Ενιαίο Ταμείο στα ΜΜΕ

blog εκπρόσωπου της ΕΣΠΗΤ στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

Τροπολογίες για τις νέες λίστες φαρμάκων


Τροπολογίες για την εισαγωγή της λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων, της χορήγησης δωρεάν 89 ακριβών φαρμάκων και μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων εκτός των φαρμακείων των νοσοκομείων, αλλά και την αύξηση του ορίου ηλικίας των μητέρων με ανήλικο παιδί, πρόκειται να καταθέσει, την ερχόμενη Παρασκευή, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη. Σύμφωνα με τις τροπολογίες, που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τη «Ρύθμιση επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα και διατάξεις για την επεξεργασία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς», επανέρχεται η λίστα φαρμάκων στα ασφαλιστικά ταμεία, με στόχο τον έλεγχο της συνταγογράφησης και την περιστολή των δαπανών στις υπηρεσίες υγείας και την επιβάρυνση των ασφαλισμένων. Βάσει της διάταξης που προτείνεται, τα Ταμεία θα εξοφλούν ιατρικές συνταγές, μόνο αν τα φάρμακα που αναγράφονται περιλαμβάνονται στην εν λόγω λίστα.

Προβλέπεται υπουργική απόφαση για τον προσδιορισμό των κριτηρίων εισαγωγής των ιδιοσκευασμάτων στη λίστα αυτή, ενώ η ίδια η λίστα καταρτίζεται από επιτροπή του ΕΟΦ και αναθεωρείται σε ετήσια βάση.

Η επιτροπή του ΕΟΦ θα συγκροτείται με απόφαση του υπουργού Υγείας, θα είναι επταμελής, αποτελούμενη από έναν καθηγητή Φαρμακευτικής, έναν καθηγητή Ιατρικής, ένα γιατρό ή φαρμακοποιό του ΕΟΦ, ένα γιατρό του ΚΕΣΥ, ένα φαρμακοποιό με προϋπηρεσία άνω των πέντε ετών στο ΕΣΥ και από ένα γιατρό ή φαρμακοποιό του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του ΟΓΑ. Οι εκπρόσωποι των φορέων ορίζονται με απόφαση των Δ.Σ. αυτών.

Εντός 15 ημερών από την έκδοση της λίστας, παρασκευαστές και εισαγωγείς φαρμάκων, τα οποία δεν περιελήφθησαν στον κατάλογο, μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμπερίληψης στην επιτροπή. Μαζί με την αίτηση, συνυποβάλλονται τα στοιχεία για την υποστήριξή της και οι αιτούντες καλούνται για προφορική ανάπτυξη των ισχυρισμών τους. Εντός 30 ημερών από την υποβολή της αίτησης, η ειδική επιτροπή, εφόσον -με βάση τα κριτήρια που έχουν αποφασισθεί- κρίνει το αίτημα ως βάσιμο, καταρτίζει συμπληρωματικό κατάλογο.

Ακριβά φάρμακα
Σε ό,τι αφορά τα ακριβά νοσοκομειακά φάρμακα, η τροπολογία προβλέπει τη δωρεάν χορήγησή τους και από ιδιωτικά φαρμακεία, εφόσον η έναρξη χορήγησης έγινε στο νοσοκομείο και υπάρχει παρακολούθηση από ειδικό γιατρό. Τα φαρμακεία θα προμηθεύονται τα φάρμακα αυτά, όπως τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων.

Ορια ηλικίας
Στο ίδιο νομοσχέδιο θα ενταχθεί και η κατά ένα χρόνο μετάθεση της σταδιακής αύξησης του ορίου ηλικίας (από το 50ό στο 55ο) για τις μητέρες ανήλικων παιδιών. Σύμφωνα με το νόμο Πετραλιά (ν. 3655/2008) για τις μητέρες ανήλικων παιδιών από 1/1/2010 και σταδιακά θα αυξανόταν το όριο ηλικίας (από τα 50 στα 55). Η πρόβλεψη αυτή του νόμου μετατίθεται για την 1/1/2011 γιατί, όπως αναγράφεται στην αιτιολογική έκθεση, έχει άμεσες επιπτώσεις στη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Advertisements

Written by gr.mme.observer

16 Δεκεμβρίου 2009 στις 11:45 μμ

Αρέσει σε %d bloggers: