Ενιαίο Ταμείο στα ΜΜΕ

blog εκπρόσωπου της ΕΣΠΗΤ στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

Ριζικές αλλαγές στις ασφαλιστικές εισφορές


πηγές χρηματοδότησης του ασφαλιστικού Με βάση το τζίρο των επιχειρήσεων θα υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές, σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, στο διάλογο για το ασφαλιστικό.

Προανήγγειλε δε περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αρχής γενομένης από τις εθελούσιες εξόδους.

«Είναι η τρίτη φάση του διαλόγου μέσα στους δύο μήνες, κατά τους οποίους αυτή η κυβέρνηση αναπτύσσει το έργο της. Άρχισε η συζήτηση για τα πολύ συγκεκριμένα θέματα. Σήμερα η κυβέρνηση εισηγήθηκε για τις ενδεχόμενες πηγές χρηματοδότησης του συστήματος, καθώς και για τις μεθόδους παντελούς αποκλεισμού των πελατειακών ρυθμίσεων. Προέχει, λοιπόν, η χρηματοδότηση προς το νέο ασφαλιστικό μας σύστημα και η διακοπή, εξάλειψη κάθε πολιτικής παρέμβασης με πελατειακά χαρακτηριστικά», δήλωσε ο Ανδρ. Λοβέρδος.

Η κυβέρνηση έριξε στο τραπέζι του διαλόγου την πρόταση για τις αλλαγές στην είσπραξη των εισφορών, ως ποσοστού επί του τζίρου των επιχειρήσεων, με παράλληλη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ως ποσοστού επί των αποδοχών των εργαζομένων.

Οι πηγές χρηματοδότησης
Στο ζήτημα της χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε ρυθμίσεις για τον περιορισμό της σπατάλης στα φάρμακα, την ένταξη των μεταναστών στην αγορά εργασίας και την κατάργηση των εθελούσιων εξόδων. Προχωρά και ο σχεδιασμός για τη θέσπιση ασφαλιστικού «κουμπαρά», ο οποίος θα χρηματοδοτείται από νέους φόρους.

Ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι τα σχέδια της κυβέρνησης κινούνται σε τρεις άξονες:

1.Αυτοχρηματοδότηση του συστήματος. Μέσω της νομικής κατοχύρωσης σταθερής και μόνιμης ρύθμισης των οφειλών, της αξιοποίησης των πόρων και της περιουσίας των ταμείων και των περιορισμό της σπατάλης, από την οποία η κυβέρνηση προσδοκά την εξοικονόμηση 800 εκατ. ευρώ έως 1 δισ. ευρώ το 2010.

2.Νέοι πόροι. Αφορά στο Ταμείο Αλληλεγγύης των γενεών, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από την άμεση φορολογία, και στη ροή κεφαλαίων προς τα ταμεία από ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για την ενσωμάτωση των μεταναστών και την καταπολέμηση της φτώχειας.

3.Αύξηση των εσόδων χωρίς αύξηση των εισφορών. Θα επιτευχθεί κυρίως από την ένταξη στο σύστημα περισσοτέρων από 100.000 παρανόμων έως σήμερα μεταναστών -τον Ιανουάριο θα κατατεθεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση. Ο υπουργός προανήγγειλε ακόμη εντατικοποίηση των ελέγχων για την εισφοροδιαφυγή και τη θεσμοθέτηση νέου τρόπου είσπραξης των εισφορών.

Υπό εξέταση τίθενται ακόμη η μείωση της αδήλωτης εργασίας, ο περιορισμός της ανασφάλιστης εργασίας συνταξιούχων και η ανταποδοτικότητα, ως αναλογική σχέση μεταξύ της σύνταξης, των εισφορών και του χρόνου εργασίας.

Η ΓΣΕΕ ζήτησε τη θέσπιση πόρων ενίσχυσης από το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, μέρος από τα δημόσια έργα, τα λαχεία τα τυχερά παιχνίδια, υπό την προϋπόθεση ότι τα ποσά θα εισπράττονται απευθείας από τα Ταμεία και χωρίς την κρατική διαμεσολάβηση.

Επίσης, αποφασίστηκε να ανατεθεί η εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τα κρυφά-μελλοντικά ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος στην εθνική αναλογιστική αρχή που λειτουργεί στο υπουργείο Εργασίας.

Ο διάλογος κυβέρνησης και κοινωνικών φορέων αναμένεται να επαναληφθεί στις 12 Ιανουαρίου.

Αρέσει σε %d bloggers: