Ενιαίο Ταμείο στα ΜΜΕ

blog εκπρόσωπου της ΕΣΠΗΤ στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

ΣτΕ: Αντισυνταγματικό το πλαφόν στο εφάπαξ του ΟΤΕ


[πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ] Aντισυνταγματικό έκρινε το Α’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ’ αριθμ. 1419/2009 απόφασή του, το πλαφόν στο εφάπαξ βοήθημα που χορηγείται στους υπαλλήλους του ΟΤΕ οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στο Ταμείο Αρωγής Προσωπικού ΟΤΕ (ΤΑΠ-ΟΤΕ). Με το Ν. 3655/2008 το ΤΑΠ-ΟΤΕ, αφού συγχωνεύθηκε με άλλα Ταμεία, μετονομάστηκε σε Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ). Όπως αναφέρει στην απόφασή του το ΣτΕ η επιβολή ανώτατου ορίου στο εφάπαξ βοήθημα που θέτει ο Ν. 2084/1992 είναι αντισυνταγματική, καθώς είναι σε αντίθεση με τη συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4) και στην υποχρέωση του κράτους να μεριμνά για την ασφάλιση των εργαζομένων (άρθρο 22).

Διευκρινίζεται ακόμη ότι το εφάπαξ που χορηγεί το ΤΑΠ-ΟΤΕ έχει αμιγώς ανταποδοτικό χαρακτήρα, αφού καταβάλλεται από κεφάλαιο που σχηματίζεται αποκλειστικά από εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών.

Το ΣτΕ δικαίωσε υπάλληλο του ΟΤΕ, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε το 1996 και έλαβε μειωμένο εφάπαξ.

Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο από το 2007 έχει κρίνει αντισυνταγματικό το πλαφόν στο εφάπαξ (αποφάσεις 3-5/2007) εφόσον το κεφάλαιό του σχηματίζεται αποκλειστικά από εισφορές των εργοδοτών και εργαζομένων.

Advertisements

Written by gr.mme.observer

11 Ιανουαρίου 2010 στις 7:00 μμ

Αρέσει σε %d bloggers: