Ενιαίο Ταμείο στα ΜΜΕ

blog εκπρόσωπου της ΕΣΠΗΤ στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

Έκτακτη εισφορά υπέρ ασφαλιστικών ταμείων


Σε σημείωμα που υπογράφει ο Γιώργος Γάτος, στην Ημερησία, αποκαλύπτεται η πρόταση της ΓΣΕΕ για επιβολή εισφοράς υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης σε κέρδη επιχειρήσεων, λαχεία, πρόστιμα κ.ά. έτσι ώστε να δημιουργηθεί αποθεματικό – κουμπαράς για τις συντάξεις των μελλοντικών γενεών.

Την πρόταση θα υποβάλει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ καθηγητής Σ. Ρομπόλης, στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, την ερχόμενη εβδομάδα, με βάση σχετική επεξεργασία που έχει γίνει και προβλέπει τις εξής ενδεικτικές (και όχι περιοριστικές) πηγές για την άντληση νέων πόρων:

• Τμήμα της κερδοφορίας των δημόσιων επιχειρήσεων.
• Ποσοστό του προϊόντος της αποκρατικοποίησης δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών.
• Θέσπιση ειδικής έκτακτης επιβάρυνσης στα υψηλά εισοδήματα.
• Θέσπιση ειδικής έκτακτης επιβάρυνσης στις επιδοτούμενες επιχειρήσεις που μετατρέπονται σε εντάσεως κεφαλαίου από εντάσεως εργασίας.
• Έκτακτη φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών των επιχειρήσεων (περιλαμβανομένων και των τραπεζών).
• Ποσοστό επί των εκτός προϋπολογισμού εσόδων των ειδικών λογαριασμών.
• Ποσοστό επί των υπεραξιών γης και γενικότερα ακίνητης περιουσίας.
• Ποσοστό επί των πάσης φύσεως εσόδων από ποινές και πρόστιμα για παραβάσεις της νομοθεσίας, διαφθορά κ.λπ.
• Ποσοστό από τις εισπράξεις του ΟΠΑΠ – λαχεία – καζίνo

«Δεν μπορεί να υπάρξει λύση για το μελλοντικό πρόβλημα βιωσιμότητας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης αν δεν υπάρξουν νέου πόροι» τονίζουν τα στελέχη της ΓΣΕΕ υπογραμμίζοντας ότι «η εξόφληση των συσσωρευμένων υποχρεώσεων του κράτους και των ιδιωτών σε συνδυασμό με την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για την εξυγίανση του συστήματος και τη μακροχρόνια βιωσιμότητά του, όμως, δεν επαρκούν».

Με βάση τις επεξεργασίες των στοιχείων που έχει κάνει το ΙΝΕ προκύπτει ότι «είναι επείγουσα η αποκατάσταση του αποθεματικού του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που έχει αναλωθεί για εξω-ασφαλιστικές χρήσεις».

Ο ΣΕΒ: Τον Σ. Ρομπόλη πρότεινε χθες ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος για τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Σοφών για το ασφαλιστικό. Με επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδο, ο Δ. Δασκαλόπουλος υποδεικνύει ως εκπρόσωπο του ΣΕΒ στην Επιτροπή τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Χ. Κυριαζή και σημειώνει ότι «ο ΣΕΒ θα συμμετάσχει στο διάλογο χωρίς προαπαιτήσεις και χωρίς προκαταλήψεις» ευχόμενος να υπάρξουν «συναινέσεις και αποφάσεις».

«Το ασφαλιστικό είναι το μείζον θέμα των επόμενων γενεών και η διαρκής πρόοδος για την επίλυσή του είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας και ευθύνη όλων μας», καταλήγει.

Advertisements

Written by gr.mme.observer

4 Δεκεμβρίου 2009 στις 4:27 μμ

Αρέσει σε %d bloggers: