Ενιαίο Ταμείο στα ΜΜΕ

blog εκπρόσωπου της ΕΣΠΗΤ στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

Έτοιμο το πόρισμα για τη Διαδοχική Ασφάλιση


[update 7.12.2009] Τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου αναμένεται να παραδοθεί επίσημα το πόρισμα για τη σύντμηση του χρόνου απονομής των συντάξεων στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης (υπαγωγή σε δύο, τουλάχιστον, Ταμεία) καθώς επίσης και της βελτίωσης των αποδοχών – καθώς όσοι εμπίπτουν στις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης τιμωρούνται με μείωση σύνταξης ως και 30%. Η μικρή παράταση (είχε προγραμματιστεί να παραδοθεί το πόρισμα στις 7.12.2009) προσδιορίστηκε λόγω αλλαγών της τελευταίας στιγμής προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι νέες ρυθμίσεις δεν θα οδηγήσουν σε αύξηση των ορίων ηλικίας.

Η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία αναμένεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2010.

Η απόδοση των συντάξεων ωσάν ο ασφαλισμένος να διένυσε ολόκληρο τον εργασιακό βίο σε ένα και το αυτό Ταμείο φέρεται ότι επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία σταδιακά με 20 εκατ. ευρώ το 2010 και φθάνει ως και 250 εκατ. τον χρόνο (μετά από μια δεκαετία). Ωφελημένοι θα είναι κυρίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες – ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) που είχαν προηγουμένως εργαστεί ως υπάλληλοι, καθώς το ΙΚΑ δίνει ως σύνταξη το 70% του μέσου-ασφαλιστέου μισθού της καλύτερης 5ετίας, ενώ το ΤΕΒΕ έως και 130%. Κατά συνέπεια η οικονομική επιβάρυνση πέφτει στο ΙΚΑ.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα (ν.3232/2004), η σύνταξη στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης εκδίδεται από τον τελευταίο φορέα ή από το Ταμείο όπου διανύθηκαν τα περισσότερα χρόνια. Ωστόσο ο ΟΑΕΕ δεν δίνει σύνταξη παρά μόνο στο 65ο έτος της ηλικίας. Ετσι, ο συνταξιούχος-μισθωτός μπορεί να πάρει σύνταξη στο 58ο ή 60ό έτος αφού αναγνωρίζονται τα έτη ασφάλισης στον ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ με αποτέλεσμα το ΙΚΑ να πληρώνει σύνταξη ακόμη και για 20 ή 25 έτη ασφάλισης, αλλά το Ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών έρχεται να καταβάλει τη συμμετοχή, για τα 15 ή 10 χρόνια αντίστοιχα μέχρι την 35ετία, 5 ή 7 χρόνια αργότερα. Επίσης, ο συντάξιμος μισθός του πρώτου Ταμείου δεν «εξελίσσεται» ούτε αναπροσαρμόζεται παρά μόνο στο ύψος του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως μέχρι το τέλος του χρόνου οι συντάξεις θα εκδίδονται εντός 3 μηνών.

Ενστάσεις της ΠΟΠΟΚΠ
Στο μεταξύ, σφήνα στις κυοφορούμενες αποφάσεις μπήκε χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ), δηλαδή η Ομοσπονδία της οποίας πρόεδρος ήταν ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, η οποία αφενός προτείνει «ο συνολικός χρόνος ασφάλισης που έχει διανυθεί σε πολλούς φορείς (Ταμεία) να υπολογίζεται ως χρόνος που διανύθηκε σε ένα φορέα» και αφετέρου θέτει ζήτημα προσλήψεων σημειώνοντας τη «μεγάλη έλλειψη προσωπικού που αγγίζει το 30%». Τέλος, εκφράζει «σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει άμεσα αποτέλεσμα στην επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης των συντάξεων».

Written by gr.mme.observer

4 Δεκεμβρίου 2009 στις 8:46 μμ

Αρέσει σε %d bloggers: