Ενιαίο Ταμείο στα ΜΜΕ

blog εκπρόσωπου της ΕΣΠΗΤ στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

Καταψηφίστηκε η τροπολογία για ένταξη στον ΕΟΠΥΥ


Ο αγώνας συνεχίζεται[ανακοίνωση: Δημοσιογραφική Ανανέωση & Ενωτική Κίνηση Δημοσιογράφων]

Με ψήφους 143 ΟΧΙ – 136 ΝΑΙ το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ παραμένει προς το παρόν ανεξάρτητο – ΣΥΝΤΟΜΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΜΑΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ, ΣΥΝΟΛΙΚΑ

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΝΕΑ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Η άμεση και ειλικρινής κινητοποίηση του κλάδου, η κοινή κατεύθυνση των αιτημάτων και το γεγονός ότι με τέτοιες προγραφές δεν παράγεται ισονομία -αλλά ακόμη μεγαλύτερες ανισότητες και συνθήκες μεγαλύτερης ανασφάλειας και ανεργίας- πέτυχαν να απορριφθεί από τη Βουλή η τροπολογία για την ένταξη του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στον ΕΟΠΥΥ (αλλά και άλλων ασφαλιστικών ταμείων που είχαν συμπεριληφθεί στην ίδια τροπολογία).

Στη σημερινή κινητοποίηση πιστεύουμε ότι συνειδητοποίησαν κι αυτοί που μέχρι τώρα δεν είχαν καταλάβει, ότι το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ είναι το πουλόβερ που κρατάει ζεστό τον ΕΔΟΕΑΠ. Εάν ξηλωθεί το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, τρίζει το αγγελιόσημο -κυκλοφορεί και τροϊκανή γρίπη… Κι αυτοί που μάχονται να κρατήσουν για τον εαυτό τους την ασπιρίνη, κινδυνεύουν εξίσου με τους απλούς ασφαλισμένους του κλάδου περίθαλψης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, που κάποιοι τους ήθελαν μόνο με… βεντούζες.

Όμως αυτή η μικρή νίκη δεν διασφαλίζει μακροχρόνια το αποτέλεσμα. Θα έρθουν πολύ σύντομα και άλλες μάχες, στις οποίες ο κλάδος πρέπει να αποδείξει το δίκαιο των αιτημάτων του και τη συνοχή του. Ήδη ακούμε για νέα διάταξη νόμου που θα έρθει σε νομοσχέδιο τη Δευτέρα.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε, όπως ήδη έγκαιρα έχουμε επισημάνει, ότι πριν το τέλος Δεκεμβρίου (ή και πολύ νωρίτερα) θα επιχειρηθεί να υλοποιηθεί η σχετική πρόβλεψη του «Μεσοπρόθεσμου» για τα επικουρικά ταμεία (ανεξάρτητα Ν.Π.Ι.Δ. ή ενοποίηση στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης), ενώ παράλληλα, συντηρείται η διαμάχη για το Αγγελιόσημο (συνολικά) και ο προβληματισμός για τους δικαιούχους του –αν δηλαδή τα Ν.Π.Ι.Δ. δικαιούνται να λαμβάνουν τέτοιο πόρο.

Η ΕΣΠΗΤ οφείλει να ταχθεί με τα κοινά μέτωπα των εργαζομένων που τόσα χρόνια έχει δημιουργήσει. Είναι συμμαχίες που χτίστηκαν σε σταθερές αρχές και ισότιμες σχέσεις. Όλες οι πλευρές πρέπει τώρα, έστω και την τελευταία στιγμή, να καταλάβουν ότι το ασφαλιστικό μας μέλλον είναι κοινή υπόθεση του κλάδου και να εξηγήσουν πειστικά στην Κοινωνία, ότι όχι μόνο δεν επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, αλλά αντίθετα, τα τελευταία χρόνια ενισχύονται από τους πόρους του Αγγελιοσήμου, μέσω του ΑΚΑΓΕ, όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ δεν ζητούν εξαίρεση από την Κοινωνία. Ζητούν την ασφαλιστική τους ανεξαρτησία για να διασώσουν όσες θέσεις εργασίας έχουν απομείνει, ζητούν την ευκαιρία να λειτουργήσουν με όρους κοινωνικής ασφάλισης, χωρίς να επιβαρύνουν τους πόρους του Κράτους. Γιατί το Αγγελιόσημο δεν είναι κοινωνικός πόρος, αλλά «οιονεί εργοδοτική εισφορά» με κοινωνική ανταπόδοση. Ας εξηγήσουμε επιτέλους πειστικά στην Κοινωνία ότι το Αγγελιόσημο δεν επιβαρύνει το κόστος διαφήμισης, αλλά αποτελεί εσωτερικό κόστος κοινωνικών παροχών και εργασιακής ασφάλειας. Από τυχόν κατάργησή του, οι μόνοι που περιμένουν να κερδίσουν τη διαφορά εσόδων, είναι οι εκδότες -αυτούς υποστηρίζουν οι πολέμιοί του.

Διαβάστε περισσότερα στο blog της ΔΑ&ΕΚΔ»

Written by gr.mme.observer

31 Οκτωβρίου 2012 στις 10:22 μμ

Αναρτήθηκε στις ΕΔΟΕΑΠ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

Tagged with , ,

Αρέσει σε %d bloggers: