Ενιαίο Ταμείο στα ΜΜΕ

blog εκπρόσωπου της ΕΣΠΗΤ στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

Ενιαίος φορέας διαχείρισης αποθεματικών από την ΤτΕ


Τη σύσταση του ενιαίου φορέα διαχείρισης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων συζήτησαν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος και ο υφυπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο σε συνάντησή τους (την Παρασκευή 26 Μαρτίου). Η σύσταση του νέου φορέα περιέχεται στις κυβερνητικές προτάσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Συνολικά η κινητή περιουσία των ασφαλιστικών φορέων φθάνει τα 29,5 δισ. ευρώ, ενώ ο ενιαίος φορέας θα διαχειρίζεται και τα κεφάλαια που θα συγκεντρώνονται στο Ταμείο Αλληλεγγύης των Γενεών. Σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση η διαχείριση θα γίνεται « χωρίς να θίγονται τα περιουσιακά δικαιώματα των φορέων της κοινωνικής ασφάλισης».

Πρωταρχικό ρόλο θα έχει η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία θα περιβάλλει με το κύρος της αλλά και την τεχνογνωσία της τον νέο φορέα, έτσι ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας με το μικρότερο δυνατό ρίσκο.

Σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, τονίζει ότι σύμφωνα με το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί σε κεντρικό επίπεδο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, προβλέπεται, μέχρι το καλοκαίρι, η ανάθεση της διαχείρισης της περιουσίας των Ταμείων σε έναν Ενιαίο Φορέα, με εγγυήσεις διαφάνειας και διακριτούς λογαριασμούς για το κάθε Ταμείο χωριστά, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ο έλεγχος από τα διοικητικά συμβούλια των Ταμείων των αποθεματικών και της πορείας των επενδύσεων.

Ο φορέας θα εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος και τα μέλη του θα διορίζονται με Προεδρικό Διάταγμα και για ορισμένη, μη ανακλήσιμη, θητεία, ύστερα από ακρόαση των υποψηφίων από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ορισμένα, τα λιγότερα πάντως, από τα μέλη του, θα ορίζονται από την Τράπεζα της Ελλάδας.

Οι ΦΚΑ και η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης θα παρακολουθούν την πορεία του φορέα, η διοίκηση του οποίου θα ενημερώνει περιοδικώς τις Διαρκείς Επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Ο κ. Λοβέρδος έχει διευκρινίσει πως είναι απολύτως προφανές ότι οι ΦΚΑ δεν θα χάσουν σε καμία περίπτωση την περιουσία τους, ενώ θα συμμετέχουν στα κέρδη της διαχείρισης κατά το ύψος των διαθεσίμων τους.

Στο φορέα αυτόν, βάσει ίδρυσης του οποίου μπορεί να είναι η ΑΕΔΑΚ του ΙΚΑ δύναται να ανατεθεί και η διαχείριση της ακίνητης περιουσίας των ΦΚΑ (ύψους 1,4 δισ. ευρώ, βάσει των αντικειμενικών αξιών), όπως έχει δηλώσει ο υπουργός.

Εν τω μεταξύ, σχετικά με κάποιες αναφορές για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ανακοινώθηκε χθες:

«Υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών Ταμείων και γενικότερα των εποπτευόμενων οργανισμών του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Υπάρχει πρόβλημα και με την πολιτική για τις μισθώσεις των κτηρίων που χρησιμοποιούν τα ασφαλιστικά ταμεία (αδιαφανείς διαδικασίες, και προβληματικές τεχνικά επιλογές, ελλιπής χρησιμοποίηση των κτηρίων).

Το υπουργείο είναι γνώστης της κατάστασης (για την Τρίτη έχει ήδη προγραμματιστεί συνεδρίαση του δ.σ. του ΙΚΑ με θέμα το κτήριο της Πειραιώς και αναδιάρθρωση της τεχνικής του υπηρεσίας) και θα το αντιμετωπίσει συνολικά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Οι πολίτες, οι βουλευτές και τα ΜΜΕ είναι πολύτιμοι συμπαραστάτες στην προσπάθεια αυτή με τις πληροφορίες και τα δεδομένα που μας παρέχουν».

Written by gr.mme.observer

27 Μαρτίου 2010 στις 5:29 μμ

Αναρτήθηκε στις ασφάλιση γενικά, νομικά θέματα

Tagged with

Αρέσει σε %d bloggers: