Ενιαίο Ταμείο στα ΜΜΕ

blog εκπρόσωπου της ΕΣΠΗΤ στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

Μικρές, τελικά, οι βελτιώσεις στη διαδοχική ασφάλιση


[του Χρ.Μέγα, από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ] Μικρές θα είναι τελικά οι βελτιώσεις στο ύψος των συντάξεων στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης. Η επιτροπή ειδικών ολοκλήρωσε χθες το έργο της και παρέδωσε το πόρισμα στον υπουργό Εργασίας Α. Λοβέρδο, ο οποίος αναμένεται, στις αρχές του χρόνου, να καταθέσει στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο για την αλλαγή τόσο του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, ώστε αυτές να αναβαθμιστούν, όσο και για το χρόνο έκδοσής τους. Στόχος είναι μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους (2010) η σύνταξη να αποδίδεται μέσα σε 3 μήνες.

Η επιλογή για μια ήπια παρέμβαση στις περιπτώσεις ασφάλισης σε δύο, τουλάχιστον, Ταμεία κρίθηκε αναγκαία λόγω του υψηλού κόστους που συνεπάγεται η εξίσωση της σύνταξης με αυτούς που έχουν διανύσει το σύνολο του εργασιακού βίου σε ένα και το αυτό Ταμείο. Σε μια τέτοια περίπτωση το συνολικό κόστος ανερχόταν σε 250 εκατ. το χρόνο. Και αυτό το κόστος μεταφερόταν, σχεδόν αποκλειστικά, στο ΙΚΑ, το οποίο θα έπρεπε να «πληρώσει», εισφέροντας μεγαλύτερο ποσό, τις συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών του ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ). Πρόκειται για την πιο συνηθισμένη περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης, δηλαδή από μισθωτός των πρώτων επαγγελματικών χρόνων σε επαγγελματία-ιδιοκτήτη μικρής επιχείρησης στην πορεία. Και το κόστος μεταφέρεται στο ΙΚΑ γιατί αποδίδει στους μισθωτούς συντάξεις έως το 70% του ασφαλιστέου μισθού, όταν ο ΟΑΕΕ δίνει έως και 130%. Αν δηλαδή ισχύσει η νομοθεσία (για το ύψος της σύνταξης) του τελευταίου φορέα, το ΙΚΑ θα επιβαρυνθεί δυσανάλογα και οι συντάξεις θα γίνουν ακόμη πιο άδικες.

Με βάση την εισήγηση της επιτροπής η σύνταξη θα αποδίδεται, τελικά, από τον τελευταίο φορέα όπως και σήμερα, αλλά ο προηγούμενος-προτελευταίος φορέας -σε περίπτωση ασφάλισης πέραν των δύο Ταμείων- θα εισφέρει μεγαλύτερο ποσόν και η σύνταξη συνολικά θα είναι βελτιωμένη. Ο υπολογισμός θα γίνει με συντελεστή, αλλά δεν θα είναι ωσάν το σύνολο του χρόνου να έχει διανυθεί σε ένα και το αυτό Ταμείο (35ετία).

Οι αναπηρικές συντάξεις καθώς και οι συντάξεις χηρείας θα βγαίνουν επίσης από τον τελευταίο φορέα, υπό την προϋπόθεση στο συγκεκριμένο Ταμείο οι ασφαλισμένοι να έχουν τουλάχιστον 1.000 ένσημα, έναντι των 1.500 που απαιτούνταν μέχρι σήμερα.

Οι ανωτέρω αλλαγές αναμένεται να επεκταθούν και στα επικουρικά Ταμεία. Εως και δύο χρόνια προ της συνταξιοδότησης οι εργαζόμενοι θα δύνανται να ζητούν την έκδοση προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης ώστε να γνωρίζουν το σύνολο των ενσήμων και το ύψος των αποδοχών που προσδοκούν.

Το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να δημιουργήσει σε κάθε Ταμείο ειδικά κέντρα ανακεφαλαίωσης των ενσήμων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων σε περισσότερα του ενός Ταμεία.

Advertisements

Written by gr.mme.observer

15 Δεκεμβρίου 2009 στις 6:30 μμ

Ένα Σχόλιο

Subscribe to comments with RSS.

 1. [της Χριστίνας Κοψίνη, από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ] Στροφή από το πόρισμα που είχε προκρίνει η προηγούμενη κυβέρνηση για συγκεκριμένες αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού και στην επιλογή του φορέα έκδοσης των αποφάσεων για τις διαδοχικές συντάξεις κάνει τώρα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Η ηγεσία του απέρριψε τη λύση που είχε προκρίνει η προηγούμενη κυβέρνηση για υπολογισμό της σύνταξης από τον φορέα στον οποίο διανύθηκε το μεγαλύτερο μέρος της ασφάλισης του συνταξιούχου. Η συγκεκριμένη πρόταση -για την οποία είχε αφήσει περιθώρια αποδοχής και η σημερινή ηγεσία- είχε προκαλέσει μεγάλες προσδοκίες για βελτίωση ακόμη και κατά 30% στα ποσά των διαδοχικών συντάξεων.

  Προς τούτο είχε υπολογιστεί ότι το κόστος της αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού της διαδοχικής θα κόστιζε 14 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο, ενώ σε βάθος δεκαπενταετίας θα έφτανε στο ποσό των 250 εκατ. ευρώ. Ποσά τα οποία το καλοκαίρι του 2009 είχαν εκτιμηθεί ως ανεκτά για τους προϋπολογισμούς των φορέων και δεν είχαν αμφισβητηθεί από τους εμπλεκόμενους φορείς.

  Στο νέο οικονομικό περιβάλλον ασφυξίας για τα Ταμεία και δη για το ΙΚΑ το οποίο αναμένεται να επιβαρυνθεί ιδιαίτερα -εάν προκριθεί η λύση του φορέα με τα περισσότερα έτη- τα δεδομένα αλλάζουν. Και μόνο η εικόνα μιας κυβέρνησης που προωθεί βελτίωση των συντάξεων προς τα πάνω αποστέλλει αρνητικό μήνυμα προς τις Βρυξέλλες, ενώ υπό αμφισβήτηση τίθενται και τα κόστη.

  «Εάν προκρίνουμε τη λύση της προηγούμενης επιτροπής κινδυνεύουμε από τη μια πλευρά να δημιουργήσουμε μια νέα ομάδα προνομιούχων συνταξιούχων κι από την άλλη αυτά τα 14 εκατομμύρια ευρώ να γίνουν στην πράξη 24 εκατ. ευρώ, δήλωσε στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου Εργασίας.

  Γι’ αυτό τον λόγο στην τελευταία συνεδρίαση που πραγματοποίησε χθες η επιτροπή για τις βελτιώσεις στο σύστημα έκδοσης διαδοχικής σύνταξης κατέστη σαφές ότι ο υπολογισμός της σύνταξης θα γίνεται με βάση τις διατάξεις του τελευταίου φορέα, δηλαδή όπως ισχύει σήμερα με τις διατάξεις του Νόμου Ρέππα κι όχι βάση του νέου τρόπου που περίμενε η ΓΣΕΒΕΕ και οι λοιποί συνδικαλιστικοί φορείς των ελεύθερων επαγγελματιών. Ωστόσο, αναφέρονται και κάποιες βελτιώσεις οι οποίες, όμως, θα αφορούν μόνο τους συντελεστές με τους οποίους θα υπολογίζεται ο χρόνος που έχει προηγηθεί σε Ταμεία μισθωτών, όπως το ΙΚΑ ή ο ΟΑΠ-ΔΕΗ. Από τις παλιές ρυθμίσεις της επιτροπής Μπούρλου παραμένει αυτή που αφορά την υιοθέτηση ευνοϊκότερου καθεστώτος για τις διαδοχικές συντάξεις λόγω αναπηρίας ή θανάτου. Αναγκαία προϋπόθεση είναι στο συγκεκριμένο ταμείο οι ασφαλισμένοι να έχουν τουλάχιστον 1.000 ένσημα (μέχρι τώρα απαιτούνταν 1.500 ένσημα). Οι αλλαγές θα αφορούν τόσο τα ταμεία κύριας ασφάλισης όσο και τα αντίστοιχα επικουρικά, ενώ μια διετία πριν από την οριστική συνταξιοδότηση, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να ζητούν την έκδοση προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης για να ξέρουν πόσα ένσημα έχουν και πότε μπορούν να βγουν στη σύνταξη.

  Μου αρέσει!

  etapmme

  17 Δεκεμβρίου 2009 at 11:55 μμ


Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: