για Ενιαίο Ταμείο στα ΜΜΕ (…job done)

blog εκπρόσωπου της ΕΣΠΗΤ στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

Επιστολή Προέδρου ΕΤΑΠ-ΜΜΕ προς τον ΕΔΟΕΑΠ


Επιστολή Προέδρου ΕΤΑΠ-ΜΜΕ προς τον ΕΔΟΕΑΠ Επιστολή «προς την Πρόεδρο του αδελφού Ταμείου κα Ελένη Σπανοπούλου και τα μέλη του Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ» έστειλε ο Πρόεδρος του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, Κώστας Τσουπαρόπουλος. Στην επιστολή εκφράζει σκέψεις για τα αποθεματικά του ΕΔΟΕΑΠ αλλά και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, «υπό το πρίσμα των νεώτερων εξελίξεων στα ευρωπαϊκά δρώμενα».

Ο Κ. Τσουπαρόπουλος σημειώνει ότι, εάν όσα συμφωνήθηκαν για την Ιταλία και την Ισπανία ισχύσουν και για τη χώρα μας, οι Έλληνες φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι απαλλάσσονται από ένα μεγάλο βάρος, «υπόθεση που μας οδηγεί σε μια αναδιάταξη στόχων και διεκδικήσεων το αμέσως επόμενο διάστημα». Ο πρόεδρος του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ προσδιορίζει αρχικά, τρία βήματα:

1. Η κυβέρνηση πρέπει να διεκδικήσει και να πετύχει την ένταξη των Ελλάδας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Κύπρου στις κοινοτικές αποφάσεις για την Ιταλία και Ισπανία. Όπως σημειώνει, τα κεφάλαια για τις ιταλικές και ισπανικές τράπεζες θα παρασχεθούν απευθείας από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης ως δάνειο και δεν θα βαρύνουν το χρέος των δύο χωρών.

2. Εάν η ένταξη γίνει δεκτή, πρέπει να επανακεφαλαιοποιηθούν τα ασφαλιστικά ταμεία. Αφού η χώρα θα έχει ξεφύγει από το τραπεζικό βάρος, πρέπει να δώσει τη μάχη της για να αποπληρωθούν οι απώλειες που υπέστησαν τα ασφαλιστικά ταμεία από το PSI. Οι απώλειες αυτές φτάνουν το πολύ σε 20 δισ. ευρώ, δηλαδή λιγότερο από το 50% της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

3. Ταυτόχρονα πρέπει να μελετηθεί και να αλλάξει προς το συμφέρον των ταμείων και των άλλων ΝΠΔΔ το καθεστώς διαχείρισης των αποθεματικών μας, που αναγκαστικά απαρτίζουν το λεγόμενο «Κοινό Κεφάλαιο» στην τράπεζα της Ελλάδος. Με τον τρόπο που λειτουργεί, τα αποθεματικά υφίστανται ένα νέο «κούρεμα» που φτάνει το 80% όσων έχουν απομείνει, από το προηγούμενο 53,5%.

Ο Κ. Τσουπαρόπουλος προτείνει, εκτός της δικαστικής οδού, ο κλάδος να αξιοποιήσει τα ρήγματα που ανοίγονται στις αντιλήψεις της λιτότητας που επικρατούσαν μέχρι χθες στην Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα προτείνει να προωθηθούν επειγόντως συναντήσεις και συζητήσεις με την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, αφού πρώτα ταμεία και ενώσεις εργαζομένων συνδιαμορφώσουν στρατηγική και στόχους. «Η αναπλήρωση των απωλειών των ταμείων εξαιτίας της ‘ελάφρυνσης’ του δημοσίου χρέους είναι μια καλή βάση έναρξης της συζήτησης» καταλήγει ο πρόεδρος του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ.

Written by gr.mme.observer

2 Ιουλίου 2012 στις 11:03 μμ

Αναρτήθηκε στις ΕΔΟΕΑΠ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ