Ενιαίο Ταμείο στα ΜΜΕ

blog εκπρόσωπου της ΕΣΠΗΤ στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

Δήλωση Γ. Αγγέλη & Π. Χριστοδουλίδου για τον ΕΔΟΕΑΠ


Γιάννης Αγγέλης, μέλος ΔΣ και Επιτροπής ΤΥΠ και Πόπη Χριστοδουλίδου, πρόεδρος ΤΥΠ

Για τον ΕΔΟΕΑΠ στην κρίσιμη στιγμή του

entasi-stin-synelefsi-tou-edoeap-perimenoun-asthenoforo-1-315x236Με ένα καταιγισμό παραπληροφόρησης ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΕΔΟΕΑΠ, οι πρωταίτιοι της καταστροφής επιχειρούν να αποκρύψουν το ρήγμα που απειλεί να ανοίξει στα θεμέλια του Οργανισμού, το πρωτοφανές σε μέγεθος έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Με …προδημοσιεύσεις «αποφάσεων του ΔΣ» που τάχα έχουν ήδη  παρθεί για δραματικές περικοπές των παροχών υγείας, κόψιμο των επικουρικών συντάξεων και «κρυφές» συμβάσεις με ιδιωτικά νοσοκομεία, επιχειρείται να απομακρυνθεί η συγκέντρωση της προσοχής των συναδέλφων από το βασικό γεγονός ότι:

Το διπλό κούρεμα του «κουμπαρά» του ΕΔΟΕΑΠ από την κυβέρνηση τον Μάρτιο του 2012, αλλά και την προηγούμενη διοίκηση με διαφορά λίγων 24ωρων, σε συνδυασμό με τη δραματική συρρίκνωση των εσόδων από την εφιαλτική ανεργία σ’ ολόκληρο τον κλάδο, που τρέφεται σχεδόν καθημερινά από νέες απολύσεις και κλείσιμο «μαγαζιών», απειλεί να φέρει τον Οργανισμό σε πραγματική αδυναμία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του απέναντι στους χιλιάδες ασφαλισμένους.

Ο Οργανισμός τόσο στο τμήμα Επικούρησης Συντάξεων όσο και στο Τμήμα Υγείας Περίθαλψης, (ΤΥΠ), πράγματι βρίσκεται σε δύσκολη θέση και οι υπεύθυνοι γι’ αυτό κάνουν ότι μπορούν για να αποπροσανατολίσουν τον κλάδο σε ανύπαρκτες αποφάσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να παρθούν αποφάσεις για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση που μας απειλεί. Το αντίθετο.

Ήδη η διοίκηση του Οργανισμού, παρά την αντίθετη ψήφο των μελών της παλιάς διοίκησης,  έχει δρομολογήσει την διαδικασία για τον διαχειριστικό έλεγχο των οικονομικών του Οργανισμού έτσι ώστε να αποκαλυφθούν όλα όσα μας έφεραν σ’ αυτή την κατάσταση σήμερα. Ταυτόχρονα το Τμήμα Υγείας Περίθαλψης έχει κινηθεί σε δύο επίπεδα προκειμένου να περιορίσει τις ανεξέλεγκτες δαπάνες που λυμαίνονταν κυκλώματα μέσα και έξω από τον Οργανισμό.

Και μόνο από τις αναθεωρήσεις των ισχυουσών συμβάσεων με τους παρόχους υπηρεσιών υγείας (νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, κ.λ.π.) η εξοικονόμηση πόρων θα ξεπεράσει τα τρία εκατ. ευρώ.Οι αναθεωρήσεις αυτές όχι μόνο δεν περιορίζουν τις παροχές υπηρεσιών υγείας, αλλά αντίθετα τις επεκτείνουν σε τομείς που δεν κάλυπτε μέχρι σήμερα ο Οργανισμός. Ταυτόχρονα άρχισε να ελέγχεται ολόκληρο το σύστημα  συνταγογράφησης μέσα από το οποίο ο Οργανισμός οδηγείται σε μεγάλη εξοικονόμηση φαρμακευτικής δαπάνης από την οποία μέχρι σήμερα ο μόνος ωφελημένος ήταν τα κυκλώματα που απομυζούσαν και τον ΕΔΟΕΑΠ.

«Μαγαζιά» και «μαγαζάκια» είχαν στηθεί απορροφώντας πόρους που αντί να πηγαίνουν ως παροχές υγείας ή επικούρησης στους ασφαλισμένους του Οργανισμού κατέληγαν στα ταμεία κάθε είδους ιδιωτών που ζουν από τα ελλείμματα του ΕΔΟΕΑΠ. Οποιαδήποτε καταγγελία ή πληροφορία έρχεται σε γνώση μας, θα ερευνάται σε βάθος και προς κάθε κατεύθυνση και τα θέματα αυτά θα έρχονται στο Δ.Σ για ενημέρωση  και λήψη απόφασης.Θα είμαστε ψύχραιμοι και ουσιαστικοί  και θα εξαντλούμε την έρευνα, αλλά δεν θα ανεχτούμε κανέναν να ζημιώνει το Ταμείο, μέσα σε μια τόσο σκληρή πραγματικότητα για τα αποθεματικά του…

Το πρόβλημα όμως του Οργανισμού δεν λύνεται μόνο με τον έλεγχο και τον εξορθολογισμό των δαπανών του Οργανισμού. Ακόμα και αν αλλάξει το σύστημα παροχής επικουρικών συντάξεων και διορθωθούν οι πρωτοφανείς ανισορροπίες που υπάρχουν στις παροχές των επικουρικών συντάξεων δεν απαντιέται το βασικό πρόβλημα του Οργανισμού που είναι τα ΕΣΟΔΑ. Τα έσοδα του ΕΔΟΕΑΠ είναι οι εισφορές των εργαζόμενων και το ποσοστό επί του αγγελιοσήμου που εισπράττει ο Οργανισμός αντί εργοδοτικών εισφορών.Και τα δύο αυτά έσοδα μειώνονται δραματικά.Οι εισφορές μας καταρρέουν μαζί με την απασχόληση στον κλάδο, καθώς οι μαζικές απολύσεις, το κλείσιμο «μαγαζιών», η παρακράτηση και μη απόδοση των εισφορών μας από πολλούς εργοδότες και  η μετατροπή μισθωτών συμβάσεων σε «μπλοκάκια», συρρικνώνουν τα τρέχοντας έσοδα του οργανισμού.

Το αγγελιόσημο απειλείται σαν θεσμικό έσοδο του Οργανισμού με τη φημολογία για κατάργησή του που αποδίδεται στην τρόικα να τροφοδοτείται από κυβερνητικά στελέχη το τελευταίο διάστημα. Αλλά και η διατήρηση του αγγελιόσημου δεν σώζει την κατάσταση καθώς οι εισροές από αυτό μειώνονται με μεγαλύτερη ταχύτητα από όση πέφτει η διαφημιστική δαπάνη πάνω στην οποία υπολογίζεται.

Είναι προφανές ότι πρέπει να βρούμε νέα έσοδα πέρα από εκείνα που μπορούν να εξασφαλισθούν από την συλλογή των χρεών προς τον Οργανισμό που είναι ήδη πολλά.

Έχει έρθει η ώρα να ξεπεραστεί η απαράδεκτη κατάσταση όπου ένα ολοένα και αυξανόμενο κομμάτι εργαζόμενων του κλάδου, οι συνάδελφοι που δουλεύουν με «μπλοκάκι» ή που δουλεύουν σε διαδικτυακά ΜΜΕ να μη μπορούν να ασφαλισθούν σαν αυτό που είναι: δημοσιογράφοι.Και να ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ ή στο ΙΚΑ με αποτέλεσμα την αδυναμία για μια σοβαρή ασφαλιστική κάλυψη και ταυτόχρονα μια αυξανόμενη απώλεια εσόδων για το φυσικό τους ταμείο.

Η οικονομική ύφεση, είτε με την μορφή της εφιαλτικής ανεργίας, είτε με την μορφή της πτώσης του αγγελιόσημου, έχει αρχίσει να ροκανίζει τα τελευταία υπολείμματα στον κουμπαρά του ΕΔΟΕΑΠ, αφού πρώτα τον λήστεψαν το μνημόνιο με το περιβόητο PSI και τον αποτελείωσαν με το δεύτερο «κούρεμα» από την διοίκηση Σπανοπούλου. Το γιατί μας λήστεψε η κυβέρνηση το γνωρίζουμε, το γιατί μας απολύουν οι εργοδότες το ξέρουμε, αλλά το γιατί η διοίκηση Σπανοπούλου αποτέλειωσε τα αποθεματικά μας με το δεύτερο «κούρεμα» τον Μάρτιο του 2012, ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να το μάθουμε, παρά μόνο να το υποθέτουμε…

Με το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2013 να ξεπερνάει τα 20 εκατ. ευρω είναι προφανές ότι κάτι πρέπει να γίνει για την επιβίωση του ΕΔΟΕΑΠ.

Οι μεγάλες εξοικονομήσεις που γίνονται στον τομέα υγείας από το ΤΥΠ με ταυτόχρονη επέκταση των παροχών υγείας όπου αυτό είναι δυνατό, εξοικονομεί μέρος των δαπανών, αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το έλλειμμα καθώς το μεγαλύτερο κονδύλι δαπανών αφορά τις επικουρικές συμβάσεις. Για τις δαπάνες αυτές έχουν γίνει διάφορες προτάσεις στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμα καμία απόφαση. Και δεν πρέπει να ληφθεί καμία απόφαση που να μη περάσει από τη συλλογική απόφαση του κλάδου.

Το ΔΣ πρέπει κατά την γνώμη μας, να καταλήξει σε προτάσεις που θα μπουν στην έγκριση του κλάδου μέσα από μία διαδικασία δημοψηφίσματος.

Οι θέσεις μας για το θέμα των επικουρικών συντάξεων έχουν δύο σκέλη:

– Το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ πρέπει να δρομολογήσει μέχρι το τέλος του έτους μία διαδικασία επαναπροσδιορισμού των επικουρικών συντάξεων με βάση την αναλογιστική ανάλυση εσόδων και δαπανών.

– Η διαδικασία αυτή πρέπει να καταλήξει σε επανυπολογισμό των συντάξεων με βάση τις πραγματικές ανάγκες των συνταξιούχων του κλάδου, το καταστατικό του Οργανισμού και τη διόρθωση των πολυποίκιλων στρεβλώσεων που έχουν επιβάλει οι κατά καιρούς διοικήσεις δημιουργώντας τεράστιες αδικίες ανάμεσα στις διαφορετικές γενιές του κλάδου, αλλά και τις επί μέρους κατηγορίες εργαζόμενων.

Στο μεσοδιάστημα και μέχρι την σταδιακή εφαρμογή της προηγούμενης απόφασης να εφαρμοσθεί προσωρινά ένα σύστημα περιορισμού των εν ισχύ συντάξεων για την διετία 2014 – 2015.

1. Σε ότι αφορά τις επικουρικές συντάξεις η πρόταση μας (Γιάννης Αγγέλης, Πόπη Χριστοδουλίδου) είναι να σταματήσει πλέον ο ΕΔΟΕΑΠ, γιατί δεν δύναται και γιατί δεν είναι λογικό και δίκαιο, να δίνει επικουρική σύνταξη που ξεπερνά τα 800 ευρώ και φθάνει μέχρι και τα 1.300 ευρώ. Προτάθηκε να μπει πλαφόν ανώτατης σύνταξης 600-700 ευρώ.

2. Σε ότι αφορά τις περικοπές μισθών εργαζομένων στον ΕΔΟΕΑΠ επιμένουμε  να γίνει γενναία μείωση σε όσους ξεπερνούν τα 4.500 ευρώ και άνω,  όποια θέση και αν κατέχουν και κλιμακωτά μικρότερη στους υπολοίπους .Θεωρούμε δε αδιαπραγμάτευτη την πρόταση μας να μην θιγούν καθόλου όσοι εργαζόμενοι λαμβάνουν μισθό 1.500 ευρώ και κάτω.

Διαφωνούμε ριζικά με όσα μέλη του Δ.Σ προτείνουν οριζόντιες μειώσεις τόσο στις επικουρικές συντάξεις, όσο και στους μισθούς γιατί με αυτό τον τρόπο  θα θιγούν με σκληρό τρόπο και οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι χαμηλόμισθοι υπάλληλοι.

Και επειδή σε αυτό τον αγώνα για την προστασία και την επιβίωση του ΕΔΟΕΑΠ καλούμαστε να συνεισφέρουμε όλοι, ο Γιάννης Αγγέλης πρότεινε στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ να μειωθεί κατά 10% η αποζημίωση των μελών του Δ.Σ.

Με αυτή την πρόταση σαν μέρος της συμβολής στην συνολική πάλη του κλάδου για την ανατροπή των μνημονιακών προγραμμάτων και των κυβερνήσεων που τα επιβάλουν θεωρούμε ότι και οι ασφαλισμένοι του ΕΔΟΕΑΠ πρέπει να μπουν στον αγώνα για την υπεράσπιση του Ταμείου, στο πλάι όλων των ασφαλισμένων και ανασφάλιστων.

Οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή,(Financial Crimes, Αριστερό Ριζοσπαστικό ΜΜΕτωπο, Σπάρτακος, ανένταχτοι)στο Δ.Σ του ΕΔΟΕΑΠ βρίσκονται με κάθε κόστος στο πλευρό όλων των μετόχων-μελών του Οργανισμού και χωρίς να γίνονται διακρίσεις, όπως στο παρελθόν, όλα τα θέματα υγείας αντιμετωπίζονται με ευαισθησία. Και δίνονται λύσεις, κάτι, που σε καμιά περίπτωση δεν θα αλλάξει γιατί το πρώτο και ιερό για μας καθήκον είναι η έμπρακτη στήριξη όλων των ασφαλισμένων ανά πάσα στιγμή και ώρα.

Οι ιατρικές υπηρεσίες ενισχύονται, ο έλεγχος προς όφελος του Ταμείου συνεχίζεται και μέχρι στιγμής οι συνάδελφοι εργαζόμενοι εργάζονται σκληρά και δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό για τον ΕΔΟΕΑΠ, για αυτό και τους ευχαριστούμε.

Όποιος μπορεί να εξοικονομήσει έστω και ένα ευρώ, για να κρατήσουμε όλοι μαζί όρθιο τον ΕΔΟΕΑΠ του οφείλουμε  βαθιά  ευγνωμοσύνη.

Αθήνα 15 Σεπτεμβρίου 2013

*

από: FinancialCrimes

Written by gr.mme.observer

16 Σεπτεμβρίου 2013 στις 11:59 μμ

Αναρτήθηκε στις ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

Ένα Σχόλιο

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ανακοίνωση «πομφόλυξ» της Πόπης !

  από το edoeap.blogspot.gr

  Ως γνωστόν τοις πάσι, η φαρμακευτική δαπάνη στον ΕΔΟΕΑΠ ανέρχεται σε περίπου 190 ευρώ ανά ασφαλισμένο. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία που δαπανούν περισσότερο από 450 ευρώ ανα ασφαλισμένο σε ετήσια βάση και αυτό στην καλύτερη περίπτωση.Δηλαδή ο ΕΔΟΕΑΠ γιά κάποιους λόγους (homework αυτό) κατάφερε τόσα χρόνια να κρατάει χαμηλά αυτόν τον μέσο όρο.

  Σήμερα η διοίκηση μας ανακοίνωσε ότι γίνονται σπατάλες – και συγκεκριμένα κάποιο μέλος του ΔΣ ανάρτησε ανακοίνωση ότι «έπιασε τους γιατρούς στα πράσα» !!! Αλλά και τους εργαζόμενους τους έπιασε στα πράσα γιά τον ίδιο λόγο !!!

  Και ότι δήθεν κάποιος ασφαλισμένος κατάγγειλε ότι γράφουν στην ασφαλιστική του καρτέλα ένα σωρό φάρμακα χωρίς την παρουσία του και χωρίς να τον αφορούν. Δηλαδή – προφανώς ο ασφαλισμένος καταγγέλει ότι κάποιοι χρησιμοποιούν την ασφαλιστική του καρτέλα γιά να κάνουν όργιο σπαταλών γιά τον ΕΔΟΕΑΠ.

  Αλλά αυτό είναι μία παλιά ιστορία. Οσα χρόνια τον θυμόμαστε τον ΕΔΟΕΑΠ, η εκάστοτε διοίκηση κατέβαινε σχεδόν καθημερινά (από τον Ολυμπο – εκεί που ήταν το play room τους) και ζητούσε από τους ιατρούς να εξυπηρετήσει ασφαλισμένους χωρίς να βρίσκονται οι ίδιοι εκεί. π.χ. ερχόταν ο σύζυγος της ασφαλισμένης και ζητούσε φάρμακα γιά την σύζυγο. Τα οποία μας ήταν άγνωστο εάν τα ζητούσε πραγματικά γιά την σύζυγο ή γιά την φίλη φαρμακοποιό ή τον φίλο κλπ.
  Οσα χρόνια θυμόμαστε τους ιατρούς, αυτοί ήταν αντίθετοι με τέτοιου είδους εξυπηρετήσεις. Κατέβαινε όμως ο σύμβουλος (κάτι σαν τον σημερινό ή την σημερινή σύμβουλο) και έλεγε στον ιατρό: «Σε παρακαλώ κάνε την εξυπηρέτηση, τον γνωρίζω τον ασφαλισμένο» – και αυτό γινόταν τόσο πολύ που στο τέλος το ίδιο το διοικητικό συμβούλιο ζήτησε να συνταγογραφούνται φάρμακα χωρίς την παρουσία του ασφαλισμένου.

  Ετσι, σήμερα και ξαφνικά οι τωρινοί σύμβουλοι ανακάλυψαν την Αμερική.
  Δηλαδή οι σύμβουλοι της εκάστοτε διοίκησης ζήτησαν να μην εκδίδονται συνταγές χωρίς την ταυτότητα του ασφαλισμένου.Αλήθεια, γιά ποιό λόγο κυρίες και κύριοι δεν βάζετε τον ιατρό να διαβάσει την ιατρική καρτέλα του ασφαλισμένου;Και εφόσον είναι χρόνια η πάθηση – δηλαδή ο ασφαλισμένος λαμβάνει 3μηνες συνταγές, τότε να του επιτρέψετε την συνταγογράφηση. ή εφόσον είναι έκτακτο το περιστατικό, τότε να ζητήσετε πράγματι αυτοπρόσωπη παρουσία του ασθενούς ασφαλισμένου;
  Ο γιατρός σας φταίει σε αυτό το θέμα;Ισα – ίσα, οι γιατροί του ΕΔΟΕΑΠ ουδέποτε συναίνεσαν σε εξυπηρετήσεις ασφαλισμένων.Εσείς (και οι προκάτοχοι σας) τους δώσατε την ευκαρία – δηλαδή να εκδίδουν συνταγές χωρίς την παρουσία του ασφαλισμένου, οπότε ήταν λογικό να κάνουν και αυτοί κάποια πρόσθετα «λαθάκια».

  Ασε που ο σημερινός ιατρός του ΕΔΟΕΑΠ έχει από όσο γνωρίζουμε την φωτογραφία του μέλους – δηλαδή σε οποιαδήποτε επίσκεψη γνωρίζει ότι ο επισκέπτης του είναι όντως ο ασφαλισμένος και όχι κάποιος άλλος. Δηλαδή ενώ ήδη υπάρχουν ένω σωρό λόγοι γιά τους οποίους το θέμα θα μπορούσε να θεωρηθεί λυμένο, βλέπουμε ότι οι νέοι σύμβουλοι ή δεν γνωρίζουν ή δεν μπορούν να ασχοληθούν με πιό αξιόλογα θέματα με αποτέλεσμα να ασχολούνται με εντελώς γελοία θέματα όπως το παραπάνω. Και όχι μόνο αυτό – αλλά γιά αυτά τα θέματα αναρτούν τις ύποπτες αν μη γελοίες απόψεις τους στα ΜΜΕ και έτσι να δείχνουν ότι κάτι σπουδαίο ανακάλυψαν. Ναι κυρίες και κύριοι, ανακαλύψατε την Αμερική.

  Τον ΕΔΟΕΑΠ ποιός θα τον σώσει;

  Μου αρέσει!

  4edoeap

  17 Σεπτεμβρίου 2013 at 2:00 μμ


Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: