβλέποντας» τον επίμαχο όρο.

Υψηλόβαθμοι παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς δήλωσαν στη «Ν» ότι είναι νωρίς να τοποθετηθεί κανείς με ασφάλεια για το πώς θα αντιδράσουν όσες ασφαλιστικές εταιρείες προβλέπουν στις καλύψεις τους την εξαίρεση της πανδημίας, δεδομένης της περιορισμένης έξαρσης που παρουσιάζει σήμερα η γρίπη, όπως και των περιορισμένων εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Οπως εκτιμούν, η στάση τους θα κριθεί από την εξάπλωση την οποία θα λάβει η ίωση κατά τους επόμενους μήνες, από το αν δηλαδή θα υπάρξει πανδημική κρίση ή αλλιώς από τον αριθμό των περιστατικών που θα οδηγηθούν στα ιδιωτικά νοσοκομεία, από τον αριθμό των νοσούντων που θα υποχρεωθούν να νοσηλευθούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας, όπως και από τον αριθμό των θανάτων για τους οποίους θα ενοχοποιηθεί η γρίπη Η1Ν1.

Και, βέβαια, η στάση της κάθε εταιρείας θα εξαρτηθεί και από τη γενικότερη οικονομική της θέση, καθότι σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή την οποία βιώνει σήμερα με το χειρότερο τρόπο η ασφαλιστική βιομηχανία, άπαντες αναζητούν πρακτικές και μεθόδους μείωσης των εξόδων τους, όπως και περιορισμού των υποχρεώσεών τους σε αποζημιώσεις.

Οι ίδιοι παράγοντες, επιχειρώντας να προσδιορίσουν τον αριθμό των ασφαλιστηρίων συμβολαίων, που εξαιρούν τον κίνδυνο της πανδημίας από τις καλύψεις τους, εκτίμησαν ότι πρέπει να αντιστοιχεί στο 30% του συνόλου των συμβολαίων.

Η «Ν» απευθύνθηκε για το θέμα αυτό στην Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος από την οποία ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζωής Υγείας Συντάξεων και Τραπεζοασφαλειών, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, δήλωσε ότι η έκταση των επίμαχων συμβολαίων είναι εξαιρετικά μικρή και ότι μέχρι σήμερα δεν έχει τεθεί ζήτημα άρνησης από την πλευρά των εταιρειών για την καταβολή αποζημιώσεων σε ασφαλισμένους που νόσησαν από τον ιό Η1Ν1 και εισήχθησαν σε ιδιωτικές κλινικές για θεραπεία.

Σε ερώτηση για το πώς θα αντιδράσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, εφόσον στη χώρα μας η γρίπη εξαπλωθεί επιθετικά, λαμβάνοντας τελικά διαστάσεις πανδημίας, ο κ. Σαρρηγεωργίου εξέφρασε τη βεβαιότητά του, ότι ο κλάδος θα αναλάβει τις ευθύνες του, καλύπτοντας πλήρως τους ασφαλισμένους, ακόμη και για περιπτώσεις ασφαλιστηρίων συμβολαίων που προβλέπουν στις εξαιρέσεις τους τον κίνδυνο της πανδημίας.»

Written by gr.mme.observer

26 Νοεμβρίου 2009 στις 10:42 πμ

Αρέσει σε %d bloggers: