Ενιαίο Ταμείο στα ΜΜΕ

blog εκπρόσωπου της ΕΣΠΗΤ στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

3 Ταμεία και συντάξεις ανάλογα με το χρόνο εργασίας


[του Γιώργου Γάτου, από την Ημερησία] «Νέου τύπου» συντάξεις και 3 μόνο Ταμεία έως το 2020. Δεν καταργείται ο νόμος Πετραλιά που θα «παγώσει», ωστόσο, με ειδική διάταξη νόμου την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 1 έτος των μητέρων με ανήλικα που είναι ασφαλισμένες πριν από το 1992 στο ΙΚΑ και στο Ταμείο Ασφάλισης Τεχνικών Τύπου.

Κίνητρα ασφάλισης και συντάξεις «νέου τύπου» (που θα κάνουν απαγορευτική την πρόωρη συνταξιοδότηση αλλά και την εισφοροαποφυγή), πρόσθετους πόρους υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης ακόμη και από την άμεση φορολογία και παραπέρα ενοποίηση όλων των ταμείων σε 3 σε βάθος 10ετίας περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού στον ιδιωτικό τομέα.

Οι 12 κεντρικές παρεμβάσεις που τίθενται στο τραπέζι των εμπειρογνωμόνων δεν προβλέπουν αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (αφού ο νόμος Πετραλιά φαίνεται ότι θα εφαρμοστεί παρά το «πάγωμα» για 1 χρόνο της αύξησης, από 1/1/2010, του ορίου ηλικίας των 50 ετών για την καταβολή της σύνταξης στις μητέρες ανηλίκων που έχουν ασφαλιστεί πριν από την 1/1/92) ούτε μειώσεις συντάξεων ή αυξήσεις εισφορών.

Θέμα ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και εισφορών, ωστόσο θα «ανοίξει» η κυβέρνηση στο διάλογο για τη λύση του ασφαλιστικού στο Δημόσιο, ενώ κάποια μέλη της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων το έθεσαν και χθες ως επιμέρους στοιχείο της μεταρρύθμισης και στον ιδιωτικό τομέα (όπου παραμένουν τα 13 ταμεία του ν. Πετραλιά).

Οι 12 κεντρικές παρεμβάσεις
1. Λογιστικός διαχωρισμός των προνοιακών από τις ασφαλιστικές παροχές. Με την αλλαγή αυτή επιδιώκεται η απόλυτη διαφάνεια στις παροχές και η σαφής οριοθέτηση των οικονομικών υποχρεώσεων που θα εγγυάται το κράτος απέναντι στα Ταμεία.

2. Θεσμοθέτηση μιας βασικής σύνταξης-πιθανότατα από το 2017– ως κοινής αφετηρίας για όλες τις κύριες συντάξεις και ενίσχυση της ανταποδοτικής σχέσης εισφορών – παροχών. Αυτό σημαίνει ότι τα κατώτατα όρια των συντάξεων, όπως τα γνωρίζουμε σήμερα θα αλλάξουν, θα εξαλειφθούν τα κίνητρα της πρόωρης συνταξιοδότησης (π.χ. με 15 έτη ή 25 έτη) ενώ κανένα ένσημο δεν θα πηγαίνει χαμένο.

3. Θεσμοθέτηση φορολογικών κινήτρων για να ενθαρρυνθεί η κλαδική επαγγελματική ασφάλιση και να ενισχυθούν οι συμπληρωματικές παροχές προς τους ασφαλισμένους.

4. Λύση των προβλημάτων και των αδικιών που εμφανίζει σήμερα η διαδοχική ασφάλιση, έτσι ώστε, πέραν της διευκόλυνσης και του δίκαιου υπολογισμού της σύνταξης για τον ασφαλισμένο, να διευκολυνθεί η κινητικότητα στην αγορά εργασίας.

5. Σύσταση και λειτουργία ενιαίων τοπικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, ώστε να καλύπτεται το σύνολο του πληθυσμού από τις μονάδες αυτές. Όπως διευκρίνισε στην «Η» ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης «δεν θα θιγεί η λειτουργία των ταμείων που είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου» (π.χ. ο ΕΔΟΕΑΠ).

6. Ενοποιήσεις των ταμείων κύριας ασφάλισης με κατεύθυνση τη συγκρότηση τριών ομάδων (Μισθωτοί, Αυτοαπασχολούμενοι, Αγρότες) μετά την εκπόνηση αναγκαίων μελετών και σε βάθος 10ετίας. Στο πλαίσιο αυτό θα αναζητηθούν βιώσιμα σχήματα (με ενοποιήσεις) και για την επικουρική ασφάλιση.

7. Ενίσχυση των κινήτρων εθελοντικής παραμονής στην εργασία μετά τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

8. Θέσπιση ενιαίου καθεστώτος για Βαρέα και Ανθυγιεινά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

9. Ενιαίο σύστημα θα ισχύει για την απονομή συντάξεων με αναπηρία σε όλα τα ταμεία.

10. Καθιέρωση ενιαίου πλαισίου, μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, θα τεθεί και για την απασχόληση των συνταξιούχων (οι συνταξιούχοι του Δημοσίου χωρίς περικοπή της σύνταξής τους μπορούν και απασχολούνται μετά τη συνταξιοδότησή τους).

11. Καθιέρωση πάγιου συστήματος ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων προς τα ταμεία, που θα λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια και ενιαίους κανόνες (αυτό μπορεί να γίνει με τη βελτίωση του υπάρχοντος πλαισίου του Ν.2676/1999).

12. Ανασύσταση του Εθνικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης των Γενεών με χρηματοδότηση που, όπως τόνισε ο υπουργός, θα προέρχεται από την άμεση φορολογία, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και άλλες πηγές που πρέπει να αναζητηθούν.

Τα τέσσερα ενδιάμεσα βήματα

Πρώτο βήμα: Η εφαρμογή μέτρων για τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής και τη μείωση της σπατάλης στα φάρμακα, στα αναλώσιμα υλικά και τις ιατρικές υπηρεσίες. Πέρα από τις προτάσεις που θα υποβάλει η Επιτροπή, το υπουργείο θα λάβει συγκεκριμένα μέτρα, όπως εφαρμογή από την 1η Μαΐου 2010 συστήματος ηλεκτρονικού ελέγχου της συνταγογράφησης, κοινούς ελεγκτικούς μηχανισμούς για τον εντοπισμό ανασφάλιστων, νομιμοποίηση των μεταναστών, από κοινού διαπραγματεύσεις των Ταμείων για τις υπηρεσίες υγείας και την αξιοποίηση της περιουσίας τους.

Δεύτερο βήμα: Η πλήρης καταγραφή της κατάστασης και της αναμενόμενης πορείας των οικονομικών δεδομένων της κοινωνικής ασφάλισης με αναλογιστική μελέτη που θα παραδώσει η Επιτροπή Σοφών έως τα τέλη Μαρτίου.

Τρίτο βήμα: Η πλήρης μηχανοργάνωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και των Ταμείων.

Τέταρτο βήμα: Κωδικοποίηση και απλούστευση της νομοθεσίας (όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο εμπειρογνώμονας της ΕΣΕΕ και μέλος της Επιτροπής Δ. Μπούρλος, μόνο στο ΙΚΑ ισχύουν πάνω από 600 κωδικοί ασφάλισης).

Εκρηξη των ελλειμμάτων το 2015

«Το 2015, όταν θα έχει βγει μαζικά στη σύνταξη η γενιά όσων εισήλθαν στην αγορά εργασίας στο μέσον της δεκαετίας του 1970, θα είναι το έτος της έκρηξης του προβλήματος» προειδοποίησε ο Α. Λοβέρδος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν ο Α. Λοβέρδος και ο Γ. Κουτρουμάνης:

«Το 2008 οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης χρειάστηκαν 850 εκατ. έκτακτης κρατικής επιχορήγησης, προκείμενου να καταβάλουν τις συντάξεις. Το 2009 το ποσό τριπλασιάστηκε, φτάνοντας τα 2,47 δισ. και για το 2010 προβλέπεται να φτάσει τα 3,8 δισ. Φέτος, το σύστημα «ξέμεινε» τον Σεπτέμβριο, το 2010, όμως, το πρόβλημα θα εμφανιστεί τον Ιούνιο…

Το 2009 η τακτική κι η έκτακτη χρηματοδότηση υπερέβη τα 18,5 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες, όμως, αυτές, προβλέπεται πως θα αυξηθούν γεωμετρικά.

Η Επιτροπή της Ε.Ε. εκτιμά, πως το 2040 θα φτάσουν στο 24,1 % του ΑΕΠ, που σημαίνει πως δεν θα υπάρχει εθνική οικονομία. Κι αυτό με τον υπολογισμό της Επιτροπής της Ε.Ε. πως σήμερα καταβάλλουμε το 11,4 % του ΑΕΠ για συντάξεις, ενώ το υπουργείο υπολογίζει ότι το σχετικό ποσοστό είναι ήδη στο 13,52%.

Υπερβαίνει το 18% η ανεργία

Δραματική διάσταση λαμβάνει η ανεργία, σύμφωνα με την παραδοχή του Aνδρέα Λοβέρδου χθες το βράδυ στη Bουλή ότι το δίμηνο Oκτωβρίου – Nοεμβρίου υπερβαίνει το 18%. «H ανεργία πια στη χώρα μας αγγίζει τα ισπανικά νούμερα, δηλαδή υπερβαίνει το 18%» δήλωσε ο υπουργός Aπασχόλησης, επισημαίνοντας ότι το τελευταίο δίμηνο προσλαμβάνει καλπάζουσα μορφή.

Ιανουάριο το νομοσχέδιο

Mιλώντας στην επιτροπή ΔEKO που ενέκρινε την τοποθέτηση του Hλία Kικίλια στο τιμόνι του OAEΔ, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Λοβέρδος προανήγγειλε ότι τον Iανουάριο θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την προστασία των εργαζομένων από τις μορφές ελαστικής απασχόλησης και το Φεβρουάριο το νομοσχέδιο για την ανασύσταση του ΣEΠE.

Το χρονοδιάγραμμα

Διάλογος μετά την 30ή Απριλίου: Mετά την 30ή Απριλίου 2010, οπότε και θα κατατεθεί από την Επιτροπή το πόρισμα, θα ακολουθήσει ο πολιτικός διάλογος εντός και εκτός Βουλής και, αμέσως μετά, θα ασκηθεί η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, κατά τους σχεδιασμούς μας, έως το τέλος Ιουνίου του 2010.

Ι. Παναγόπουλος (πρόεδρος ΓΣΕΕ): «Ικανοποιείται η βασική θέση της ΓΣΕΕ για αναζήτηση λύσης χωρίς την αύξηση των ορίων ηλικίας, τη μείωση των συντάξεων ή την αύξηση των εισφορών που αποτελούν και την κόκκινη γραμμή για τη συμμετοχή μας στο διάλογο. Δεν πρέπει να χάνεται ούτε ένα ένσημο και να δημιουργηθεί κουμπαράς για τις μελλοντικές γενιές, αυτή είναι η λύση».

Δ. Ασημακόπουλος (πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ): «Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να χτίσουμε ένα καλύτερο και ασφαλέστερο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που δεν θα στηρίζεται σε πελατειακές σχέσεις».

Β. Κορκίδης (πρόεδρος ΕΣΕΕ): «Ηρθε η ώρα να γίνει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ένα βιώσιμο και ελκυστικό για όλους σύστημα».

Α. Λοβέρδος (υπουργός Εργασίας): Κανένας πολίτης δεν θα εκπλαγεί
«Είπαμε δεν θα αυξήσουμε τα όρια ηλικίας, δεν θα μειώσουμε τις συντάξεις και δεν θα αυξήσουμε τις εισφορές, πρέπει όμως κάτι να κάνουμε, και αυτό που πρέπει να κάνουμε το εισηγηθήκαμε. Μέχρι τέλος Ιουνίου να έχουμε ασκήσει τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία και κανένας πολίτης δεν θα εκπλαγεί, κανένας πολίτης δεν θα μάθει κάτι που θα ανατρέψει τους σχεδιασμούς του».

Δ. Δασκαλόπουλος (πρόεδρος ΣΕΒ): Ολοκληρωμένο πλαίσιο.
«Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο κατευθύνσεων για την επίλυση του ασφαλιστικού. Εκφράζω την πεποίθηση ότι τούτη τη φορά θα αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και την αισιοδοξία ότι θα πετύχουμε».

Δ. Στρατούλης (ΣΥΡΙΖΑ): Υπονόμευση της δημόσιας ασφάλισης
«Η κυβέρνηση υπονομεύει τον δημόσιο χαρακτήρα της ασφάλισης προς όφελος της ιδιωτικής – επαγγελματικής, επιμένει σε περικοπές για τα βαρέα και ανθυγιεινά και δεν καταργεί, όπως είχε προεκλογικά πει, τον νόμο Πετραλιά».

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: