Ενιαίο Ταμείο στα ΜΜΕ

blog εκπρόσωπου της ΕΣΠΗΤ στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

Εκδικάζεται στο Εφετείο το δομημένο του ΤΣΠΕΑΘ


[update: Μετά από αναβολή, η δίκη επαναλαμβάνεται στις 27 Ιανουαρίου 2014]

Ξεκινά σήμερα, Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη συνολικά δέκα κατηγορούμενων για την υπόθεση αγοραπωλησιών δομημένων ομολόγων του Ταμείου Συντάξεων Προσωπικού Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης (ΤΣΠΕΑΘ), καθώς και του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ).

Την παραπομπή σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων έχει διατάξει με βούλευμά του το Συμβούλιο Εφετών. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο βούλευμα, η κατηγορία αφορά ζημία που φέρεται να υπέστη το ΤΣΠΕΑΘ τον Ιούλιο του 2006 από την επένδυση σε δομημένο ομόλογο ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο στη συνέχεια πωλήθηκε. Αντίστοιχα, το ΤΕΑΥΦΕ φέρεται επίσης να ζημιώθηκε, καθώς διέθεσε συνολικά 185 εκατ. ευρώ σε δύο δομημένα ομόλογα, επενδύοντας 55 εκατ. ευρώ στο δομημένο ομόλογο του ελληνικού Δημοσίου, που αγόρασε από την ACROPOLIS, και 130 εκατ. ευρώ στο δομημένο της Alpha Bank που αγόρασε από την TROILOS.

Σύμφωνα με το σχετικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθήνας, παραπέμπονται οι δύο πρώην πρόεδροι των ταμείων Δημ. Καπράνος (ΤΣΠΕΑΘ) και Παν. Δεμέστιχας (ΤΕΑΥΦΕ), καθώς και οι Δ. Παστελάκος, Ζωή Μπασπανέλου, Ν. Δεσποτόπουλος, Γ. Παπαμαρκάκης, Κ. Κυριακόπουλος, Ζωή Συράκη, Ε. Γανουτζής και Γερ. Κονιδάρης.

Οι κατηγορούμενοι παραπέμπονται -κατά περίσταση- με τις κακουργηματικές κατηγορίες της απάτης από κοινού σε βάρος ΝΠΔΔ, της απιστίας, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και της δωροδοκίας

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον πρώην πρόεδρο του ΤΣΠΕΑΘ, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, βρέθηκαν σε λογαριασμούς του Δ. Καπράνου στις τράπεζες HSBC Λονδίνου, Midland Πειραιά και Vontobel Γενεύης, ποσά συνολικού ύψους 1,887 εκατ. ευρώ, λίγες μόλις ημέρες μετά την αγορά του επίμαχου ομολόγου, τον Ιούλιο του 2006.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι τα χρήματα προήλθαν από πώληση περιουσιακών του στοιχείων, τίτλων εφημερίδων και περιοδικών και ότι το ομόλογο δεν έβλαψε την περιουσία του Ταμείου.

Σημειώνεται ότι εμπλοκή στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων είχε ένα ακόμη Ταμείο Τύπου το ΤΣΕΥΠ (Δ’ Διεύθυνση πλέον στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ). Αναλυτικότερα, για το δομημένο του ΤΣΕΥΠ:

http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=364517

http://www.dimokratianews.gr/content/15473/οι-γκρίζοι-δρόμοι-ενός-δομημένου-ομολόγου

Written by gr.mme.observer

18 Νοεμβρίου 2013 στις 1:34 πμ

Αναρτήθηκε στις ΤΣΕΥΠ, ΤΣΠΕΑΘ

Tagged with ,