Ενιαίο Ταμείο στα ΜΜΕ

blog εκπρόσωπου της ΕΣΠΗΤ στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

Τι υποστηρίζουν οι Θ. Σακελλαρόπουλος και Σ. Ρομπόλης


[από την ΑΥΓΗ, 13.12.2009] Για το έργο της 11μελούς Επιστημονικής Επιτροπής που συνέστησε το υπουργείο Εργασίας στο ασφαλιστικό, την ιεράρχηση των θεμάτων της συζήτησης, αλλά και για τα προτεινόμενα μέτρα της κυβέρνησης, μιλούν στην «Κυριακάτικη Αυγή» οι καθηγητές του Παντείου Πανεπιστημίου και μέλη της Επιτροπής Θόδωρος Σακελλαρόπουλος και Σάββας Ρομπόλης.

Θεόδωρος Σακελλαρόπουλος: Δικαιολογημένος ο φόβος των εργαζομένων
Η Επιτροπή μπορεί κάτω από προϋποθέσεις να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην προώθηση του ασφαλιστικού. Οι επιφυλάξεις των πολιτών και των εργαζομένων είναι δίκαιο γιατί στο παρελθόν παρόμοιες επιτροπές και τα πορίσματά τους είτε δεν αξιοποιήθηκαν είτε αγνοήθηκαν.
Οι συνθήκες κρίσης που επικρατούν σήμερα υποδηλώνουν ότι αυτή τη φορά οι προτάσεις που θα κατατεθούν έχουν μεγαλύτερα περιθώρια επιτυχίας. Οι μετέχοντες στην Επιτροπή είναι επιστήμονες υψηλού κύρους με αποδεδειγμένη ανεξαρτησία γνώμης.
Εμείς μετέχοντας στην επιτροπή ως επιστήμονες έχουμε ως αφετηρία σταθερές αξίες και αρχές, (διότι τέτοια είναι η φύση της κοινωνικής πολιτικής) και θα αναλύσουμε την πραγματική κατάσταση προτείνοντας λύσεις που θα υποστηρίζουν την ευημερία των ηλικιωμένων και των συνταξιούχων, θα εξασφαλίζουν την πληρωμή των συντάξεων και θα δημιουργούν κίνητρα για οικονομική ανάπτυξη και δημιουργία. Ας μην ξεχνάνε ωστόσο ότι το πόρισμα της επιτροπής θα είναι ένα επιστημονικό κείμενο που δεν είναι υποχρεωτικό για την κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους.
Θεωρώ ότι η μεγαλύτερη δυσκολία που θα αντιμετωπίσουμε είναι οι διάχυτοι φόβοι και οι επιφυλάξεις για την αλλαγή των αναποτελεσματικών, οργανωτικών και χρηματοδοτικών θεσμών. Οι φόβοι είναι δικαιολογημένοι γιατί ο κόσμος φοβάται τα χειρότερα,. Ελπίζω ότι δεν θα τους απογοητεύσουμε.

Σάββας Ρομπόλης: «Κλειδιά» αναδιανομή και χρηματοδότηση
Εμείς μένουμε στην ατζέντα της ΓΣΕΕ. Ζητάμε να συζητηθεί πρώτα η χρηματοδότηση και οι πόροι για τη στήριξη του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Εδώ συμπεριλαμβάνονται νέοι πόροι, η διεύρυνση της βάσης του συστήματος, δημιουργία αποθεματικού, ο έλεγχος των δαπανών υγείας, ο τρόπος εξόφλησης των οφειλών του κράτους, η εισφοροδιαφυγή και η εισφοροκλοπή.
Μετά μπορούν να τεθούν τα ζητήματα που αφορούν τις ενοποιήσεις ταμείων, της βελτίωσης της κοινωνικής αποτελεσματικότητας, τα οργανωτικά και λειτουργικά ζητήματα και βεβαίως το Ταμείο Αλληλεγγύης των Γενεών. Οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτά δεν τα συζητάμε.
Η πρόταση της κυβέρνησης για τη θεσμοθέτηση βασικής σύνταξης θα πρέπει να διευκρινιστεί. Τόσο όσον αφορά το ποσό της σύνταξης και αν είναι τέτοιο που θα υπονομεύει την αναδιανεμητική λειτουργία του συστήματος, ενδυναμώνοντας αντίστοιχα κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά, πόσο θα επηρεάζει το τελικό ποσό της σύνταξης. Αν δεν μετρηθεί, δεν υπολογιστεί σωστά μπορεί να χάσουμε το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα μέσα από τα χέρια μας.

Advertisements

Written by gr.mme.observer

14 Δεκεμβρίου 2009 στις 8:00 πμ

Αρέσει σε %d bloggers: