Ενιαίο Ταμείο στα ΜΜΕ

blog εκπρόσωπου της ΕΣΠΗΤ στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

Νέα μόνιμη ρύθμιση για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία


Υπό το βάρος της τεράστιας εισφοροδιαφυγής, η οποία έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα τους τελευταίους μήνες ακόμη και για τα ελληνικά δεδομένα, το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας ανακοινώνει νέα ρύθμιση για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία. Θα έχει «μόνιμο» χαρακτήρα, δηλαδή οι επιχειρήσεις δεν καλούνται να ανταποκριθούν μέσα σε συγκεκριμένες προθεσμίες. Θα είναι λιγότερο «χαριστική» σε σχέση με παλαιότερες, ενώ θα προβλέπει κυρώσεις για όσους εμφανίζονται ασυνεπείς στην πληρωμή των δόσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Οικονομίας», οι βασικές παράμετροι της ρύθμισης θα είναι οι εξής:

*Δυνατότητα εξόφλησης σε έως και 36 μηνιαίες δόσεις.

*Δυνατότητα απαλλαγής από ένα μέρος των προσαυξήσεων, το οποίο θα κυμαίνεται γύρω στο 20%. Καλύτερη μεταχείριση θα έχουν όσοι πληρώνουν εφάπαξ.

*Για την ένταξη στη ρύθμιση θα απαιτείται η προκαταβολή ενός μέρους της συνολικής οφειλής. Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει την προκαταβολή του 10% και σχεδιάζεται αυτό το ποσοστό να περιοριστεί κατά 2-3 ποσοστιαίες μονάδες.

*Οι επιχειρήσεις που θα εντάσσονται στη ρύθμιση θα παρακολουθούνται σε μηνιαία βάση. Αν παραλείψουν να πληρώσουν μια ή δύο δόσεις, αυτομάτως θα στερούνται του δικαιώματος έκδοσης ασφαλιστικής ενημερότητας. Οι ρυθμίσεις που έγιναν μέχρι σήμερα, προέβλεπαν ότι η διάρκεια της ασφαλιστικής ενημερότητας θα έφτανε έως και τον έναν χρόνο. Το αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής ήταν οι επιχειρήσεις να πληρώνουν μια-δυο δόσεις, μέχρι να εξασφαλίσουν το απαραίτητο έγγραφο, και στη συνέχεια να εξαφανίζονται.

Καλά πληροφορημένες πηγές μεταφέρουν την τραγική εικόνα που κυριαρχεί αυτή την περίοδο στα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας. Στον ΟΑΕΕ, για παράδειγμα, το ποσοστό των επαγγελματιών που εμφανίζονται ασυνεπείς έχει ήδη εκτοξευθεί πάνω από το 35%. Μάλιστα, οι επαγγελματίες στους οποίους αποστέλλεται ειδοποιητήριο για την καταβολή των οφειλών τους δεν προσέρχονται καν να παραλάβουν το έγγραφο, για να μην ενεργοποιηθούν οι διατάξεις του νόμου περί είσπραξης των δημόσιων εσόδων. Ιδια εικόνα και στο ΙΚΑ, όπου το ποσοστό της εισφοροαποφυγής έχει ήδη φτάσει στο 26-27%. Από το ξεσκόνισμα των οφειλετών, οι αρμόδιες αρχές εντόπισαν λίστα με 260 επιχειρήσεις, οι οποίες χρωστούν περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ η καθεμία.

Advertisements

Written by gr.mme.observer

13 Δεκεμβρίου 2009 στις 2:19 πμ

Αρέσει σε %d bloggers: