για Ενιαίο Ταμείο στα ΜΜΕ (…job done)

blog εκπρόσωπου της ΕΣΠΗΤ στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

Παθητικές περικοπές ή αγωνιστική διεκδίκηση;


αναδημοσίευση από το δικτυακό τόπο της παράταξης Aσύνταχτος Τύπος (ΕΣΗΕΜΘ):

Ο πρόεδρος της Ένωσης Μ. Βοϊτσίδης ενημέρωσε τα μέλη του δσ για τη συνάντηση της 19/9 στη Αθήνα με τη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, εκπροσώπους των γιατρών και των εργαζομένων του Ταμείου μας και ενόψει της κρίσιμης γενικής συνέλευσης της Πέμπτης 26/9. Όπως είπε, ήταν μία άγονη συνάντηση, αφού τα μέλη της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ δεν είχαν καταλήξει σε κάποια ενιαία πρόταση, αλλά έγιναν τοποθετήσεις για περικοπές των επικουρικών συντάξεων, μισθών εργαζομένων στο Ταμείο από τα έξι μέλη (Σπανοπούλου, Καρούτζος, Χριστόπουλος, Ζαφειροπούλου, Νεστορίδης, Καταϊφτσής), δύο (Χριστοδουλίδου, Αγγέλης) πρότειναν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να αποφασίσουν τα μέλη, ενώ ο πρόεδρος του Ταμείου Π. Σόμπολος δεν αρνείται μεν τις περικοπές αλλά τις  παραπέμπει για μετά τη συνέλευση. Όπως είπε ο Μ.Β., ο καθένας θέλει να πετάξει από πάνω του την ευθύνη για τις όποιες περικοπές, οι οποίες κρίνονται αναγκαίες αφού ο ΕΔΟΕΑΠ έχει φθάσει στο σημείο να έχει έλλειμμα 26 εκατ. ευρώ, με τα διαθέσιμά μας να ανέρχονται στα 27 εκατ., δηλαδή καλύπτουν τη βιωσιμότητα του Ταμείου για ένα χρόνο.

Τα παραπάνω  αντέκρουσε ο Μπ. Μπίκας (Ασύνταχτος), ο  οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για περικοπές,  ενώ τα μέλη του Ταμείιου μας δεν έχουν την αναλυτική  εικόνα που θα έπρεπε προσερχόμενοι την Πέμπτη στη  συνέλευση, ούτε καν τα αποτελέσματα του ελέγχου και  των πεπραγμένων των υπευθύνων προηγούμενων διοικήσεων. (Πως  φθάσαμε από 2.2  δισεκατ. ευρω άποθεματικά των ΤΣΠΕΑΘ  και  ΕΔΟΕΑΠ το 2008, σήμερα το  σύνολο  να μην ξεπερνάει τα  460  εκατ.).

Τι έγιναν τα  κλεμμένα από κυβέρνηση-τρόικα, τι γίνεται  με όλα αυτά που χρωστάνε καναλάρχες και βαρώνοι του Τύπου, ποιές είναι  οι στρεβλώσεις και ανισορροπίες σε  συντάξεις και παροχές υγείας, ποιά μπορεί να είναι  η  έκταση εξορθολογισμού (σε ένα εξάμηνο οι Χριστοδουλίδου-Αγγέλης κατάφεραν να εξοικονομήσουν 3 εκατ. ευρώ με την αναθεώρηση συμβάσεων με παρόχους  υγείας) κ.α.; Αφού παρουσιαστούν όλα αυτά αναλυτικά, μετά να κληθούν τα μέλη του Ταμείου να αποφασίσουν σχετικά και όχι  σε ένα  πακέτο ή με ένα ναι ή όχι. Μαζί  φυσικά με αγωνιστική συσπείρωση  των συναδέλφων σε ένα συγκεκριμένο  διεκδικητικό πλαίσιο προς κυβέρνηση-κράτος και  εργοδότες.

Η Μ. Πλήκα υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να θιγεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά τάχθηκε υπέρ των όποιων αναγκαίων περικοπών, όπως π.χ. των επικουρικών συντάξεων. Ο Δ. Ασπροπούλης είπε να μη μας πιάνει πανικός, δηλώνοντας ότι αφού δούμε την κατάσταση, δεν είναι αντίθετος με τις περικοπές στις επικουρικές, ενώ ο Β. Κυριακούλης ζήτησε πρώτα να δούμε τις στρεβλώσεις σ’ αυτέςΟ  Χ. Γιαννούλης πρότεινε (και έγινε δεκτό  από  τη διοίκηση) να εκδοθεί μία  ανακοίνωση προς τους συναδέλφους για  την κρισιμότητα της συνέλευσης του  ΕΔΟΕΑΠ και  να σταλεί μία επιστολή προς  τη διοίκηση με την οποία ζητάτε ένα πιό  σαφές  σχέδιο από τη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ.

Να σημειώσουμε πως ήδη έχουν κατατεθεί  και δημοσιοποιηθεί μέχρι στιγμής 3 προτάσεις από  μέλη του  δσ του ΕΔΟΕΑΠ: του ταμία Χριστόπουλου (περικοπές επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων, εφ’ άπαξ, αμοιβών προσωπικού  και αύξηση εισφορών εργαζομένων), των Χριστοδουλίδου-Αγγέλη (επιστροφή  των κουρεμένων-κλεμμένων, στήριξη από το κράτος, αντιμετώπιση της  εισφοροδιαφυγής και  των αυθαιρεσιών εργοδοτών, με διεξαγωγή σχετικού  δημοψηφίσματος για  τις όποιες  αποφάσεις), του Σόμπολου (διεκδίκηση τεσσάρων νομοθετικών ρυθμίσεων και περικοπές μετά από  επεξεργασία επιτροπής).

Written by gr.mme.observer

25 Σεπτεμβρίου 2013 στις 12:55 μμ

Αναρτήθηκε στις ΕΔΟΕΑΠ

Tagged with

Αρέσει σε %d bloggers: