για Ενιαίο Ταμείο στα ΜΜΕ (…job done)

blog εκπρόσωπου της ΕΣΠΗΤ στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

Ντοκουμέντο: Η λεηλασία των ταμείων


Απάντηση Τράπεζας της Ελλάδος σε ερώτηση Βουλευτή Αλ. Μητρόπουλου, σχετικά με τις επιπτώσεις του psi στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείωνΤις απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων από την υλοποίηση του psi αποκαλύπτουν σήμερα οι εφημερίδες, καταγράφοντας ποσά από 8,3 (ονομαστικής αξίας) έως και πάνω από 12 δισ. ευρώ (τρέχουσας αξίας).

Στο κεντρικό της θέμα, στο σημερινό φύλλο, η εφημερίδα Η ΑΥΓΗ (5/9/2012) ασχολείται με τη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων από την υλοποίηση του psi. Όπως σημειώνει στο κείμενό της η εφημερίδα, «Πάνω από 12 δισ. ευρώ είναι οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων από το «κούρεμα» των ομολόγων. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία από τους αναλυτικούς πίνακες της Τράπεζας της Ελλάδος που περιλαμβάνονται στην απάντηση του Γ. Στουρνάρα στην ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μητρόπουλος.»

Οι πίνακες της Τράπεζας της Ελλάδας που αποκαλύπτουν τη λεηλασία των ταμείων:

Σε σχετικό δημοσίευμα, με τίτλο «Λεηλασία πέρα από κάθε όριο, που αγγίζει τα 12 δισ.ευρώ» η εφημερίδα σημειώνει, «Δραματικές, πέρα από κάθε πρόβλεψη, είναι τελικά οι απώλειες των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων από το κούρεμα του χρέους που επιβλήθηκε μέσω του PSI, καθώς υπολογίζεται επισήμως στα 12 δισ. ευρώ, ενώ οι επιπτώσεις θα πολλαπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια και όσο δεν αποκαθίσταται (όπως στις τράπεζες) η οικονομική ζημιά, καθώς, πέρα από τα κεφάλαια, τα ασφαλιστικά ταμεία χάνουν ένα σοβαρό ποσό και από τα τοκομερίδια (αποδόσεις του κεφαλαίου τους), δηλαδή από τις αποδόσεις οι οποίες κάλυπταν ένα σημαντικό μέρος των παροχών για αρκετά ταμεία.

Η κατάσταση γίνεται ζοφερή αν συνυπολογίσει κανείς ότι η ανεργία, η μείωση των μισθών και η εισφοροδιαφυγή, που συνεχώς διευρύνεται, στερούν από τα ασφαλιστικά ταμεία 9,5 δισ. (ανεργία) 8,5 δισ. (μείωση μισθών) και 12 δισ. (εισφοροδιαφυγή).

Στη δραματική απομείωση της αξίας των αποθεματικών των ταμείων οδήγησε το κούρεμα του χρέους. Σε πολλές περιπτώσεις η περιουσία των ασφαλιστικών οργανισμών έχει εξανεμιστεί… Τα ταμεία αναγκάζονται σε ρευστοποίηση των κουρεμένων ομολόγων με ακόμη μεγαλύτερες απώλειες.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που κατατέθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλου, δείχνουν ότι η ονομαστική αξία της περιουσίας των ταμείων που ήταν κατατεθειμένη μέσω του Κοινού Κεφαλαίου στην κεντρική τράπεζα μειώθηκε κατά 8,3 δισ. ευρώ. Με βάση την τρέχουσα αποτίμηση των ομολόγων που έχουν απομείνει, μετά το πρώτο κούρεμα αλλά και τη δεύτερη φάση του PSI, οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων αγγίζουν τα 12 δισ. ευρώ. Και αυτό σε μία περίοδο που τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων από εισφορές στερεύουν, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότερες διοικήσεις να προχωρούν σε ρευστοποίηση των ομολόγων, καταγράφοντας μεγαλύτερες ζημιές, καθώς υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ της πολύ χαμηλής τρέχουσας αξίας των ομολόγων με την ονομαστική αξία στη λήξη τους.

Ειδκότερα τα στοιχεία απεικονίζουν τις ονομαστικές αξίες των μερίδων στο Κοινό Κεφάλαιο των Ασφαλιστικών Ταμείων πριν από το PSI (9.3.2012) και μετά από αυτό (12.3.2012), ενώ, όπως σπεύδει να υπενθυμίσει η Τράπεζα της Ελλάδος, μετά την ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης του PSI, την 11.4.2012, η οποία αφορούσε τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου υπό αλλοδαπό δίκαιο, η ονομαστική αξία του ενεργητικού του Κοινού Κεφαλαίου υπέστη περαιτέρω μείωση η οποία ανήλθε στο 1,2 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία (διαβιβάστηκαν από τον Γ. Στουρνάρα) απεικονίζουν και την τρέχουσα αξία στα επενδεδυμένα κεφάλαια των ασφαλιστικών φορέων από το Κοινό Κεφάλαιο, που συνολικά φθάνουν μόλις τα 4,7 δισ. ευρώ!

Στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ απέστειλε έγγραφη απάντηση και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννης Βρούτσης, στην οποία επισημαίνει ότι «το σύνολο των τηρούμενων στο Κοινό Κεφάλαιο της Τραπέζης της Ελλάδος διαθεσίμων κεφαλαίων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, ανερχόταν προ της εφαρμογής του PSI στο ποσό των 15,79 δισ. ευρώ χωρίς σε αυτά να συμπεριλαμβάνονται στοιχεία για ΕΤΑΤ, ΟΕΕ και ΟΕΚ)». Ενημερώνει δε ότι το σύνολο της ονομαστικής αξίας των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που κατείχαν οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης προ PSI ανερχόταν στα 6,52 δισ. ευρώ περίπου, χωρίς σε αυτά να συμπεριλαμβάνονται στοιχεία για το ΕΤΑΤ και ότι τα ποσά αυτά υπήχθησαν στη διαδικασία απομείωσης του ελληνικού χρέους κατά 53,50%.»

Καθημερινή: Απώλειες 8,3 δισ. στα Ταμεία λόγω του PSI

Σχετικό και το δημοσίευμα της Χριστίνας Κοψίνη στην Καθημερινή:

Πρωτοφανείς οι απώλειες της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων από την απομείωση που υπέστησαν λόγω PSI. H ονομαστική αξία της περιουσίας των Ταμείων που ήταν επενδεδυμένη (κατά μερίδια Ταμείου υποχρεωτικά και βάσει του νόμου) στο κοινό ασφαλιστικό κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος απομειώθηκε κατά 8,3 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την ΤτΕ και διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα, προκειμένου να απαντηθεί ερώτηση που είχε υποβάλει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Μητρόπουλος.

Η μείωση της ονομαστικής αξίας επήλθε την 9η Μαρτίου του 2012, οπότε και ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της διαδικασίας ανταλλαγής των ελληνικών τίτλων στο πλαίσιο του PSI. Η απώλεια των 8,3 δισ. ευρώ αντιστοιχεί στο ποσό που δικαιούνται να εισπράξουν τα Ταμεία στη λήξη των τίτλων, δηλαδή από το 2021 και μέχρι το 2041. Διότι σήμερα, εάν υπολογίσουν τα αποθεματικά στις τρέχουσες αξίες τους και θελήσουν να ρευστοποιήσουν ομόλογα για να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες –διόλου απίθανες– θα έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερες απώλειες. Λαμβάνοντας ως κριτήριο την αγοραία τιμή, θα διαπίστωναν ότι οι απώλειες ξεπερνούν τα 12 δισ. ευρώ.

Συνολικά, η τρέχουσα αξία στα επενδεδυμένα κεφάλαια των ασφαλιστικών φορέων από το κοινό κεφάλαιο δεν υπερβαίνουν πλέον τα 4,7 δισ. ευρώ. Η σημασία αυτού του μεγέθους αποκτά άλλη διάσταση εάν συνειδητοποιηθεί ότι η ονομαστική αξία των ομολόγων των Ταμείων που υπέστησαν μείωση κατά 53,5% προ PSI ήταν 18,7 δισ. ευρώ, όπως αναφέρεται στα στοιχεία της ΤτΕ. Επίσης, όπως σημειώνει και σε έγγραφο σημείωμά του ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Ιω. Βρούτσης, «το σύνολο των τηρουμένων στο κοινό κεφάλαιο της ΤτΕ διαθεσίμων κεφαλαίων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης ανερχόταν προ της εφαρμογής του PSI στο ποσό των 15,79 δισ. ευρώ χωρίς σε αυτά να συμπεριλαμβάνονται στοιχεία για ΕΤΑΤ και τους Οργανισμούς Εργατικής Εστίας και Κατοικίας, ΟΕΕ», σύμφωνα με έγγραφη απάντηση του υπουργού Εργασίας.

Αιτία της απομείωσης είναι, σύμφωνα με την απάντηση της ΤτΕ, η υποχρεωτική συμμετοχή του κοινού κεφαλαίου στο PSI τόσο όσον αφορά ομόλογά του υπό ελληνικό δίκαιο όσο και για τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που διέπονται από αλλοδαπό δίκαιο. Για μεν τα πρώτα, η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 12 Μαρτίου του 2013, για τα δεύτερα δε, ο διακανονισμός των ανταλλαγών ολοκληρώθηκε στις 11 Απριλίου 2012. Τοιουτοτρόπως, στην απώλεια ύψους 7,314 δισ. ευρώ στην ονομαστική αξία μερίδων των Ταμείων από το πρώτο PSI, προστέθηκε και δεύτερη απώλεια, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, με την ολοκλήρωση και του δεύτερου PSI.

Written by gr.mme.observer

5 Σεπτεμβρίου 2012 στις 11:06 μμ

Αναρτήθηκε στις Επενδύσεις, νομικά θέματα

Tagged with

Αρέσει σε %d bloggers: