για Ενιαίο Ταμείο στα ΜΜΕ (…job done)

blog εκπρόσωπου της ΕΣΠΗΤ στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

«ΕΔΟΕΑΠ: κατάρρευση ή δραματικές περικοπές»


Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, η πρόταση του προέδρου του Ταμείου Πάνου Σόμπολου, που αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΔΟΕΑΠ (ΝΠΙΔ), περιλαμβάνει την καθιέρωση πλαφόν 600 ευρώ, στις επικουρικές συντάξεις που χορηγεί το Ταμείο. Η μείωση θα είναι μεγαλύτερη για τις συντάξεις μεταξύ 900 και 1.300 ευρώ, που χορηγούνται σε 180 από τους 2.300 συνταξιούχους και μπορεί να φθάσει έως και το 50%. Για τη συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων, που λαμβάνουν επικουρικές συντάξεις έως 500 ευρώ, αναμένεται να υπάρξουν μειώσεις από 5% έως 7%. Η Διοίκηση του Ταμείου πιστεύει ότι με τον τρόπο αυτό θα εξοικονομηθούν σε ετήσια βάση 6.000.000 έως 8.000.000 ευρώ.

Ακόμη 1.000.000 ευρώ το χρόνο αναμένεται να εξοικονομηθεί από τις μειώσεις που θα επιβληθούν στους μισθούς των εργαζομένων, μειώσεις οι οποίες θα φθάνουν έως και 50% για μισθούς άνω των 4.500 τον μήνα, ενώ δεν θα θιγούν μισθοί έως και 1.500 ευρώ.

Το ζήτημα των μειώσεων των μισθών του προσωπικού θα συζητηθεί και στην ετήσια γενική συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ, που έχει οριστεί για την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, ενώ -εκτός από τις μειώσεις- η Διοίκηση εξετάζει και την επαναδιαπραγμάτευση συμβάσεων με όλα τα ιδιωτικά κέντρα, από την οποία προσδοκά την εξοικονόμηση 3.000.000 ευρώ το χρόνο. Το ετήσιο έλλειμμα του ΕΔΟΕΑΠ διαμορφώθηκε το 2012 περίπου στα 21.000.000 ευρώ, ενώ για το 2013, χωρίς τη λήψη μέτρων (περικοπές επικουρικών συντάξεων, ιατρικών δαπανών, μισθοδοσίας κ.λπ.) εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 23.000.000 ευρώ.

Σημειωτέον, ότι το σύνολο των διαθεσίμων του μετά τη ρευστοποίηση της συντριπτικής πλειονότητας των μεριδίων του Κοινού Κεφαλαίου, που εκ του νόμου κατατίθενται υποχρεωτικά και διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος, είναι περί τα 50.000.000 ευρώ.

Σε εκκρεμότητα παραμένει, επίσης, η δικαστική απόφαση για τη συνεισφορά 10% επί του αγγελιοσήμου στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), που θεσπίστηκε με το νόμο Πετραλιά. Ο ΕΔΟΕΑΠ προσέφυγε κατά του νόμου, και από το 2007, οπότε θεσπίστηκε η απόδοση του 10% του αγγελιοσήμου στο ΑΚΑΓΕ, δεν το καταβάλλει, με απόφαση των Διοικητικών Συμβουλίων του. Αν η δικαστική απόφαση αποβεί αρνητική για τον Οργανισμό, θα κληθεί να καταβάλλει οφειλόμενα περί τα 25.000.000 ευρώ για το ΑΚΑΓΕ.

Η αγωγή αποζημιώσεως κατά του ελληνικού Δημοσίου που κατέθεσε στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών για το «κούρεμα» (PSI) των αποθεματικών του έχει αποβεί, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, αρνητική για τον ΕΔΟΕΑΠ (όπως και για το σύνολο των προσφευγόντων φορέων) και εντός των ημερών αναμένεται και επισήμως η δημοσιοποίησή της.

Τέλος, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» (15/9), οι τομείς υγείας όλων των ταμείων ΝΠΙΔ θα ενταχθούν σταδιακά στον ΕΟΠΥΥ και από 1/1/2014 (και όχι από το 2015) θα ισχύσουν οι αλλαγές στον υπολογισμό του εφάπαξ. Σημειώνεται μάλιστα ότι «Σε όλα τα επικουρικά ταμεία δημιουργούνται «ατομικοί λογαριασμοί» ώστε οι συντάξεις να αντιστοιχούν απολύτως στις εισφορές που έχει καταβάλει ο ασφαλισμένος κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου».

Ο ΕΔΟΕΑΠ καλύπτει συνολικά 19.000 ασφαλισμένους, άμεσα και έμμεσα μέλη.

Μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων και εργαζόμενων στα ΜΜΕ (περίπου 25.000 ασφαλισμένοι) καλύπτονται από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ για επικούρηση και εφάπαξ. Οι παροχές υγείας αυτών καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ.

20130915tovima5a700p

Written by gr.mme.observer

14 Σεπτεμβρίου 2013 στις 10:00 μμ

Αναρτήθηκε στις ΕΔΟΕΑΠ, ΕΟΠΥΥ

Tagged with , ,

Ένα Σχόλιο

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ανακοίνωση «πομφόλυξ» της Πόπης !

  από το edoeap.blogspot.gr

  Ως γνωστόν τοις πάσι, η φαρμακευτική δαπάνη στον ΕΔΟΕΑΠ ανέρχεται σε περίπου 190 ευρώ ανά ασφαλισμένο.Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία που δαπανούν περισσότερο από 450 ευρώ ανα ασφαλισμένο σε ετήσια βάση και αυτό στην καλύτερη περίπτωση.Δηλαδή ο ΕΔΟΕΑΠ γιά κάποιους λόγους (homework αυτό) κατάφερε τόσα χρόνια να κρατάει χαμηλά αυτόν τον μέσο όρο.
  Σήμερα η διοίκηση μας ανακοίνωσε ότι γίνονται σπατάλες – και συγκεκριμένα κάποιο μέλος του ΔΣ ανάρτησε ανακοίνωση ότι «έπιασε τους γιατρούς στα πράσα» !!! Αλλά και τους εργαζόμενους τους έπιασε στα πράσα γιά τον ίδιο λόγο !!!

  Και ότι δήθεν κάποιος ασφαλισμένος κατάγγειλε ότι γράφουν στην ασφαλιστική του καρτέλα ένα σωρό φάρμακα χωρίς την παρουσία του και χωρίς να τον αφορούν.Δηλαδή – προφανώς ο ασφαλισμένος καταγγέλει ότι κάποιοι χρησιμοποιούν την ασφαλιστική του καρτέλα γιά να κάνουν όργιο σπαταλών γιά τον ΕΔΟΕΑΠ.

  Αλλά αυτό είναι μία παλιά ιστορία. Οσα χρόνια τον θυμόμαστε τον ΕΔΟΕΑΠ, η εκάστοτε διοίκηση κατέβαινε σχεδόν καθημερινά (από τον Ολυμπο – εκεί που ήταν το play room τους) και ζητούσε από τους ιατρούς να εξυπηρετήσει ασφαλισμένους χωρίς να βρίσκονται οι ίδιοι εκεί.π.χ. ερχόταν ο σύζυγος της ασφαλισμένης και ζητούσε φάρμακα γιά την σύζυγο.Τα οποία μας ήταν άγνωστο εάν τα ζητούσε πραγματικά γιά την σύζυγο ή γιά την φίλη φαρμακοποιό ή τον φίλο κλπ.
  Οσα χρόνια θυμόμαστε τους ιατρούς, αυτοί ήταν αντίθετοι με τέτοιου είδους εξυπηρετήσεις.Κατέβαινε όμως ο σύμβουλος (κάτι σαν τον σημερινό ή την σημερινή σύμβουλο) και έλεγε στον ιατρό:»Σε παρακαλώ κάνε την εξυπηρέτηση, τον γνωρίζω τον ασφαλισμένο» – και αυτό γινόταν τόσο πολύ που στο τέλος το ίδιο το διοικητικό συμβούλιο ζήτησε να συνταγογραφούνται φάρμακα χωρίς την παρουσία του ασφαλισμένου.

  Ετσι, σήμερα και ξαφνικά οι τωρινοί σύμβουλοι ανακάλυψαν την Αμερική.
  Δηλαδή οι σύμβουλοι της εκάστοτε διοίκησης ζήτησαν να μην εκδίδονται συνταγές χωρίς την ταυτότητα του ασφαλισμένου.Αλήθεια, γιά ποιό λόγο κυρίες και κύριοι δεν βάζετε τον ιατρό να διαβάσει την ιατρική καρτέλα του ασφαλισμένου;Και εφόσον είναι χρόνια η πάθηση – δηλαδή ο ασφαλισμένος λαμβάνει 3μηνες συνταγές, τότε να του επιτρέψετε την συνταγογράφηση.ή εφόσον είναι έκτακτο το περιστατικό, τότε να ζητήσετε πράγματι αυτοπρόσωπη παρουσία του ασθενούς ασφαλισμένου;
  Ο γιατρός σας φταίει σε αυτό το θέμα;Ισα – ίσα, οι γιατροί του ΕΔΟΕΑΠ ουδέποτε συναίνεσαν σε εξυπηρετήσεις ασφαλισμένων.Εσείς (και οι προκάτοχοι σας) τους δώσατε την ευκαρία – δηλαδή να εκδίδουν συνταγές χωρίς την παρουσία του ασφαλισμένου, οπότε ήταν λογικό να κάνουν και αυτοί κάποια πρόσθετα «λαθάκια».

  Ασε που ο σημερινός ιατρός του ΕΔΟΕΑΠ έχει από όσο γνωρίζουμε την φωτογραφία του μέλους – δηλαδή σε οποιαδήποτε επίσκεψη γνωρίζει ότι ο επισκέπτης του είναι όντως ο ασφαλισμένος και όχι κάποιος άλλος.Δηλαδή ενώ ήδη υπάρχουν ένω σωρό λόγοι γιά τους οποίους το θέμα θα μπορούσε να θεωρηθεί λυμένο, βλέπουμε ότι οι νέοι σύμβουλοι ή δεν γνωρίζουν ή δεν μπορούν να ασχοληθούν με πιό αξιόλογα θέματα με αποτέλεσμα να ασχολούνται με εντελώς γελοία θέματα όπως το παραπάνω.Και όχι μόνο αυτό – αλλά γιά αυτά τα θέματα αναρτούν τις ύποπτες αν μη γελοίες απόψεις τους στα ΜΜΕ και έτσι να δείχνουν ότι κάτι σπουδαίο ανακάλυψαν.Ναι κυρίες και κύριοι, ανακαλύψατε την Αμερική.

  Τον ΕΔΟΕΑΠ ποιός θα τον σώσει;

  Μου αρέσει!

  4edoeap

  17 Σεπτεμβρίου 2013 at 12:37 πμ


Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: