Ενιαίο Ταμείο στα ΜΜΕ

blog εκπρόσωπου της ΕΣΠΗΤ στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

Οι χαμένοι των αλλαγών του ασφαλιστικού


Όσοι πρωτοασφαλίστηκαν από 1.1.1983 ως 31.12.1992 θα επιβαρυνθούν περισσότερο με τον νόμο Πετραλιά. Τρεις χρονολογίες οριοθετούν τις αλλαγές και τους χαμένους της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης: το 2011, έτος από το οποίο θα εφαρμόζεται εκ νέου ο νόμος Πετραλιά με αυξήσεις ορίων ηλικίας για τις μητέρες ανηλίκων ασφαλισμένες κυρίως στο ΙΚΑ, το 2013, που θα σημάνει αυξήσεις ορίων συνταξιοδότησης για γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους, μητέρες ασφαλισμένες στα υπόλοιπα πλην ΙΚΑ Ταμεία αλλά και για όσους εξέρχονται με 35ετία και, τέλος, το 2018, που είναι η χρονιά ορόσημο για την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.

Η ομάδα των ασφαλισμένων που αναμένεται να επιβαρυνθούν περισσότερο από την εφαρμογή του νέου καθεστώτος επικεντρώνεται στους εργαζομένους που πρωτοασφαλίστηκαν την περίοδο από 1.1.1983 ως 31.12.1992. Αντιθέτως, χωρίς ουσιαστικές επιπτώσεις στο ασφαλιστικό τους καθεστώς αναμένεται να παραμείνουν όσοι πρωτοασφαλίστηκαν προ του έτους 1983.

Το παζλ του νέου ασφαλιστικού τοπίου περιλαμβάνει τα εξής:

1. Βασική σύνταξη
Η «βασική προνοιακή» σύνταξη θα δίνεται από το 65ο έτος της ηλικίας του συνταξιούχου, ανεξαρτήτως του πότε έλαβε την ανταποδοτική σύνταξη. Δηλαδή, κάποιος που συνταξιοδοτείται στο 60ό έτος θα λάβει μόνο τη σύνταξη που αναλογεί στα ένσημα που έχει πληρώσει. Στη συνέχεια και μετά το 65ο έτος της ηλικίας θα αρχίσει να καταβάλλεται το τμήμα της σύνταξης που αναλογεί στη βασική. Η βασική σύνταξη δεν θα δίδεται σε όλους τους συνταξιούχους αλλά θα αφορά μόνο όσους θα λαμβάνουν ανταποδοτική σύνταξη ως 600 ευρώ. Το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2018, ενώ το ποσό θα είναι σταθερό- με τα σημερινά δεδομένα θα φθάνει τα 360 ευρώ- και θα αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με τον πληθωρισμό.

2. Υπολογισμός
Ο υπολογισμός της ανταποδοτικής σύνταξης θα γίνεται με βάση τις εισφορές ολόκληρου του εργασιακού βίου. Το ύψος της θα εξαρτάται από τον χρόνο ασφάλισης και τις αμοιβές του ασφαλισμένου. Η βάση υπολογισμού της σύνταξης θα γίνεται σύμφωνα με συγκεκριμένους συντελεστές, οι οποίοι θα αυξάνονται όσο περνάνε τα χρόνια. Τη μεγαλύτερη προσαύξηση θα παίρνουν οι ασφαλισμένοι μετά τη συμπλήρωση 32 ετών ασφάλισης. Στις συνεδριάσεις της επιτροπής έχει προταθεί οι συντελεστές υπολογισμού της σύνταξης να κυμαίνονται ως εξής: για τις ηλικίες 18 ως 52 να υπολογίζεται με συντελεστή 1,5%, για τις ηλικίες από 53 ως 62 ετών με συντελεστή 1,9% και για τις ηλικίες από 63 ως 68 ετών με συντελεστή 4,5%. Ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης θα τεθεί σε εφαρμογή από 1.1.2018. Ωστόσο προτείνεται να υπάρξει σταδιακή εφαρμογή έτσι ώστε αρχικά να λαμβάνονται υπόψη οι εισφορές της τελευταίας δεκαπενταετίας και σταδιακά να «περάσουμε» στο σύνολο του εργασιακού βίου.

3. Μειώσεις ως 20%

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το μέτρο αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση ως και 20% των σημερινών συντάξεων. Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ έχει καταγράψει τις μειώσεις που υπέστησαν οι συντάξεις σε άλλες χώρες όπου εφαρμόστηκε. Στη Γερμανία υπήρξε μείωση 7%, στην Αυστρία, στην Ιταλία και στη Φινλανδία 18% και στην Πολωνία 20%. Οι μειώσεις των συντάξεων στην Ελλάδα θα είναι εξαιρετικά υψηλές λόγω της μεγάλης διαφοράς μεταξύ του κατώτατου και του ανώτατου μισθού που λαμβάνει ο ασφαλισμένος στη διάρκεια του εργασιακού του βίου.

4. Διαδοχική ασφάλιση
Παγώνουν οι βελτιώσεις στη διαδοχική ασφάλιση. Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα αλλάξει το καθεστώς υπολογισμού της σύνταξης για τις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης- δηλαδή, για όσους έχουν ασφαλιστεί σε περισσότερα του ενός Ταμεία. Στις περιπτώσεις αυτές οι τελικές συντάξεις είναι χαμηλότερες ως και 30% από όσους έχουν τις ίδιες προϋποθέσεις και ασφαλίστηκαν μόνο σε ένα Ταμείο.

5. Νόμος Πετραλιά
Επανέρχεται από 1.1.2011 ο νόμος Πετραλιά, μέτρο που θίγει άμεσα τις μητέρες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ αλλά και στα υπόλοιπα Ταμεία από το 2013. Ο νόμος είχε «παγώσει» για το έτος 2010, ενώ ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε χθες ότι θα ισχύσει κανονικά από το 2011. Αμεσα θα θιγούν οι μητέρες ανηλίκων ασφαλισμένες στο ΙΚΑ με την προσθήκη ενός έτους κάθε χρόνο ως τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας. Επίσης οι μητέρες ανηλίκων που συνταξιοδοτούνται από τα ειδικά ταμεία μισθωτών και τα Ταμεία Τύπου από το 2013 θα υποστούν αυξήσεις ορίων ηλικίας ένα έτος κάθε χρόνο ώσπου το όριο να ανεβεί σταδιακά από τα 50 στα 55 έτη. Αύξηση θα επέλθει από το 2013 και για όσους συνταξιοδοτούνται με 35ετία στην ηλικία των 58 ετών οι οποίοι θα προσεγγίσουν τα 60 έτη.

[από Το ΒΗΜΑ της Κυριακής 28.2.2010, άρθρο του Κώστα Παπαδή]

Advertisements

Written by gr.mme.observer

1 Μαρτίου 2010 στις 12:09 πμ

Αρέσει σε %d bloggers: