Ενιαίο Ταμείο στα ΜΜΕ

blog εκπρόσωπου της ΕΣΠΗΤ στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

Φόρος ασφαλιστικού: επιχειρήματα υπέρ αγγελιοσήμου


Επιχειρήματα για τη στήριξη και ενίσχυση του αγγελιοσήμου φαίνεται ότι παρέχουν οι προτάσεις για την επιβολή φόρου με στόχο την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων. Σε δημοσίευμά της η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εξηγεί αναλυτικά τις σχετικές πληροφορίες.

Νέος φόρος υπέρ του ασφαλιστικού: Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβληθεί εντός του έτους με στόχο να ενισχυθούν αμέσως τα Ταμεία [Του Προκοπη Xατζηνικολαου]

Στην αναζήτηση ενός νέου άμεσου φόρου, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και ειδική επιβάρυνση συγκεκριμένου είδους οικονομικής δραστηριότητας για τη δημιουργία ενός νέου «κουμπαρά» για το ασφαλιστικό, εστιάζεται πλέον η συζήτηση για τη χρηματοδοτική στήριξη των συντάξεων ώστε να καλυφθεί μέρος των τρεχουσών αναγκών, κυρίως όμως του αποθεματικού που πρέπει να σχηματιστεί για τις συντάξεις του μέλλοντος. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται ο νέος φόρος να επιβληθεί εντός του τρέχοντος έτους, με στόχο να ενισχυθούν αμέσως τα Ταμεία, αλλά και να διασφαλισθούν οι συντάξεις των επόμενων γενεών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είχε συνάντηση για το θέμα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Α. Λοβέρδο. Πριν ο κ. Παπακωνσταντίνου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέου φόρου, σημειώνοντας ότι αυτός «δεν θα επιβαρύνει τον κόσμο». Ωστόσο, η επιτροπή Ειδικών για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος εξετάζει πληθώρα προτάσεων, μία εκ των οποίων στηρίζεται στην αύξηση της άμεσης φορολογίας των φυσικών προσώπων. Ειδικότερα, τα σενάρια που εξετάζονται προβλέπουν:

1. Ολα τα φυσικά πρόσωπα με εισοδήματα από 30.000 ευρώ και άνω να καταβάλλουν αναλογικά φόρο κοινωνικής εισφοράς. Σημειώνεται ότι η ΓΣΕΕ έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις της, η οποία θεωρεί ότι δεν πρέπει να πληγεί περαιτέρω το εισόδημα των μισθωτών και των συνταξιούχων.

2. Την επιβολή ειδικού φόρου στα πιστωτικά ιδρύματα, τα καζίνο και τις ιδιωτικές κλινικές που σήμερα απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ. Η πρόταση προβλέπει τη θεσμοθέτηση του ειδικού φόρου κοινωνικής εισφοράς με συντελεστή χαμηλότερο από τον ΦΠΑ και θα επιβάλλεται στα κέρδη των παραπάνω επιχειρήσεων.

3. Τη φορολόγηση τόσο των επιχειρήσεων όσο και των φυσικών προσώπων. Και στις δύο περιπτώσεις ο φόρος θα είναι αναλογικός και θα προκύπτει από το ύψος των κερδών των επιχειρήσεων και από το δηλωθέν εισόδημα των φορολογουμένων.

4. Τα κέρδη από τα τυχερά παιχνίδια. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο επαναφοράς των τυχερών παιγνίων με υψηλά τέλη, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος.

5. Ειδική εισφορά υπέρ του ασφαλιστικού μέσω της ρύθμισης των ημιυπαίθριων χώρων. Αν και το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα, προτείνεται με την οριστικοποίηση των αλλαγών να καθοριστεί συγκεκριμένο ύψος που θα κατευθυνθεί υπέρ του ασφαλιστικού αποθεματικού.

6. Μέρος των εσόδων από ποινές και πρόστιμα για πάσης φύσεως παραβάσεις να ενισχύσει το ασφαλιστικό σύστημα.

Σημειώνεται ότι το 1991 η Γαλλία καθιέρωσε τη «Γενικευμένη Κοινωνική Εισφορά», δηλαδή άμεσο αναλογικό φόρο στα εισοδήματα, από μισθούς, εκμετάλλευση περιουσίας και συντάξεις, καθώς και στα κέρδη από τα τυχερά παιχνίδια. Επίσης, η Γαλλία το 1996 καθιέρωσε φόρο για τη χρηματοδότηση του χρέους κοινωνικής ασφάλισης ύψους 0,5% επί όλων των εισοδημάτων και χρηματοδοτεί τα ετήσια ελλείμματα.

Advertisements

Written by gr.mme.observer

13 Ιανουαρίου 2010 στις 11:39 μμ

Αρέσει σε %d bloggers: