Ενιαίο Ταμείο στα ΜΜΕ

blog εκπρόσωπου της ΕΣΠΗΤ στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

«Ανταποδοτικότητα» με αύξηση ορίων, μείωση συντάξεων


[από την ΑΥΓΗ, 13.12.2009] Τη μετάβαση σε ένα σύστημα κεφαλαιοποίησης δρομολογεί η κυβέρνηση με την κατάθεση των 9 προτάσεων για τη «δομική αλλαγή» του ασφαλιστικού συστήματος, την περασμένη εβδομάδα, από τον υπουργό Απασχόλησης, Αν. Λοβέρδο. Το νέο ασφαλιστικό σύστημα που προτείνεται και το οποίο θα αναπτυχθεί στην πλήρη του μορφή μέσα στην επόμενη δεκαετία θα είναι «πλήρως ανταποδοτικό», με ενιαία βασική σύνταξη για όλους, συντάξιμες αποδοχές που θα προσδιορίζονται αποκλειστικά από τις εισφορές των εργαζομένων, αλλά και ενίσχυση των συμπληρωματικών παροχών με ταυτόχρονη ενθάρρυνση επαγγελματικών, ιδιωτικών συστημάτων ασφάλισης.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση, πιεζόμενη αφόρητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για λήψη δημοσιονομικών μέτρων, δρομολογεί τώρα τις διαδικασίες για τη σταδιακή, αλλά και πλήρη απόσυρση του κράτους από την κοινωνική ασφάλιση.

Ό,τι δίνεις, παίρνεις…
Η κρατική συμμετοχή ελαχιστοποιείται στα επίπεδα παροχής «εθνικής σύνταξης», με πρότυπο τον ΟΓΑ που σήμερα καταβάλλει συντάξιμες αποδοχές οι οποίες φθάνουν μόλις τα 330 ευρώ τον μήνα.

Επιπλέον η πρόβλεψη για πλήρη ανταποδοτικότητα των εισφορών (εισφορές = παροχές) θέτει τις βάσεις για την ενοποίηση των παροχών κύριας και επικουρικής ασφάλισης σε ενιαίο λογαριασμό, αφαιρώντας ταυτόχρονα από αυτό το σκέλος της κρατικής χρηματοδότησης που σήμερα χορηγείται σε τριμερή βάση.

Το νέο ασφαλιστικό σύστημα θα έχει ένα κεντρικό μότο: «ό,τι δίνεις θα παίρνεις».

Από εκεί και πέρα, στην κατεύθυνση αναζήτησης νέων πηγών χρηματοδότησης του συστήματος, η κυβέρνηση διαμορφώνει τις προϋποθέσεις δημιουργίας νέου πυλώνα για την ανάπτυξη κλαδικών επαγγελματικών συστημάτων, αλλά και ιδιωτικών συμπληρωματικών παροχών, και μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση «θα αναζητηθούν φορολογικά κίνητρα».

Υπό αίρεση τα τρία «δεν»…
Με αυτά τα δεδομένα, οι διαβεβαιώσεις του κ. Λοβέρδου ότι «δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας, οι εισφορές και δεν θα μειωθούν οι συντάξεις» σαφώς και δεν μπορεί να αφορούν στη νέα δομή του συστήματος και διατυπώνονται περισσότερο για να μη μείνει μόνη της η κυβέρνηση στο τραπέζι του «κοινωνικού διαλόγου» αλλά και για να λειτουργήσει με τους λιγότερους δυνατούς κραδασμούς η 11μελής Επιτροπή Επιστημόνων, στην οποία συμμετέχει η ΓΣΕΕ με δύο εκπροσώπους.

Όπως σημειώνουν γνώστες του ασφαλιστικού συστήματος, οι «δομικές αλλαγές που εστιάζονται στις νέες ενοποιήσεις οι οποίες δρομολογούνται με τη δημιουργία τριών ταμείων (Μισθωτοί, Αγρότες, Αυτοαπασχολούμενοι), στη θέσπιση εθνικής σύνταξης στα πρότυπα του ΟΓΑ και οι ανταποδοτικές συντάξεις σε σχέση με τις εισφορές, απειλούν ευθέως τόσο το ύψος των συντάξεων όσο και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων». «Όταν αλλάξει η δομή ενός συστήματος, είναι αυτονόητο ότι θα αλλάξουν και παραμετρικές συνιστώσες του, δηλαδή τα όρια των αποδοχών και των εισφορών, αλλά και ο χρόνος που θα επιλέξει πλέον ο εργαζόμενος για να βγει στη σύνταξη», δήλωσε στην «Αυγή της Κυριακής» στέλεχος της κοινωνικής ασφάλισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κυριακάτικης Αυγής», τόσο στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου όσο και στον υπουργό Εργασίας Αν. Λοβέρδο έχει κοινοποιηθεί πρόταση ανώτατου στελέχους του υπουργείου Εργασίας που προτείνει τη μετάβαση σε ένα πλήρες κεφαλαιοποιητικό σύστημα, το οποίος εκτός της βασικής σύνταξης προβλέπει τη μεταφορά ενός μέρους του ποσοστού των ασφαλιστικών εισφορών της κύριας σύνταξης σε ατομικούς λογαριασμούς, ή με τη μετατροπή της επικουρικής σύνταξης σε πλήρως κεφαλαιοποιητική.

Advertisements

Written by gr.mme.observer

14 Δεκεμβρίου 2009 στις 8:07 πμ

Αρέσει σε %d bloggers: