Ενιαίο Ταμείο στα ΜΜΕ

blog εκπρόσωπου της ΕΣΠΗΤ στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

«Μαχαίρι» 4,5 δισ. στις δαπάνες των ταμείων


[από την ΙΣΟΤΙΜΙΑ, του Αντώνη Βασιλόπουλου] Εγγραφο σε όλες τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων προκειμένου να περικόψουν 4,5 δισ. ευρώ απέστειλε η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, ώστε οι δαπάνες να εναρμονιστούν τόσο με το πρόγραμμα σταθερότητας, όσο και με τους ελέγχους που θα γίνουν από κλιμάκια της Κομισιόν περί τα μέσα Μαΐου. Η επιστολή, που υπογράφεται από τον υφυπουργό Γιώργο Κουτρουμάνη, επισημαίνει την ανάγκη περικοπής δαπανών, οι οποίες θα συνδυαστούν με εννέα άμεσα μέτρα που επιδιώκεται να επιφέρουν επιπλέον έσοδα της τάξεως των 10 δισ. ευρώ.

Όπως επισημαίνει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, το επόμενο διάστημα «είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς αν αστοχήσει το συμμάζεμα, τότε τίθεται σε κίνδυνο όλη η προσπάθεια επίτευξης των στόχων για δημοσιονομική προσαρμογή».

Καθυστερήσεις
Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι για σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση πολλών εξαγγελθεισών αποφάσεων που είχαν δρομολογηθεί για μετά τις 12 Απριλίου, όπως η συντόμευση της έκδοσης των συντάξεων, καθώς δεν έχουν ακόμη αλλάξει οι διοικήσεις των Ταμείων και δεν έχουν στελεχωθεί με νέα διοικητικά συμβούλια.

Επίσης, η ασθένεια του Ανδρέα Λοβέρδου φαίνεται ότι μεταθέτει τουλάχιστον ένα μήνα πίσω τις όποιες αλλαγές. Χαρακτηριστικό της δημοσιονομικής κατάστασης είναι το γεγονός ότι το Υπουργείο Οικονομίας αρνήθηκε να επιχορηγήσει τον ΟΑΕΕ προκειμένου να πληρώσει το Πάσχα δώρο και συντάξεις, κάτι που έγινε τελευταία στιγμή με το σπάσιμο σταθερού ομολόγου.

Επιπλέον η συμβολή του κρατικού προϋπολογισμού στο συνταξιοδοτικό σύστημα θα είναι μείωση κατά 0,6% του ΑΕΠ το 2010 σε σχέση με το ελλειμματικό 2009. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, ύστερα από μια αύξηση κατά 28% το 2009, οι δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης προβλέπονται μειωμένες κατά 9,7%, ενώ μόνο η μείωση των επιχορηγήσεων των ασφαλιστικών ταμείων φθάνει τα 540 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή οι πραγματικές ανάγκες των ταμείων, βάσει των αρχικών προϋπολογισμών τους (οι οποίοι συνήθως αστοχούν, εγγράφοντας κατά κύριο λόγο λιγότερα ποσά από αυτά που πραγματικά απαιτούνται) είναι 18,5 δισ. ευρώ. Πάντως, στο Υπουργείο Εργασίας υπάρχει υπέρμετρη αισιοδοξία ότι πέρα από την περικοπή των 4,5 δισ. ευρώ θα καταφέρουν να μαζέψουν άλλα 2 δισ. ευρώ από τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής, καθώς:

1 Ξεκίνησε ήδη η ηλεκτρονική συνταγογράφηση πιλοτικά σε Λαμία και Λάρισα, η οποία στις αρχές Μαΐου θα ισχύει καθολικά στο ΙΚΑ, ενώ για τα υπόλοιπα ταμεία θα εφαρμοστεί από τις αρχές Ιουνίου. Κάθε μήνα μόνο για το ΙΚΑ θα ελέγχονται ηλεκτρονικά 4.500.000 συνταγές.

2 Ξεκινά η παρακολούθηση της καταβολής των εισφορών σε κάθε ταμείο, ανάλογα με τον τρόπο είσπραξης των εισφορών (ΙΚΑ με Α.Δ, ΟΑΕΕ, με την καταβολή μέσω ΕΛΤΑ ή τράπεζας κ.λπ.). Η επιχείρηση ή ο ασφαλισμένος θα ειδοποιείται άμεσα για τυχόν καθυστέρηση στην πληρωμή της οφειλής του.

3 Θεσμοθετείται το μέτρο του «κουπονιού» πληρωμής για το οικότροφο προσωπικό και για τους περιστασιακά εργαζομένους στα σπίτια και στον περιβάλλοντα χώρο ή στις αγροτικές καλλιέργειες.

4 Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για χορήγηση ΑΜΚΑ και αξιοποιείται το σύστημα, έτσι ώστε να παρακολουθείται η ασφάλιση του εργαζομένου και οι όποιες μεταβολές.

5 Τροποποιούνται οι διατάξεις για την υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων, καθώς διαπιστώθηκε πως περισσότερες από 45.000 επιχειρήσεις ενώ κατέθεταν ηλεκτρονικά ΑΠΔ δεν κατέβαλλαν τις απαιτούμενες εισφορές, εκμεταλλευόμενες την αδιαφορία του ΙΚΑ για ελέγχους.

6 Το Υπουργείο Εργασίας διεκδικεί από 263 φαρμακευτικές εταιρείες ποσά που οφείλουν στα ταμεία για το δεύτερο τετράμηνο του 2009 στο πλαίσιο εφαρμογής του Rebate. Πρόκειται για π ε ρ ί π ο υ 32.000.000 ευρώ. Παράλληλα, αναμένει απόφαση του ΣτΕ, και εφόσον το ελληνικόδημόσιο δικαιωθεί, θα διεκδικήσει τα αναδρομικά από το 2004 ποσά, που φθάνουν τα 300.000.000 ευρώ.

7 Διακόπτονται άμεσα οι συμβάσεις με γιατρούς, κλινικές, κ.λπ. σε περίπτωση που δεν τηρούν την υφιστάμενη νομοθεσία.

8 Προωθείται η σύμπραξη των ταμείων για την από κοινού διαπραγμάτευση και διαμόρφωση ενιαίων κανόνων για την αγορά υπηρεσιών υγείας, την υπογραφή κοινών συμβάσεων συνεργασίας με προμηθευτές για την προμήθεια αναλώσιμων υλικών και θεραπευτικών μέσων.

9 Καθιερώνεται ενιαίο ποσό δαπάνης για νοσοκομεία και κλινικές που αφορούν σε υλικά και θεραπευτικά μέσα.

Ο «κουμπαράς»
Για το 2010 ο προϋπολογισμός προβλέπει τη χρηματοδότηση του ταμείου Αλληλεγγύης Γενεών με επιπλέον 630 εκατ. ευρώ. Στο ταμείο αυτό, που θα αποτελέσει τον «κουμπαρά» των ασφαλιστικών ταμείων, θα πρέπει να καταβάλλονται κάθε χρόνο, εκτός από το 4% των εσόδων από το ΦΠΑ, το 10% των κοινωνικών πόρων καθώς και το 10% των ετήσιων εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις. Μέχρι σήμερα έχουν πιστωθεί μόνον ποσά που αντιστοιχούν σε έσοδα από το ΦΠΑ, και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα εκταμιευθούν και τα ποσά που αντιστοιχούν στην είσπραξη του 10% των κοινωνικών πόρων.

Written by gr.mme.observer

10 Απριλίου 2010 στις 6:56 μμ

Αρέσει σε %d bloggers: