για Ενιαίο Ταμείο στα ΜΜΕ (…job done)

blog εκπρόσωπου της ΕΣΠΗΤ στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

Προτάσεις για χρηματοδότηση ΕΔΟΕΑΠ


Οι προτάσεις που κατέθεσε ο Κώστας Τσουπαρόπουλος στη Γενική Συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ (26/9/2013). Δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Η Αυγή» (17/10/2013):

Οι προτάσεις που γενικώς εκτέθηκαν από το Δ.Σ. και συναδέλφους χαρακτηρίζονται «ορθόδοξες», με την έννοια ότι αποτελούν γνωστές προτάσεις – διεκδικήσεις (π.χ. αγγελιόσημο και ασφάλιση στο Internet, εισφορές στα μπλοκάκια κλπ.). Οι προτάσεις που εξέθεσα εκφεύγουν από τις γνωστές «παραδοσιακές», τις οποίες άλλωστε έχουμε υποχρέωση να διεκδικήσουμε από την Πολιτεία. Γι’ αυτό και τις χαρακτηρίζω «ανορθόδοξες».

Παραδοχές: Βασιζόμαστε στα στοιχεία του ΕΔΟΕΑΠ για έλλειμμα 20 περίπου εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, καθώς και στην εμπεριστατωμένη πρόταση του ταμία του Δ.Σ. κ. Γ. Χριστόπουλου για περικοπές 20 εκατομ. ευρώ, που θα εκάλυπταν το έλλειμμα.

Πρώτη Πρόταση: Ζητείται η επιχορήγηση του ΕΔΟΕΑΠ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό με 10 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο (για το 2014), εν γνώσει των κυβερνητικών δεσμεύσεων έναντι της τρόϊκας για νέα περικοπή της επιδότησης – επιχορήγησης προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Σημειώνεται ότι υπάρχει συνταγματική υποχρέωση του Κράτους για χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και των υπηρεσιών Υγείας. Σημειώνεται επίσης οτι, η συνταξιοδοτική δαπάνη όλων των Ταμείων ανέρχεται σε 27 δις ευρώ περίπου. Εξ αυτών, πάνω από 55% τα καλύπτει κάθε χρόνο ο Κρατικός Προϋπολογισμός. Στα τελευταία 10 χρόνια, ο Προϋπολογισμός χρηματοδότησε με 150 δις τα Ταμεία (Κύρια, επικουρικά, υγεία, πρόνοια). Ο ΕΔΟΕΑΠ, (όπως και το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ) δεν έλαβε ούτε ένα ευρώ απ’ αυτά. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να βοηθήσει με επιχορήγηση, καθώς την κρίση χρέους και την οικονομική κρίση δεν την δημιούργησαν οι ασφαλισμένοι, αλλά ο αλόγιστος κρατικός δανεισμός. Ενώ οι μνημονιακές πολιτικές των 4 τελευταίων ετών είναι εκείνες που αντικειμενικά οδήγησαν τα Ταμεία (και τον ΕΔΟΕΑΠ) σε ελλείμματα αντί για τα πλεονάσματα που είχαν (ιδίως τα Ταμεία Τύπου) από την ίδρυσή τους μέχρι σήμερα. Τα αποτελέσματα των μνημονιακών πολιτικών είναι εμφανή και στο χώρο του Τύπου: Ανεργία, απολύσεις, μειώσεις μισθών και εισφορών, μαύρη εργασία και η μεγάλη ληστεία 1,2 δις ευρώ από το PSI. Έχουν καταγραφεί, επίσης, 5 μειώσεις συντάξεων και δεν αντέχεται και έκτη, όπως, ακόμη και η κυβέρνηση υποστηρίζει.

Πρόταση δεύτερη: Η διεκδίκηση της κρατικής επιχορήγησης (είναι η προτελευταία καταφυγή των Ταμείων, με τελευταία την… κατάργηση των συντάξεων μέσω της ανακατανομής των πόρων του Προϋπολογισμού από τους πλούσιους στους αδύνατους) πρέπει να γίνει συνετά, προσεκτικά, αλλά και με δυναμισμό και επιμονή. Ασφαλώς και πρέπει να ληφθούν υπόψη οι κρίσμες δημοσιονομικές συνθήκες στα πλαίσια ενός γόνιμου και ειλικρινούς διαλόγου, πάντα όμως, με γνώμονα την επιβίωση του ΕΔΟΕΑΠ μέχρις ότου αρχίσει η επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ακριβώς οι δημοσιονομικές δυσκολίες οδηγούν σε εναλλακτική πρόταση, που δεν επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό, η υλοποίησή της όμως εξαρτάται αποκλειστικά από την Κυβέρνηση και το αδελφό Ασφαλιστικό Ταμείο.

Προτείνεται συγκεκριμένα να δανειστεί ο ΕΔΟΕΑΠ 10 εκατομ το χρόνο επί 3 χρόνια από τα αποθεματικά του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, τα οποία ανέρχονται σε 800 περίπου εκατομ, και τα οποια «κοιμούνται» αυτή τη στιγμή στην Τράπεζα Ελλάδος ή είναι επενδεδυμένα σε κρατικά ομόλογα (αφού έχουν κουρευτεί κατά 53% τουλάχιστον, ή χάνοντας το 70% της αξίας τους). Η αποπληρωμή θα γίνει με ρήτρα ανάπτυξης (π.χ. όταν το ΑΕΠ αρχίσει να αυξάνεται με ρυθμό 2,5%). Κανείς κίνδυνος δεν θα υπάρξει για το ΕΤΑΠ, αφού θα στερηθεί μόλις 30 εκατομ ευρώ από τα «εν υπνώσει» 800 εκατομμύρια που διαθέτει. Η Πρόεδρος του ΕΤΑΠ κ. Αντωνοπούλου είπε στη Γενική Συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ ότι ο Προϋπολογισμός του ΕΤΑΠ παρουσιάζει φέτος πλεόνασμα, όπως άλλωστε και όλα τα χρόνια του.

Απαιτούνται από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ κ. Π. Σόμπολο και όλα τα μέλη του συμβουλίου συντονισμένες ενέργειες προς την πλευρά του ΕΤΑΠ, των φορέων που αντιπροσωπεύονται στο Δ.Σ. και της Κυβέρνησης. Απαιτείται να ξεπεραστούν τυχόν νομικές δυσκολίες, ει δυνατόν με υπουργικές αποφάσεις ή νομοθετικές ρυθμίσεις. Υπενθυμίζω ότι, με την πρότερη ιδιότητά μου ως Πρόεδρος του ΕΤΑΠ, είχα μετάσχει σε πλείστες συσκέψεις στο υπουργείο Υγείας επί υπουργείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου, με αντικείμενο μεταξύ άλλων, την χρηματοδότηση των Ταμείων και του ΕΟΠΥΥ. Και είχα διαπιστώσει ότι ο δανεισμός μεταξύ Ταμείων ήταν συνήθης διαδικασία και πρακτική. Μάλιστα, γίνονταν δάνεια 200, 500 εκατομ ακόμη και 1 δις ευρώ και δίνονταν ομηρικές μάχες για το «ποιος χρωστά σε ποιον».

Σε περίπτωση που μία από τις δύο προτάσεις προκριθεί, πάλι θα προκύπτει έλλειμμα 10 εκατομ ευρώ. Θα καλυφθεί με το 50% (και λιγότερο) που έχει εισηγηθεί το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ. Θα είναι η συνεισφορά – θυσία των ασφαλισμένων και συνταξιοόυχων στην εκστρατεία επιβίωσης του ΕΔΟΕΑΠ που κατά τη γνώμη μου άρχισε με τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού. Η προσοχή πρέπει να επικεντρωθεί στη σύναψη συμβάσεων με νοσηλευτήρια και γιατρούς με αμοιβές κάτω του 50% των σημερινών.

Πρόταση τρίτη: Το υπουργείο Υγείας φαίνεται να προωθεί έναν άλλο ρόλο για τον ΕΟΠΥΥ. Από «πωλητή» υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους, να τον μετατρέψει σε «αγοραστή υπηρεσιών υγείας». Ο κίνδυνος να μετατραπεί έτσι ο ΕΟΠΥΥ (παρόλα τα προβλήματά του) σε ένα φορέα – ασφαλιστική εταιρεία που θα αγοράζει από ιδιωτικά νοσηλευτήρια και πολυϊατρεία υπηρεσίες είναι υπαρκτός. Ουσιαστικά, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας παύει να είναι δημόσια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Εκείνο που αυτή τη στιγμή πρέπει να συγκρατήσουμε είναι ότι ο ΕΔΟΕΑΠ μπορεί – εφόσον το υπουργείο Υγείας προωθήσει τη μετατροπή – να παίξει πρωτοποριακό ρόλο στην αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που επιζητούν μεγάλες κοινωνικές κατηγορίες και να απρροφήσει τους κραδασμούς της ιδιωτικοποίησης προωθώντας το δικό του αυτοδιαχειριστικό εγχείρημα. Αν το εγχείρημα αυτό επιτύχει, ο ΕΔΟΕΑΠ θα γίνει παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους ασφαλισμένους, που θα απαιτούν καλύτερες συνθήκες και υπηρεσίες με προσιτές αμοιβές (ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις στο Πολυϊατρείο του κλπ.)

Το εγχείρημα συνίσταται στην υπογραφή συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ για παροχή υπηρεσιών του ΕΔΟΕΑΠ στους συναδέλφους – ασφαλισμένους του Τύπου που, παρά τους αγώνες μας υπήχθησαν στον ΕΟΠΥΥ. Ουσιαστικά, θα πρόκειται για αναβίωση της προσπάθειας που άρχισαν οι πρώην Πρόεδροι του ΕΤΑΠ (ο υπογράφων) και του ΕΔΟΕΑΠ κ. Ελ. Σπανοπούλου και τα μέλη των διοικητικών τους συμβουλίων για περίθαλψη όλων των ανθρώπων του Τύπου (δημοσιογράφων του περιοδικού τύπου, ξένων ανταποκριτών, φωτορεπόρτερς, τεχνικών, εφημεριδοπωλών) στα Πολυϊατρεία του ΕΔΟΕΑΠ. Μια πρώτη οικονομική μελέτη στο ΕΤΑΠ – ΜΜΕ έδειξε ότι ο ΕΔΟΕΑΠ θα είχε όφελος 5 εκατομ περίπου το χρόνο από το εγχείρημα αυτό. Στην περίπτωση π.χ. που ο ΕΔΟΕΑΠ συνήπτε ειδικές συμβάσεις με τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί κλπ.) που έχουν υπαχθεί και αυτοί στον ΕΟΠΥΥ, τότε, το όφελος θα μπορεούσε να ανέλθει στα 8 – 10 εκατομ το χρόνο.

Είναι εύλογο ότι διανοίγονται έτσι και άλλες προοπτικές. Π.χ. θα μπορούσαν να ιδρυθούν πολυϊατρεία και σε μεγάλα αστικά κέντρα (Λάρισα, Πάτρα, Ηράκλειο, Γιάννενα κλπ.), που θα δέχονταν τους συναδέλφους μας των επαρχιών.

Written by gr.mme.observer

18 Οκτωβρίου 2013 στις 10:22 μμ

Αναρτήθηκε στις ΕΔΟΕΑΠ

Tagged with ,