για Ενιαίο Ταμείο στα ΜΜΕ (…job done)

blog εκπρόσωπου της ΕΣΠΗΤ στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

Επίκαιρη Ερώτηση για βαρέα και ανθυγιεινά Τεχνικών Τύπου


Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε προς τον Υπ. Εργασίας ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης σχετικά με την εφαρμογή του ν. 4075/2012 άρθρο 33 ρυθμίσεις ΕΤΑΠ – ΜΜΕ (βαρέα και ανθυγιεινά Τεχνικών Τύπου). Αναλυτικά το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης (ακολουθεί απόσπασμα πρακτικών της Βουλής, με την απάντηση – και το σχετικό video):

«ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Θέμα: Εφαρμογή του ν. 4075/2012 άρθρο 33 ρυθμίσεις ΕΤΑΠ – ΜΜΕ

Με το Ν. 4075/2012, εκτός των άλλων, στο άρθρο 33 προβλέπονται ρυθμίσεις για το Ταμείο ΕΤΑΠ – ΜΜΕ (Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού ΜΜΕ). Σύμφωνα με την παράγραφο 2, από 1/1/2012 διακόπτεται η παρακράτηση της εισφοράς της παρ. 4 του άρθρου 4 του Ν. 1186/1981 (Α’ 2012) για τους ασφαλισμένους της παρ. 6 του άρθρου 8 του Ν. 2556/1997 (Α΄ 270).
Οι ασφαλισμένοι της περίπτωσης αυτής, οι οποίοι έως την 31/12/2011 κατέβαλαν την πρόσθετη εισφορά της παρ. 4 του άρθρου 4 του ν. 1186/1981 (Α’ 2012) και δεν έχουν συνταξιοδοτηθεί, δικαιούνται να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα από το προβλεπόμενο εκάστοτε όριο ηλικίας κατά 45 ημέρες για κάθε έτος πληρωμής της ανωτέρω προσαύξησης.
Η παραπάνω ρύθμιση της παρ. 2, ενώ υλοποιήθηκε όσον αφορά τη μείωση της πρόσθετης εισφοράς, καθώς και τη συνολική μείωση της εισφοράς των εργοδοτών, της παρ. 1, από το 16% στο 5,1%, δεν υλοποιείται η ρύθμιση που αφορά τους ασφαλισμένους που δικαιούνται να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα από το προβλεπόμενο εκάστοτε όριο ηλικίας κατά 45 ημέρες.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι θα κάνει ώστε να εφαρμοστεί άμεσα ο νόμος».

Στα πρακτικά της Βουλής, από τη συνεδρίαση της Πέμπτης 3 Ιουλίου, καταγράφεται ολόκληρη η συζήτηση για την Επίκαιρη Ερώτηση και η απάντηση του υφυπουργού Εργασίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, ως εξής:

[απόσπασμα πρακτικών συνεδρίασης 3/7/2014]

Θα συζητηθεί τώρα η έκτη με αριθμό 38/30-6-2014 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Β΄ Αθηνών του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Χρήστου Κατσώτη προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 33 του ν. 4075/2012 στο οποίο προβλέπονται ρυθμίσεις για το ταμείο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού ΜΜΕ).

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ας ελπίσουμε να μην απαντήσετε και στην επίκαιρη ερώτησή μας με όλα αυτά που έχουμε ακούσει πολλές φορές από τον κ. Βρούτση σε αυτήν την Αίθουσα, γιατί η ερώτησή μας έχει να κάνει με την εφαρμογή ενός νόμου που το Υπουργείο αρνείται μέχρι τώρα να τον εφαρμόσει. Αυτό είναι απαράδεκτο!
Σύμφωνα με τον ν.1186/81 προβλεπόταν για τους εργαζόμενους, για το προσωπικό των μέσων μαζικής ενημέρωσης -αυτοί που δούλευαν σε εφημερίδες κλπ.- μια επιπλέον επιβάρυνση κατά 3,60%, για να συνταξιοδοτηθούν βάσει των ρυθμίσεων, των διατάξεων, των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Θα καταθέσουμε τον νόμο στα Πρακτικά, για να τον έχετε υπ’ όψιν σας.
Αυτό με τον ν. 4075/2012 καταργήθηκε και στη θέση του προβλέφθηκε ρύθμιση ότι αυτοί οι εργαζόμενοι θα δικαιούνται για κάθε χρόνο σαράντα πέντε ημέρες επιπρόσθετα, επειδή καταργήθηκαν τα βαρέα και ανθυγιεινά και αυτή η εισφορά του 3,60%.
Μέχρι τώρα, κύριε Υπουργέ –παρ’ όλο που σας έχει πολλές φορές ενοχλήσει στο Υπουργείο η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου και από 19-7-2012 έχει στείλει επιστολή στον Υπουργό Εργασίας, που τα λέει αυτά– ενώ καταργήσατε το 3,60% για τους εργοδότες, δηλαδή υλοποιήσατε το ένα μέρος, το άλλο μέρος, που αφορούσε τους εργαζόμενους, το να δικαιωθούν σαράντα πέντε μέρες ακόμη ανά ημερολογιακό έτος για τη σύνταξή τους, δεν το έχετε υλοποιήσει και διαμαρτύρονται έντονα. Επαναλαμβάνω: Από 19-7-2012 υπάρχει το υπόμνημα προς το Υπουργείο Εργασίας.
Επίσης, επανέρχονται οι εργαζόμενοι με υπόμνημά τους από 30-1-2014 ξανά προς το ταμείο, με κοινοποίηση προς το Υπουργείο και πάλι διαμαρτύρονται και καταγγέλλουν αυτήν την ενέργεια του Υπουργείου Εργασίας να υλοποιήσει το ένα μέρος και να μην υλοποιήσει το άλλο.
Βεβαίως, το Υπουργείο μέχρι τώρα δεν έχει απαντήσει, παρ’ όλο που η ερώτησή μας ήταν γραπτή εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα. Δεν λέω ότι έχετε εσείς προσωπικά ευθύνη, αλλά και αυτή η επίκαιρη ερώτηση πηγαινοέρχεται εδώ και καιρό τώρα. Βεβαίως, υπήρχαν ανασχηματισμοί κ.λπ.. Ας ελπίσουμε ότι η απάντησή σας τώρα, επειδή μας ακούν αυτοί οι εργαζόμενοι που θέλουν να δικαιωθούν με βάση τον νόμο, θα είναι θετική για τους εργαζόμενους που διέπονται από αυτές τις ρυθμίσεις.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Είναι αλήθεια ότιο κύριος συνάδελφος παραθέτει και περιγράφει προβλήματα δυσλειτουργίας στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο και στην εφαρμογή του.
Ας δούμε, όμως, πώς προέκυψε το συγκεκριμένο πρόβλημα. Σύμφωνα με το άρθρο 4 του ν. 1186/81 προβλέφθηκε η καταβολή επασφάλιστρου 3,60% από τους ασφαλισμένους τεχνικούς Τύπου σε εφημερίδες. Τα πρόσωπα αυτά δικαιούντο σύνταξη γήρατος σύμφωνα με τις διατάξεις περί βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Το εν λόγω επασφάλιστρο παρακρατούνταν και για τους τεχνικούς Τύπου αλλά και περιοδικών και σε τυπογραφικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 6 του ν. 2556/97.
Με τον ν. 4075/12, με το άρθρο 33 προβλέπεται η διακοπή παρακράτησης της εισφοράς από 1-1-2012 για τους τεχνικούς Τύπου σε περιοδικά αλλά και τυπογραφικές επιχειρήσεις. Για τους ασφαλισμένους, λοιπόν -όπως ανέφερε και ο κύριος συνάδελφος- από αυτούς που μέχρι τις 31-12-2011 κατέβαλαν το εν λόγω επασφάλιστρο και δεν έχουν συνταξιοδοτηθεί, δόθηκε η δυνατότητα συνταξιοδότησης νωρίτερα από το προβλεπόμενο εκάστοτε όριο ηλικίας κατά σαράντα πέντε μέρες για κάθε έτος πληρωμής της ανωτέρω προσαύξησης.
Πώς προέκυψε, λοιπόν, το πρόβλημα; Το πρόβλημα προέκυψε επειδή το επασφάλιστρο παρακρατούνταν τόσο από τους τεχνικούς Τύπου σε εφημερίδες όσο και από τεχνικούς Τύπου σε περιοδικά και τυπογραφικές επιχειρήσεις.
Γιατί προέκυψε το συγκεκριμένο πρόβλημα; Διότι υπήρχε πρόβλημα διαχωρισμού των συγκεκριμένων επιχειρήσεων. Πολλές επιχειρήσεις λειτουργούσαν, εξέδιδαν και εκτύπωναν εφημερίδες και περιοδικά, αλλά είχαν και άλλες δραστηριότητες, όπως εκτύπωση διαφημιστικού υλικού, για παράδειγμα, ή βιβλίων. Επίσης, υπήρχε και ένα πρόβλημα όσον αφορά την έλλειψη ειδικού μητρώου.
Άρα, καταλήγουμε στο ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι υπαρκτό. Το διοικητικό συμβούλιο του ταμείου στο πλαίσιο αυτό έχει προτείνει η παρακράτηση του επασφαλίστρου να αφορά όλους τους τεχνικούς Τύπου και έχει καταθέσει και συγκεκριμένη πρόταση.
Θέλω να ενημερώσω τον κύριο συνάδελφο ότι το Υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται σχετική διάταξη νόμου, έτσι ώστε να επιλύσει οριστικά το συγκεκριμένο ζήτημα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν δώσατε την απάντηση που περιμένουν αυτοί οι ασφαλισμένοι.
Βεβαίως, υπήρχε μια συζήτηση μεταξύ του Υπουργείου και του διοικητικού συμβουλίου του ταμείου. Έχω εδώ τα πρακτικά που έχουν σταλεί στο Υπουργείο Εργασίας από 27 Φεβρουαρίου 2014, όπου προτείνουν αυτήν τη ρύθμιση που εσείς αναφέρετε τώρα, έτσι ώστε να λυθεί το ζήτημα που έχει περιπλακεί με βάση τον νόμο που ψηφίστηκε το 2012.
Ωστόσο, αυτή η λύση που προτείνετε και θα καθυστερήσει και ήδη έχουν καταθέσει τις αιτήσεις αρκετοί εργαζόμενοι με βάση τον νόμο του 2012, διεκδικώντας τις σαράντα πέντε ημερολογιακές ημέρες ακόμα για κάθε έτος. Το αίτημα που υπάρχει σήμερα και από την ομοσπονδία τους είναι αυτοί οι εργαζόμενοι να δικαιωθούν με βάση τον νόμο αυτόν.
Είναι ρύθμιση του νόμου, κύριε Υπουργέ. Δεν μπορεί να μην την υλοποιήσετε. Η όποια άλλη ρύθμιση προτείνετε –και νομίζω ότι συμφωνεί και η Ομοσπονδία των Εργαζόμενων στον Τύπο και το Χαρτί με αυτήν τη ρύθμιση που το ταμείο προτείνει- πρέπει να ισχύσει για τους εργαζόμενους από τώρα και στο εξής ή από αυτούς που θα καταθέσουν την αίτηση με βάση τη νέα ρύθμιση.
Όμως, κύριε Υπουργέ, δεν μπορεί αυτοί που κατέθεσαν την αίτηση και διεκδικούν εφαρμογή του νόμου να μη δικαιωθούν. Δεν ξέρω πόσοι είναι. Εσείς θα το διερευνήσετε μέσα από τις υπηρεσίες, από το ταμείο. Ωστόσο, όσοι και αν είναι, κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι αυτή η ρύθμιση πρέπει να υλοποιηθεί, είναι νόμος, ψηφίστηκε εδώ.
Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, δηλαδή να κόβουμε την επιπρόσθετη επιβάρυνση του 3,60% για τους εργοδότες και για τους εργαζόμενους να μη μεριμνούμε. Δεν φταίνε εκείνοι αν δεν διευκρινίστηκε μέσα από τη ρύθμιση αυτή ότι δεν ισχύει για όλους, αλλά ισχύει για κάποιους που είναι στη βιομηχανία ή που κάνουν αυτήν την εργασία ή την άλλη.
Αυτοί οι ίδιοι, κύριε Υπουργέ, που κατέθεσαν την αίτηση για να δικαιωθούν, είχαν το επασφάλιστρο του 3,60% και αφαιρέθηκε. Αφού, λοιπόν, αφαιρέθηκε από αυτούς το 3,60% και άρα δεν θα είναι στα βαρέα -με τις ρυθμίσεις των βαρέων- πρέπει να δικαιωθούν για τις σαράντα πέντε ημέρες. Αυτό διεκδικεί η ομοσπονδία.
Καταθέτουμε εδώ στα Πρακτικά και τον νόμο του 1981 και τον ν. 4075 και τις αιτήσεις της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου, καθώς επίσης και το πρακτικό του Ταμείου Ασφάλισης του Προσωπικού στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, το οποίο προτείνει την οριστική λύση για αυτό το πρόβλημα που έχει προκύψει σε σχέση με αυτούς τους εργαζόμενους και με την ασφάλισή τους.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Χρήστος Κατσώτης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Πράγματι, το διοικητικό συμβούλιο του ταμείου, με βάση την απόφασή του στις 5 Φεβρουαρίου του 2014 και με γνώμονα την αλλαγή ουσιαστικά του νομοθετικού πλαισίου, είχε προτείνει η παρακράτηση του επασφαλίστρου να αφορά όλους τους τεχνικούς Τύπου, παράλληλα με δυνατότητα συνταξιοδότησής τους με βάση τις διατάξεις των βαρέων και ανθυγιεινών ή προσαυξάνοντας βεβαίως τη σύνταξή τους.
Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτό, όπως δήλωσα και στην πρωτολογία μου, το Υπουργείο επεξεργάζεται αλλαγή της κείμενης νομοθεσίας. Αντιλαμβάνεστε ότι γι’ αυτό χρειάζεται και οικονομική ανάλυση, αναλογιστική μελέτη, έτσι ώστε πραγματικά να επιτύχουμε την καλύτερη αλλά και ουσιαστικότερη προστασία των ασφαλισμένων.
Προς αυτήν τη διαδικασία κινείται το Υπουργείο Εργασίας. Επιθυμούμε να έχουμε μια οριστική λύση για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ολοκληρώνοντας και την αναλογιστική μελέτη, τη μελέτη οικονομοτεχνικής φύσεως, ευελπιστούμε ότι θα δώσουμε οριστική λύση στο δίκαιο αυτό αίτημα, το οποίο και μια ακόμα φορά αναδείξατε.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Γι’ αυτούς που περιμένουν όμως, κύριε Υφυπουργέ; Γι’ αυτούς που περιμένουν τη σύνταξη; Έχουν καταθέσει εδώ και καιρό για σύνταξη…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Το Υπουργείο το επεξεργάζεται.

 

 

 

Written by gr.mme.observer

30 Ιουνίου 2014 στις 9:21 μμ

Αναρτήθηκε στις ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

Tagged with ,

Αρέσει σε %d bloggers: